Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Костов говори пред депутатите като премиер.
Иван Костов говори пред депутатите като премиер.

Той ще завърши, когато посткомунистическата общност престане да е мнозинство

Червените дали на най-доверените си хора да се грижат
за демокрацията, пазара и националната сигурност

Преходът е провален от остатъците от Държавна сигурност и БКП, които са останали на власт и са излъчили българската мафия. Това са изводите на бившия премиер Иван Костов в книгата му "Политиката отвътре".

Според него всичко това се случва, тъй като реформирането на службите е било в ръцете на бившата ДС. Първо главно управление стана НРС и сега ДАР, второ и четвърто главно образуват Националната служба за сигурност, сега ДАНС, политическото 6-о управление стана ЦСБОП, сега ГДБОП, УБО стана НСО. А НАТО не е предявило никакви изисквания за дълбоки реформи в сектора. Така той не се променя.

“БСП даде на най-доверените свои да се грижат за демокрацията и пазара. Така ДС създаде, покровителства и осигури институционална

подкрепа на първите силови групировки и на “Мултигруп”

Те се превърнаха в организирана престъпност във времената на югоембаргото. Чрез тази власт от елита на номенклатурата бе излъчена българската мафия", добавя Костов, който като премиер воюваше с бизнесимперията на Илия Павлов. Според техни съобщения тогава го е направил по телефона. На срещи с граждани из страната Костов не е спирал да твърди, че "Мултигруп" е името на мафията.

8 месеца след началото на неговото правителство в България избухна т.нар. газова война. Двете страни в конфликта бяха фирмите "Овергаз" и "Мултигруп", от една страна, и правителството, от друга.

Администрацията на Костов иска

империята на Илия Павлов да продаде акциите си

в гиганта "Топенерджи", който доставя руски газ, на държавната "Булгаргаз". "Мулти" отказва.

Седмици по-късно двете компании се разделят, но продължават да смятат, че трябва да има посредници за газа. На следващата година премиерът обвинява "Мулти" в контрабанда на захар за десетки милиони.

През всичките години след това Костов не е спирал да повтаря, че групировката има огромна вина за случилото се по време на прехода и за неговия провал.

В книгата си

дава и отговор на въпроса кога

ще приключи:

"Когато "народът" се превърне в общество, в което мнозинство са гражданите". Според екслидера на СДС сега мнозинство продължава да бъде "посткомунистическата общност с остатъчно комунистическо съзнание. Там са избирателите на БСП, ДПС, мнозинството от бившата номенклатура, значителна част от репресивните служби, недоволни и разочаровани от прехода". Всички те се противопоставят на реформите и диктуват на цялото общество отрицателното си отношение към демокрацията и пазарната икономика.

Изключение обаче прави периодът, когато Иван Костов поема премиерския пост - 1997 г. Тогава по думите му посткомунистическата общност е била силно изплашена.

"Сигурен съм, че колкото и да е мъчителен и бавен, преходът ще завърши, когато тази общност от мнозинство се превърне в малцинство в България.

Тази общност не си дава сметка, че извращаването на демокрацията и корупцията се случват,

когато мафията вземе връх и

оглави държавата

Счита, че те са рожба на самата демокрация. Не осъзнава, че това, което я сполетява, става с решаващото нейно съучастничество по време на избори."

Ако тенденцията към все по-свиващо се влияние на БСП и все по-малко депутати в парламента продължи, е възможно това, за което говори Иван Костов, да се реализира. Според него докато посткомунистическата общност с комунистическо съзнание продължава да има политически представители, преходът няма да приключи. "Тя не оценява напредъка и

е убедена, че става все по-зле,

обвинява самия преход и го обявява за криминален. Откъсва се от реалността и се самозаблуждава", допълва Костов.

Той обвинява не само номенклатурата, ДС и остатъците от БКП. Стрелите му са насочени и към цялата евроатлантическа общност, която не е успяла да види комунизма през нашите очи, не е проявила емпатия, а е предпочела да дава съвети и рецепти.

Костов не пожалва и демократичните редици. В средите на СДС демократи, социалдемократи, земеделци, радикали, либерали, зелени и пребоядисани комунисти не са успели да се обединят, за да изградят демокрация и пазарна икономика.

Всяка група преследвала

свои цели

Така загубили възможността да играят водеща роля по време на прехода, заели се със своите битки. Обществото от своя страна заподозряло, че има користни цели и лишило синята партия от доверието си.

В същото време БСП и ДПС се съпротивлявали на усилията да се постигне демокрация в страната.

"Воюващите силови групировки се обединиха и заедно с поставените под контрол от бившата ДС фирми, банки, неправителствени организации и партии, сред които като постоянна константа присъства ДПС, образуваха пирамида, която се настани в държавните институции - категоричен е Костов. - Вместо консолидирана демокрация виждаме

консолидирана мафия”

Костов цитира доклад на "Фрийдъм хаус", който определя случилото се у нас като полуконсолидирана демокрация, където се съчетават демократични и авторитарни елементи. Тук сме в една група с Румъния, Хърватия и Полша за разлика от завършените демокрации Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия и Естония. В Русия и бившите съветски републики пък се наблюдавало управление на една господстваща сила и безпомощен плурализъм.