Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-вероятният сценарий е отново да се отиде на предсрочни избори, от което ще загубят всички политически формации. Не е сигурно дори дали и "Възраждане" ще калкулират проценти. Това коментира социологът Евелина Славкова от "Тренд" пред Нова тв.

"Борисов играе на оцеляване, ще се покаже като спасител, ще къса ризи, че иска да спаси нацията, а всъщност иска да спаси себе си. Борисов не излиза от политиката - той знае, че не може да стане премиер, но който и да е премиер, ще му козирува", смята пък бившият десен депутат Методи Андреев.

"Няма да са виновни ПП и ДБ за това, че няма да има правителство. Ако се създаде такова, то ще е шменти-капели, абра-кадабра, да закърпи положението, защото номенклатурата на ГЕРБ се крепи на местните избори. И идеята е да се направи правителство до местните избори догодина и след това - вот 2 в 1", коментира Андреев.

Абсурдно е да съберем ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ в едно правителство, допълни той.

Свидетели сме на борба за политическо лидерство, коментира политологът проф. Росен Стоянов. От Христо Иванов, от дясно има предложение левият президент да е медиатор и да събере всички в КСНС да решат какво правят. Затова офертата на Борисов е контра на тази оферта.

Последното служебно правителство слага много ясно на дневен ред въпроса за промяна на конституцията и ликвидиране на този институт, коментира пък журналистът Петко Георгиев и каза, че то излиза извън зададената политическа рамка.

Според него вариантът това служебно правителство да стане редовно е целта на Радев. Това налива вода във воденицата за силна президентска власт, Путинистка власт. И затова трябва да се търси подобно мнозинство за промяна на това, защото служебното правителство не подлежи на контрол, обясни Георгиев.

Разделението в обществото - темите за цените и за корупцията, прави още по-трудно разбирането между партиите. И тази ситуация поставя на преден план президентът, коментира Славкова. Според нея Радев няма да даде третия мандат на Стефан Янев.

Най-вероятният сценарий, ако се стигне до трети мандат, традиционно да го даде на БСП. Но той иска да има редовен кабинет, защото не иска всичко, което се случва, да му тежи на него, допълни социологът.