Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Елизабет II натрупва внушителна лична колекция от бижута. Тя наследява невероятни ценности от баба си кралица Мери – най-обсебеният колекционер със синя кръв

Имало едно време една кралица, чиито съкровища били толкова несметни, че за някои от тях самата тя понякога забравяла, че съществуват. Елизабет II е притежавала най-невероятната колекция от скъпоценности заради натрупването им в кралството през вековете и защото получава много от тях в наследство от най-обсебения колекционер със синя кръв в дългата история на човечеството.

Тиарите и бижутата са най-бляскави и впечатляващи, но далеч не са всичко в планината от богатства, изобилстваща от картини за милиони на стари майстори, яйца „Феберже“, редки печати, антични предмети и още, и още…

Когато става дума за притежанията на Елизабет II, трябва да се подчертае, че те са разделени. Бижутата на короната от над 100 безценни съкровища и повече от 23 000 скъпоценни камъка са част от кралската колекция, която се помещава в Лондонската кула още от началото на XVI век. Те са собственост на монархията, а не на отделен човек и се пазят, за да бъдат използвани от управляващия крал или кралица.

В същото време Елизабет II имаше и частна колекция от невероятни украшения, наследени и получени като подарък. Сред тях има истински шедьоври.

Нека не забравяме, че когато умира през 1953 г., кралица Мери, най-прочутият фамилен ценител на скъпоценности и обсесивен колекционер, завещава именно на своята внучка Елизабет лъвската част от своите бижута. Сантименталните наследства се допълват и от значителните богатства, които Елизабет Боуз-Лайън – майката на покойната кралица, също оставя на дъщеря си.

Какви са най-бляскавите съкровища на короната четете в списание "Космос"