Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Саксофонистът Бадема бил част и от "Макове" на Лили Иванова.
Саксофонистът Бадема бил част и от "Макове" на Лили Иванова.

Саксофонистът и примата се оплаквали от мизерни условия

Известният саксофонист Емануил Манолов - Бадема, който почина преди няколко дни, е свирел по концерти с Лили Иванова в СССР. Той прекарва около 10 години в Германия, където първо е в бенда на Леа Иванова и Еди Казасян, а след това си партнирал с немски музиканти.

След като се прибира в България, Бадема става част от групата "Макове", в която била Лили Иванова и с нея пътува най-вече в Съветския съюз.

"С Лили Иванова има концерти в СССР, където тя е била много почитана – спомня си биологът Димитър. – Разказвали са ми, че са били потресени от условията в най-известния хотел тогава. Те били настанени в "Москва", близо до Червения площад.
Този хотел тогава имал репутацията на най-добрия в целия Съветски съюз, но условията били много мизерни. Баща ми и Лили се оплакваха най-вече от тоалетните."

"Пее Лили Иванова"
"Пее Лили Иванова"

След като се отделя от примата, Манолов става солист в Биг бенда на БНР. Стотици са соловите му пиеси, записани за фонда на радиото. Междувременно Бадема ръководел и "Дикси Суинг" – неголям оркестър, с който свирел допреди няколко години. Издали и диск, една от пиесите в който е Lonesome.

"Като човек сред приятелите си беше изключително весел и шеговит с много добро чувство за хумор – обяснява синът му. – Освен джаза, той имаше и хобита, които бяха свързани със спорта – след 40 г. се научи да кара ски, дори стана и ски учител и ме запали и мен, аз станах състезател. Първо беше на "Алеко", а след това в Балкантурист.

Другата му страст беше морето

Освен че бяхме от типичните софиянци, които много ходят на море, постепенно той започна да кара сърф, уиндсърф, така станахме къмпинг семейство и там ме запали и аз станах състезател, а той учител. Това беше през 80-те години. Ходехме на къмпинг "Златна рибка". Моето отиване в Германия беше сбъдване на неговата мечта. Той много плюеше срещу комунизма и България. За съжаление като остаря и здравето му се разклати, от веселия, усмихнат и забавен човек нищо не остана."

Емануил Манолов си отиде месец преди да навърши 88 г.
Емануил Манолов си отиде месец преди да навърши 88 г.

Така Бадема разнообразява живота си. През зимата е на ски, а през лятото на сърф. Колегите му дори се шегували, че е

най-добрият саксофонист сред спортистите

След около месец Бадема трябваше да навърши 88 години, но съдбата му е отредила друго. Стотици музиканти поднесоха своите съболезнования, а някои дори разказаха истории с него. Един от първите, който писа в профила си за известния саксофонист, бе Калин Вельов.

"Прекрасен човек и музикант е отлетял към рая. Бадема – сочи той. - Спомням си първите ми години на каравана на Градина, неговата беше зад моята. Още се учех да карам сърф и го гледах с удивление как елегантно влизаше от плиткото със своя сърф и излизаше пак там напълно сух. Видя плам в очите ми и накрая на сезона ми подари своя трапец. Пазя го. Говорихме на много теми всеки ден. Невероятен сладур и страхотен музикант. Остават спомените, Бадем!"

А неговите ученици си спомнят с умиление за ценните уроци, които им е давал в джаза.

"Емануил Манолов – Бадема. Моят първи учител по саксофон. Моят вдъхновител – обясни Теодор Цачев. - Никога няма да го забравя. Освен любим изпълнител, беше и невероятен учител. Половината ми урок минаваше в слушане на старите майстори в джаза и обсъждане на чутото. Той знаеше, че

първо трябва да влезе през ушите, за да излезе през саксофона

Караше ме да му нося празни касетки и ми презаписваше джаз, правеше ми и обложката с подробен опис.

Казваше ми, че първо трябва да се науча да свиря като някого, а след това да търся собствен стил - да не откривам топлата вода сам. Усещах истинска грижа. Такова вдъхновение ми даде, че предреши живота ми. Беше изключителен аристократ в музикантските среди.

Артист. Фин, елегантен и интелигентен както в свиренето, така и във взаимоотношенията, в хумора. Надмогнал суетата, изказваше възхищение от много български музиканти. Не спираше да ходи на концерти и изяви на приятелите и учениците си. Диксилендът му беше любим стил, казваше, че е основата на джаза. Когато разбрах, че е починал, сълзите ми тръгнаха спонтанно. Благодаря ти, Бадем!"