Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лионел Меси ще изведе Аржентина до световната титла според прогнозата.
Лионел Меси ще изведе Аржентина до световната титла според прогнозата.

Роналдо с пето световно и поне по един гол на всяко

Разбира се, на едно световно първенство по футбол най-важното е самият футбол. Преди началото на катарския мондиал уморените от есенните сезони във вътрешните първенства специалисти и фенове не демонстрираха кой знае какви очаквания и се оказаха по-скоро прави. Ако ще има скоро някаква футболна революция, то тя няма да е в Катар. Поне това се видя от първите два кръга в груповата фаза.

След първите мачове се поочертаха фаворитите - логично Франция и Бразилия, които се класираха предсрочно за 1/8-финалите. Ако се класират на първите места в групите си, а ще е странно да не го направят, възможната им среща ще е чак на финала.

"Петлите" впечатлиха с мощна, бърза и технична игра, в основата на която са

кандидат №1 за “Златната топка”

на турнира Килиан Мбапе и Антоан Гризман. Първият е един от водачите при голмайсторите с три попадения в два мача и се чувства напълно разкрепостен и щастлив на терена след - колкото и странно да звучи - контузията на Карим Бензема, която извади нападателя на "Реал" (Мадрид) от списъка за световното.

Вместо него титулярен таран е Оливие Жиру, който с физиката си приковава вниманието на централните защитници на съперника, а зад гърба му Мбапе бродира на спокойствие.

Бившият нападател и голмайстор Гризман пък бе преместен от клубния си треньор в "Атлетико" (Мадрид) Диего Симеоне в полузащитата и това се оказа печеливш ход и за националния на Франция. В първите два мача той показа класа на плеймейкър като на Зинедин Зидан в най-добрите му години.

От своя страна бразилците изглеждат най-солидно, макар че победите им с 2:0 над Сърбия и 1:0 над Швейцария не дойдоха хич лесно. За капак

се контузи звездата им Неймар,

който евентуално ще се оправи чак за 1/8-финалите. Въпреки това Винисиус, Родриго и останалите уверено докараха нещата до предсрочно класиране напред и сега очакват следващия съперник.

От останалите евентуални фаворити заслужават споменаване още Испания и Англия. Тимът на треньора

Луис Енрике

беше енигма

преди началото на първенството, а в първия си мач зарадва окото с атрактивна игра и добра резултатност - 7:0 срещу Коста Рика. Във втората среща обаче решиха да са по-търпеливи, още повече че срещу тях беше не кой да е, а четирикратният световен шампион Германия. 1:1 запази добри шансове и задвата отбора - испанците да продължат от първо място в групата, а немците изобщо да се класират напред.

Англичаните приятно изненадаха с висока резултатност срещу иначе нелош отбор на Иран, като го прегазиха с 6:2. Във втората си среща обаче решиха да не рискуват срещу САЩ и отиграха рутинни 90 минути, с което запазиха шансовете си да са първи в групата. Споменатите германци пък се оказаха сред

неприятните изненади

Паднаха от Япония, изравниха в края срещу Испания - изобщо не е ясно треньорът им Ханзи Флик за за какво ги е довел в Катар. Дали да печелят пета световна титла, или да се обиграват за следващото европейско, което ще е в родината им след две години. Донякъде същото важи и за Аржентина, където всичко е фокусирано около Лео Меси. Седемкратният носител на "Златната топка" вече успя да подобри няколко постижения - например на Марадона по мачове и голове на световни първенства, но се вижда, че това наистина ще е последният му мондиал. Особено ако го

гледаш на живо,

а не по телевизора, когато го дават единствено с топка в краката. Езикът на тялото му подсказва, че вече е толкова уморен - и физически, и емоционално, че му иде да захвърли всичко. Но в следващата секунда стиска зъби и продължава да дърпа Аржентина напред.

Основният му конкурент по трофеи и рекорди - Кристиано Роналдо, също записа.

Освен че влезе в клуба на играчите с по пет световни, той е вкарвал поне по един гол на всяко от тях, което не е било по силите на никого.

И понеже говорим за футболните колоси, редно е да споменем и най-слабия отбор - Катар. С две загуби и голова разлика 1:5 след два мача играчите му се сбогуваха със собственото си световно, като при това станаха

първият

домакин, губил мач

на откриването и отпаднал само след два мача.

В първите два кръга имаше цели пет равенства 0:0 (на миналото световно в Русия - едно за цялото първенство), което накара много специалисти да твърдят, че в Катар се играе слаб футбол. Е, не е точно така, но заедно с провеждането на световното през зимата, скандалите със загинали работници, проблемите с правата на човека и ЛГБТ обществата на място си идва старият лаф - друг път толкоз път за един път - никой път. Със сигурност това е последната страна с такъв профил, приемаща световно първенство по футбол.