Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марин Николчев, Деян Тасков и Али Хакъ (от дясно на ляво) в районния съд в Пловдив
Марин Николчев, Деян Тасков и Али Хакъ (от дясно на ляво) в районния съд в Пловдив

Ако са с чисто съдебно минало, сключват споразумения с прокуратурата

По 1 г. в затвора засега ще прекарат само двама с дебели криминални досиета

Разследването срещу Масуд Абдо, сочен за организатор на канала, при който загинаха двама полицаи от Бургас, още не е приключило

Каналджиите често са с чисто съдебно минало, сключват споразумения с прокуратурата и договарят условни присъди. Това показва практиката на съдилищата в района на Пловдив за последната година.

В тази част от страната най-често засичат бусове с нелегално преминаващи чужденци на магистрала “Тракия” или на Подбалканския път. За второто трасе делата се гледат в районния съд в Карлово и масово присъдите са условни.

На 30 май т. г. например край Карлово в бус “Форд Транзит”, управляван от 29-годишен, бяха открити 31 мигранти. Шофьорът беше заловен след преследване на Подбалканския път. Сред чужденците, които са афганистански граждани, имало и непълнолетни. Те са били качени в товарната кола край ямболско село и целта им била да стигнат до сръбската граница.

Освен в трафик на хора водачът беше обвинен и в шофиране след употреба на дрога,

защото бил надрусан. Той призна вината си и договори условна присъда от 2 години с 4 г. изпитателен срок и глоба от 5000 лв. Споразумението беше одобрено от магистратите в Карлово.

11 месеца условно с изпитателен срок от 3 години и глоба от 2500 лв. пък договори трафикант, засечен да превозва с товарен автомобил 44-ма мигранти от Афганистан край Калофер. Чужденците бяха задържани около 5,20 ч на 3 февруари т. г., докато се придвижвали между с. Васил Левски и Калофер. Всички те са били млади хора - на възраст 20-25 години. Нямали документи и обяснили на полицаите, че търсят убежище в Западна Европа.

Малко по-късно

беше заловен и собственикът на автомобила

- роден в Пловдив мъж, който има регистрирана фирма в чужбина. От протоколите по делото стана ясно, че той е имал съучастници, но кои са, така и не е установено.

Не по-различна е практиката на районния съд в Пловдив. Шофьор, спипан с петима чужденци край с. Желязно на 22 август, договори на 7 октомври наказание от година и половина условно и 5000 лв. глоба. Изпитателният срок на присъдата е 3 години.

Последното споразумение, одобрено от районните магистрати в Пловдив, е от 1 ноември и предвижда 11 месеца условно с 3 години изпитателен срок, в който присъдата може да стане ефективна. Наказанието е за превозването на 12 афганистанци. Те били открити на 24 октомври 2021 г. в товарен автомобил “Опел Комбо” на магистрала “Тракия” в района на с. Белозем.

В районния съд в Пловдив текат и няколко дела за такива престъпления, по които обаче няма признаване на вината и се разпитват свидетели. Те не са приключили и присъдите още не са произнесени.

Подсъдими например са двама души, задържани на 10 август м. г. на магистралата край Войводиново с 13 сирийци.

Единствените ефективно осъдени са по  дело за трафик на 19 афганистанци,

засечени пак край Белозем, но на 18 януари т. г. Двама от тях – преките извършители, се споразумяха с прокуратурата, но тъй като имат дебели криминални досиета, нямаше как да договорят условни наказания. Това са 31-годишният Марин Николчев от Силистра и Деян Тасков, на 37 г., от Търговище. Те са в ареста от задържането си. Признаха вината си и приеха да бъдат осъдени на по 1 година затвор и да платят по 5000 лв. глоби.

Двамата са осъждани нееднократно за грабежи, наркотици и др. Излезли са от затвора месец-два преди да бъдат хванати с мигрантите. Предстои отново да бъдат пуснати на свобода, защото почти са излежали присъдите си.

Прокуратурата сочи за организатор на този канал 62-годишния

Али Хакъ Али  от Бургас, който обаче не признава участието си

Николчев и Тасков ще бъдат свидетели по делото срещу него.

“Присъдите не са само условни. Но ако човекът е неосъждан или има смекчаващи вината обстоятелства, съдът налага условно наказание. Напоследък тези престъпления зачестиха, а това влияе на степента на обществената опасност – колкото са по-разпространени, толкова по-висока е тя. Така че може да се очаква да се налагат по-завишени наказания”, коментира пред “24 часа” районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Безспорно най-големият удар срещу каналджиите в Пловдивско беше залавянето на сириеца Масуд Абдо и съучастниците му Халил Осман, Младен Димитров, Пенка и Йордан Червенкови на 20 септември т. г. Според обвинението те са организирали пребиваването на 24 бежанци от Сирия, Афганистан и Мароко в Пловдив. Сред тях е бил и 17-годишен, както и две по-малки деца. Таксата за превоз на мигрант била 3000 евро.

Масуд Абдо е сочен и като организатор на канала, при един от чиито курсове след преследване загинаха двамата полицаи от Бургас. Йордан Илиев и Атанас Градев бяха пометени от автобус с мигранти в опит да го спрат на 25 август т. г.

Разследването по този случай е в начална фаза и прокуратурата тепърва ще събира доказателства, преди да внесе в съда обвинителния акт.

Масуд Абдо отрича. “Не разбирам за какво съм задържан. Нищо незаконно не съм извършил. От четири години имам документи за пребиваване в България. Работих известно време в Италия, след което се върнах тук”, заяви той пред Пловдивския окръжен съд. Това обаче не му помогна и той беше оставен в ареста заедно с другите четирима. На влизане в залата сириецът размаха среден пръст.