Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служител на ГДБОП задържа един от българите, замесени в трафика. СНИМКИ: ЕВРОПОЛ
Служител на ГДБОП задържа един от българите, замесени в трафика. СНИМКИ: ЕВРОПОЛ
  • Контролирали 1/3 от най-скъпата дрога, която влиза на Стария континент
  •  Общо 49 са задържани в няколко държави в Европа, а шестимата лидери - в Обединените арабски емирства

Двама българи на високо ниво в супер картела за трафик на кокаин от Южна Америка в Европа са арестувани при международната операция “Пустинна светлина”, съобщиха от испанската полиция.

Акцията е проведена между 8 и 19 ноември в няколко държави - Испания, Франция, Белгия, Нидерландия и Дубай. Иззети са 30 тона кокаин.

Общо 49 са задържаните. Десет са арестувани в Белгия, 6-има във Франция, а в Испания - 13, двама от които са българите.

Всъщност операцията започва през 2020 г., когато във Валенсия са заловени 700 кг кокаин, а в Нидерландия са арестувани 14 души.

Две структури са действали в престъпната организация. Първата е отговаряла за трафика по вода с търговски контейнери и внасянето му на пристанищата. Втората се занимавала с пране на пари от печалбите, като купувала имоти по крайбрежието на Испания.

Двамата българи са били част от първата структура в суперкартела. Заради участието им в престъпната организация от България са командировани служители на ГДБОП, които са участвали в задържането им.

Единият е живял в Малага и е бил на по-високо ниво. Другият българин живеел от 7 г. в Барселона. Те наемали работници на каталунското пристанище. Работили и с фирми, които разтоварвали контейнерите. Техен приятел испанец следял изкъсо товара със стока, между която имало пакети с кокаин.

“Клонът на пристанището на Барселона е имал голяма роля, защото българската група е работила от името на всички организации за трафик на наркотици, които са искали да използват терминалите там, за да внасят контейнери”, обяснява източник от разследването пред испанската медия La Vanguardia.

Операцията е проведена от службите в Белгия, Нидерландия, Франция, Испания и Дубай, координирана от Европол. В Дубай е арестуван лидерът на наркокартела, който е внасял една трета от кокаина в Европа. Той е британец, но живее в арабските емирства. Дълго живял в луксозния испански курорт Коста дел Сол. Оттам дърпал конците на бизнеса. След това заминал за Дубай, защото научил, че конкурентна наркогрупировка е организирала отвличането му.

По време на акцията негов сънародник от Острова е арестуван в Коста дел Сол.

Това е част от автопарка на трафикантите.
Това е част от автопарка на трафикантите.

“Мащабът на вноса на кокаин в Европа под контрола и командването на заподозрените е огромен - над 30 тона наркотици бяха конфискувани”, съобщиха от испанската полиция.

Освен британеца, който е бил лидер на супер канала, в Дубай е задържан и още един мъж, когото разследващите определят като “едра риба”. Той е нидерландец. Имал връзки с големия бос Ридуан Таги, разследван за десетки убийства, наркотрафик и пране на пари.

Големите босове на организацията са арестувани в Дубай. Твърди се, че дълги години са живели там спокойно заедно с престъпни лидери от Ирландия, Италия и други европейски държави. Свързали се и с трафиканти от Америка. Един от тях е от Панама и ръководел организацията, която товарела стоката. Шестимата босове, арестувани в Дубай, направили съюз. Така  обединената организация контролирала трафика на 30% от кокаина към Европа.

Ползвали за вход Барселона, Валенсия и други големи пристанища. Заради заловената през 2020 г. огромна пратка от 700 кг кокаин Испанската гражданска гвардия е започнала разследване, което показало, че босовете са в Дубай. Държавата от емирствата е известна като рай за международни трафиканти, където се ползват от закрила срещу инвестиции. Години наред испанците са ходили на срещи със службите там, канили ги и на посещение в Мадрид. Целта е да видят с какво се занимават хората, които са подслонили, както и имотите им в Коста дел Сол на стойност над 24 милиона евро.

“Години наред приемаха инвестициите им и не се интересуваха от произхода на парите. През това време мафиите се стреляха, занимаваха се с трафик на дрога, пране на пари и трупаха капитали. В Дубай вече също започнаха да страдат от това”, пишат испанските медии. Така след дълги години властта в Дубай била убедена, че трябва да съдейства за неутрализирането.

Агенти на щатската ДЕА също са участвали в разследването и в акцията.
Агенти на щатската ДЕА също са участвали в разследването и в акцията.

Операцията в Испания е била най-мащабна, става ясно от видео, разпространено в Интерпол. В луксозните вили на трафикантите там са намерени и конфискувани над 500 хил. евро кеш и скрити в подаръчни торбички, саксии с цветя и други скривалища. Иззет е и автопаркът на арестуваните - супер луксозни спортни автомобили от различни марки, някои от които струват по 300 хиляди евро.

Наркокартелът е използвал специална телефонна платформа, за да комуникират членовете помежду си. Въпреки конспирацията испанската полиция е влязла в следите им и е слушала разговорите.

В последните 2 години е проучен детайлно и бизнесът им с недвижими имоти, в които инвестирали част от нелегалните печалби.

“Украинецът” Брендо стига най-високо в йерархията на световните трафиканти

Десетки българи са арестувани през последните 20 години за международен трафик на кокаин, но Евелин Банев-Брендо държи първенството по мащаби на дейността. През 2012 г. той беше обявен за кокаиновия крал на Европа в разследването на италианската полиция и прокуратура, което е поне две нива над задържаните в операция “Пустинна светлина” българи. 

Евелин Банев
Евелин Банев

Брендо беше арестуван у нас и екстрадиран в Милано с условие да го върнат, защото в България срещу него вече имаше дело за пране на пари от наркотрафик. Така той се върна през 2013 г., а докато беше в Италия, все още неизвестни бандити отвлякоха и върнаха дъщеря му Лара.

Брендо е работил с италианската мафия Ндрангета, която вкарвала огромни количества кокаин в Европа между 2002 и 2012 г., и бил на върха на организацията като финансист. Приближените му сънародници, които лежаха в затвора, отговаряли за наемането на лодки, с които дрогата била транспортирана. Тогава беше обявено, че Брендо е отговорен за вноса на 40 тона кокаин годишно само в Италия. Борецът от Тополовград обаче така и не влезе в затвора въпреки 20-годишната му присъда в Италия, 10-годишната в Румъния за същото престъпление и 6-годишната в България, която влезе в сила последна. Докато чакаше последната инстанция да се произнесе, Брендо очаквано избяга. През 2020 г. го арестуваха в Киев, но съдът го освободи, защото още през 2015 г. е станал украинец. По това време Банев беше пуснал молба до българския съд, за да приеме за изпълнение двете му присъди от Италия и Румъния и да ги излежи у нас. Това също не се случи, а съдбата на кокаиновия крал е неизвестна.