Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Планетата Марс. СНИМКА: Pixabay
Планетата Марс. СНИМКА: Pixabay

Марс е била синя планета, която се е превърнала в пустиня. Това става ясно от разговора на журналистката Мария Чернева с експерта от НАСА проф. Франц Ренц, излъчен по БНТ. Задачата му е да разгадава състава на скалите. 

Апаратът, дело на неговата лаборатория е наречен Мимос - "миниатюрен спектрометър", който стои на носа на марсохода. Благодарение на миниатюрното устройство се откриват различни минерали на Червената планета, които доказват, че на Марс е имало вода. 

"Има някoлко минерала, които доказват минало наличие на вода - посочва Ренц в интервюто. - Но най-впечатляващо е наличието на яросит. Минерал с кристална структура и три хидроксилни групи Той може да се образува само във воден разтвор, при това киселинен. Дори можем да кажем и неговото РН, което е между 2 и 4, каквото е и в нашия стомах." Според учения планетата губи много бързо енергията си и в резултат на това се превръща в пустиня. 

Според него за да запазим по-дълго Земята синя, трябва да се опитаме да задържим енергията вътре в нея.

"Няма нужда, например, да изпращаме ядрените отпадъци в космоса, като можем да ги върнем по-дълбоко в земята", посочва проф. Ренц.

От думите му става ясно, че Марс е червен само през деня. Привечер, залезите са сини.