Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Взривът на Кримския мост, който свързва територията на Русия с анексирания полуостров, провокира творчество в социални мрежи. Редица мемета заляха мрежата още в първите часове.

Най-много подобни се въртят из украински профили в социални медии, но и в различни информационни канали и др. Не липсват автори и на български, например страницата на сатира Копейкин.

Коментарите в мрежата също бяха цветущи. Някои от тях гласят:

"Поздравителни фойерверки над Кримския мост по повод 70-годишния юбилей на Владимир Владимирович".

"Чувам, че Кремъл е почнал да се събужда. След като укрите взривиха Кримския мост. Досега руската федерация спеше. Че и похъркваше. Демонстративно".

"Докога ще си играете на война?".

"Русия днес може би получи така необходимия ѝ знак за делимост, който значи много!".

"Пак ще го построят".

Мостът, който свързва Русия с анексирания полуостров Крим, бе взривен рано тази сутрин. Часове след 70-ия рожден на руския президент Владимир Путин съоръжението избухна в пламъци. Съобщено бе за три жертви.

Москва обвини Украйна, а от Киев нито отрекоха, нито потвърдиха. Остава обаче неясно каква е със сигурност причината за експлозията. Според най-разпространената версия става дума за взрив на камион, преминаващ по автомобилното трасе. От него се възпламенили цистерни от влак, преминаващ в този момент по успоредната жп-линия. Според друга версия мостът е бил поразен от ракета.

Съоръжението над Керченския проток е от ключово значение за Русия след анексирането от Украйна през 2014 година на Крим. То е и гордостта на Путин, който лично подкара първия влак през 2019-а, когато бе официалното откриване на моста, свързващ протока между Азовско и Черно море.

Москва иска да пусне изцяло движението до 24 часа

Привечер руски информационни агенции съобщиха, че автомобилното движение е възстановено. Според информациите трафикът се контролира от полицията, като се пропускат само по 10 коли едновременно, за да може да се осъществява по-щателен контрол. Вечерта бяха показани кадри на влак, който потегля по жп трасето за тест. Амбицията на Москва е до утре да възстанови движението по автомобилната част изцяло в две платна, въпреки че на кадрите ясно се вижда, че цяла секция от двулентовия път е паднала в морето.

Режим за храна и горива в Крим

Сергей Аксенов, който е начело на руската власт в Крим, успокояваше местните днес, че на полуострова има достатъчно запаси от храни за 55 дни, а на горива за 15 дни. Въпреки това бе въведен режим на количеството храна, което може да бъде закупено, както и ограничения за продажбата на гориво в Севастопол.

Хотелите в Крим обявиха, че заради проблема с придвижването по моста гостите могат да останат за още едно денонощие безплатно.

Путин усилва защитата

Междувременно Путин подписа указ за усилване на защитата на Кримския мост, електропреносната система между територията на Русия и Крим, както и на газопровода между Краснодарския край и Крим. Отговорност за изпълнението носи Федералната служба за сигурност на Русия, а "жълтият" код за ниво на терористична заплаха в Крим бе удължен до 23 октомври.

По-рано през деня Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че в Москва са започнали арести на военнослужещи. А според украинската агенция Unian в руската столица са навлезли подразделения на оперативната дивизия "Дзержински", която се смята за елита на руската гвардия, както и полицейски части. В повишена бойна готовност били приведени военните части в периметъра на руската столица.

Размяна на реплики

"Крим, мостът, началото. Всичко незаконно трябва да бъде разрушено. Всичко откраднато трябва да бъде върнато на Украйна. Русия трябва да бъде изгонена от всяка територия, която е окупирала", написа в туитър днес Михайло Подоляк, съветник на украинския президент.

А Мария Захарова, говорител на руското Министерство на външните работи, отговори: "Реакцията на режима в Киев на разрушаването на гражданска инфраструктура "свидетелства за неговия терористичен характер".

По късно Подоляк допълни: "Взривът и пожарът на моста са конкретен израз на конфликта между руската Федерална служба за сигурност и частните военни компании, от една страна, и министерството на отбраната и генералния щаб на Русия, от друга", предава БТА. По думите му ставаме свидетели на началото на мащабни негативни процеси в Русия. "Рязко спадна управляемостта на силовиците, започнаха големи конфликти сред руските спецслужби. Всички търсят виновни за военните поражения и искат да преформатират най-близкото обкръжение на Путин и да заемат други длъжности. Или да бъдат арестувани тези или онези генерали", каза Подоляк.