Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившите министри на отбраната Велизар Шаламанов и Ангел Найденов Кадър: БНТ
Бившите министри на отбраната Велизар Шаламанов и Ангел Найденов Кадър: БНТ

"В българските складове има достатъчно въоръжение, което ние поддържаме в изправност и готовност. Моята информация е, че министър Зарков е изпратил в Министерски съвет списък с какво можем да предоставим на Украйна", така бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира решението на парламента за изпращане на военна помощ за Украйна. Шаламанов бе министър на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки през 2014 г. 

"Голяма част от хората отъждествяват въпроса с даването на оръжия като "за" и "против" войната. Всички искаме мир. Въпросът е - как стигаме до него? Ако не се даде помощ на Украйна, това означава да отворим път на руската агресия. Ако Русия спре бойните действие - това е примирие. Въпросът е както морален, така и военно-технически", коментира и Ангел Найденов, бивш министър на отбраната.

"70% от нашите народни представители гласуваха "за" изпращане на оръжия, а виждаме, че 70% от гражданите са против. Виждаме, че народните представители не комуникират с обществото. Виждаме и, че руската пропаганда все още е много силна в България. 40 страни са предоставили помощ на Украйна", каза още Шаламанов пред БНТ.

Според Ангел Найденов има какво да дадем на Украйна и можем да го дадем. 

Припомняме, че дебатът дали да се даде оръжие на Украйна продължи 4 часа в парламента. Предложението мина с гласовете на ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и “Български възход”. “Против” гласуваха 49 от “Възраждане” и БСП, а само Радостин Василев от “Промяната” се въздържа.