Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скъпи съдебни процеси заплашват всички, които могат да обидят домакините, нарушавайки “общите условия”

Правилата на домакините забраняват свободното снимане дори ако ги поканят в нечий дом

Световното първенство в Катар се очертава едно огромно предизвикателство за журналистите, които още с пристигането получиха общите условия и правила за снимане в страната.

В тях се изреждат редица ограничения, които изглеждат доста

необичайни за подобен спортен форум

Репортерите няма да имат правото да вземат интервюта от хора в техните домове. Забранява се също така и снимането в сгради на държавните институции, болници, университети, както и в помещения на местни бизнес компании. Общо взето, за журналистите остава възможността единствено да снимат това, което става на стадионите, както и около популярни местни туристически дестинации.

Целта на подобна забрана не е много трудна за отгатване. Едно от основните притеснения на катарците е, че темата за правата на работниците, участвали в подготовката на шампионата, ще измести футболните новини.

Ограничавайки свободното движение на гостуващите за първенството медии, властите в Доха се надяват да попречат на създаването на документални

филми за положението на мигрантите

работници

в пустинната държава. След обявяването на забраната журналистите, които се осмелят да се разходят из домовете на индийските , пакистанските и непалските гастарбайтери, рискуват много повече от това да изгубят камерата си. Всички вести, които не са свързани с футбола и напуснат пределите на Катар, ще поставят в опасност репортерите, които ги предават.

Всъщност задържането на журналисти, които се опитват да разследват организацията на световното първенство, не е нещо ново за властите в Доха. Още през 2015 г. репортери на Би Би Си бяха арестувани при опит да снимат условията на живот на работниците мигранти. Тогава английските кореспонденти прекараха две нощи в местен арест, след което бяха изгонени от страната.

Подобна съдба имаха и двама норвежки журналисти, задържани по същия повод. И в двата случая властите оправдаха действията си със съмнителни твърдения за "нахлуване в частна собственост" от страна на репортерите. Те от своя страна разказват как впоследствие са разбрали, че през целия си престой в страната са били

неотлъчно следвани от катарски полицаи

Оказва се, че в арабската държава не пестят средства и усилия, за да скрият неприятната информация за съдбата на работниците, заети с организацията на първенството.

"Правилата за снимане в Катар съставляват необикновено широкообхватен списък от забрани, които много ще затруднят възможностите на кореспондентите да отразяват случващото се извън футболните стадиони по време на първенството", споделят пред английския "Гардиън" от лондонската неправителствена организация за спазване на човешките права "Феър Скуеър". Оттам добавят, че всяко нарушаване на условията, поставени от организаторите, ще постави в сериозен съдебен риск медията. Това, което катарците правят, е да гарантират скъп и тежък съдебен процес на всеки, който успее да измъкне някакви неразрешени кадри от страната.

Разбира се, управляващите в Катар

категорично отрекоха обвиненията, че налагат цензура

на журналистите, които ще ги посетят през ноември и декември. Те отбелязаха, че десетки местни и международни медии са базирани в Катар и на тях никой не им налага ограничения в материалите. Според властите общите условия за медиите, които ще отразяват световното, имат за цел "единствено да ги спрат да създават репортажи, които са обидни за катарската култура и ислямските ценности". От ФИФА, разбира се , също отказаха да заемат твърда позиция по темата. От футболната централа изпратиха още едно витиевато изявление, подобно на тези от последните седмици:

"Работим активно с Върховния комитет на Катар и с всички засегнати от тази тема организации, за да осигурим най-добрите работни условия на медиите и те да имат пълната свобода да предават новините си свободно и без ограничения". Говорителят на ФИФА сподели, че му се струва нормално да се забранява снимането в частни домове без изричното позволение на обитателите им. Той обаче не даде обяснение на факта, че в общите условия

се налага изрична забрана и върху репортажите в домовете

дори когато медиите са поканени в тях. Подобна позиция на световната футболна централа едва ли изненадва някого. Още откакто през 2010 г. избраха Катар за домакин на шампионата, стана ясно, че чиновниците в Цюрих са готови да направят всичко и да оправдаят всичко, за да избутат това световно първенство до неговата реализация.