Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мая Вапцарова  Кадър: Би Ти Ви
Мая Вапцарова Кадър: Би Ти Ви

Баба ми Елена не може да роди две нации - баща ми да бъде българин, а Никола Вапцаров да бъде македонски поет. Това дори и великата баба Ванга не е успяла да предрече като знаменование, отбелязва лаконична Мая Вапцарова, племенница на поета Никола Вапцаров. Тя е на мнение, че това е недопустим акт за нарушаване на културните и и националните възгледи на България. Според нея, България няма ясна позиция по македонския въпрос.

Ние винаги сме се стремели да не дразним македонците. Аз не съм против деянията на македонците да се вразумят, да си създадат държава или каквото и да е. Аз съм против цялата тази арогантност, която нарушава националните възгледи на българския народ. Това казва в интервю за Dir.bg тя.

По думите й македонският език е направен през 1945 година от Венко Марковски, Тодор Павлов, Цола Драгойчева и Крум Кюлявков. И той е създаден в затвора, в София. За това е и разказва нейният филм "Сонетен венец".

Мая Вапцарова признава, че и българите носят вина за цялата тази недостоверност - Желю Желев първи признава Македония за държава, което е било грешка. Бившият министър на културата Вежди Рашидов пък при най-големите протести по жълтите павета реши да премести от центъра на София в Социалистическия музей статуята на Вапцаров, сътворена от скулптора Николай Шмиргела.

Друг бивш министър на културата Петър Стоянович обаче върна статуята на същото място пред старата сграда на ЕС на "Московска". До ден днешен не са последвали реакции. "Интелигенцията на България грубо замълча. Моето притеснение идва и предполагам, че това е явление, което избухна след историите на Горан Благоев, че Никола Вапцаров е терорист. Ами извинявайте, не са ли терористи английските снабдители на оръжие, пари и радиостанции за партизаните - майор Томпсън и синът на Чърчил. Това са неща, които трябва да се разстелят пред българския народ, защото българинът трябва да знае. Фашист, антифашист, комунист, това ли са главните неща за Вапцаров? Той е признат в целия свят - в 94 страни като поет, а не като терорист", заявява Мая Вапцарова.

Тя е категорична, че Вапцаров е българин. Северна Македония, от друга страна, тепърва се създава като държава, на която са й нужни ценности, език, за да може по някакъв начин да блесне пред света, но не може една държава да се бърка във вътрешния ред и да се опитва да влияе върху националните възгледи на една друга държава.

"В Скопие има улица на името на Никола Вапцаров, която води към площада. Как може? Аз съм се снимала на нея. Восъчната фигура на Вапцаров с "Работническо дело " е поставена в музей. Има и музей във Велес, в който е окачен само портрет на баба ми Елена. Баба ми Елена Вапцарова е била наистина преподавател, но на английски и български език, в Струмица. От това да правиш чак сега импровизация на историята, ми се струва също кощунство", разказва режисьорката.

"В същото време, в което те създават тук клуб, преди два дни в парка в Скопие статуята на Вапцаров е разбита с чук. Нека да дадат обяснение защо правят и двете неща - едните да са мили за пред Северна Македония, другите да са мили за пред България", коментира Вапцарова откриването на клуба в Благоевград днес. "Представяте ли си колко време те са се готвили за създаването на този клуб да го направят в Благоевград, а на нас ни се казва преди три дни, че трябва да помагаме", допълва тя.

Според нея България трябва да изработи позиция за отношенията ни със Северна Македония за Вапцаров, Гоце Делчев и всички останали присвоени герои.