Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев
Румен Радев

Държавният глава вече не воюва, а е в синхрон със старите играчи

Независимо дали ще има редовно правителство в рамките на 48-ото Народно събрание, или ще се тръгне пак към още едни предсрочни избори, статуквото е на път да бъде реабилитирано във властта.

ГЕРБ очакват връчването на първия мандат, БСП от своята пета позиция като брой депутати излезе с активно работещо предложение за председател на парламента, с което той започна работа. А ДПС не просто приеха преговори с контактната група Росен Плевнелиев - Соломон Паси. От Движението пресметнаха колко е евроатлантическото мнозинство, че то дори е квалифицирано и може да промени конституцията. Показвайки възможните допирни точки, хвърлиха отговорността за евентуален провал на стабилно правителство върху "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Така съвсем неочаквано ключ към решаване на кризата се оказаха не новите, а старите играчи от статуквото. Наблюдателите започнаха да говорят за завръщане към добре познатите фигури. Според Харалан Александров децата са изпуснали управлението и на дневен ред отново идват на власт бащите. В политиката имаме трима генерали - Румен Радев, Бойко Борисов и Стефан Янев, които внушавали стабилност, добави социалният антрополог пред БНР.

А по думите на съпредседателя на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов държавният глава, който в последните две години воюваше със статуквото, сега се е помирил с него.

Предстоят дни на тежки преговори и отговорът на пъзела как да се сформира стабилно мнозинство и правителство все още е неясен. Както и дали несигурната обстановка ще продължи и в следващите години и дали няма да има сигнали за режим на твърдата ръка.

Едно е сигурно - традициите постоянно се нарушават. Доказа го коалицията, в която участваха ДБ и БСП. А това може да доведе и до непредсказуеми ходове от страна на всеки от участниците.

Бойко Борисов
Бойко Борисов
СТЕФАН ЯНЕВ
СТЕФАН ЯНЕВ