Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Племенникът на поета
Племенникът на поета

Оказа се, че покани за откриването на македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград са получили наследниците на поета Никола Вапцаров и сестра му Мая.

"Никой не ни е питал може ли да се използва името на поета. За мен това е провокация. Смятам, че това е някаква държавна линия на Македония, но не знам откъде им идва - от Сърбия ли, от САЩ ли? Явно се започва някаква история, която сигурно ще удари и по Гоце Делчев. Съседите си нямат национални герои и крадат нашите. Майката на поета, нашата баба Елена, приживе казваше: Може ли от българска майка да се роди македонско дете. Това е красноречиво доказателство, че няма как Никола Вапцаров да е имал македонско самосъзнание. Друго доказателство е полицейският документ по делото срещу поета, в който той сам се определя като българин", обясни Никола Вапцаров, племенник на поета.

Сестра му Мая Вапцарова пък е категорично против признаването на македонската държава и език. "Тези неща около Никола Вапцаров се натрупаха при т. нар. македонци след създаването на една нова държава. На тях им е необходимо създаване на някаква култура, която да помогне за социализирането на тази нова държава Македония. Категорично съм против създаването на такъв клуб в Благоевград. Някои хора ми казваха да не реагирам, защото щяло да попречи на общата ни политика. Аз обаче не мога да мълча, защото това ще посрами целия ни род", смята Мая Вапцарова.

Тя също припомна официалните документи около Никола Вапцаров, които са публикувани в книгата "Дело 585", в които пише, че той е българин. И пак цитира думите на баба Елена: Може ли една майка да роди две нации?.