Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Катастрофата, причинена от Димитър Любенов, била видяна от двама полицаи.
Катастрофата, причинена от Димитър Любенов, била видяна от двама полицаи.

Двама униформени минути преди инцидента спрели поршето на Любенов, взели му 200 лева за услугата и свалили шофьора от Drink and Drive. После наблюдавали страшната катастрофа от локалното и опитали да изчезнат на заден ход

10 дни след страшното убийство на околовръстното в София адвокатката на шофьора с поршето, който отне пиян и дрогиран живота на френски гражданин, взриви МВР и прокуратурата.

Ива Борисова опита да измъкне своя клиент от ареста, разказвайки скандални детайли. Според нея полицейски служители са ексортирали Димитър Любенов. Нещо повече - той извикал шофьор от Drink and Drive да го откара до дома, но униформените го спрели и изгонили с обяснението, че те ще поемат “своя клиент”. Това се случва в ранните часове в неделя, минути преди 4 часа, когато става катастрофата.

Неочакваните разкрития на Ива Борисова предизвикаха вътрешния министър Иван Демерджиев също да говори и да обвини прокуратурата, че забранила полицаите да бъдат арестувани, както и да се разгласява информацията по случая.

От Софийската градска прокуратура опровергаха с официално съобщение, че още на 29 септември, след като се разбрало, че двама полицейски служители са били засечени край поршето на Любенов и “Вътрешна сигурност” на МВР е предоставила данни за въпросните полицаи, са образували досъдебно производство. От следователите поискали данни дали е имало патрулни автомобили по пътя на поршето (виж карето долу.

Според разследващи засега се знае, че въпросният полицейски автомобил е спрял действително летящото порше, какво се е случило, тепърва ще се изяснява.

“24 часа” научи, че двамата униформени са Любка Гечева и Георги Малински от 6-о районно управление в София.

Те продължили да се движат в локалното платно на околовръстното, успоредно на пияния и дрогиран шофьор. Патрулиращите униформени най-вероятно са станали свидетели на катастрофата, но вместо да се притекат на помощ, са започнали панически да дават на заден ход по локалното платно, за да изчезнат очевидно от произшествието. Минути по-късно обаче, когато други техни колеги са се озовали край смачканите автомобили, двамата полицаи са се върнали на мястото на тежкия сблъсък.

От своя страна прокуратурата “върна топката” в полето на МВР, обвинявайки техните служители, че неправомерно предоставили телефона на Димитър Любомиров на неговия съдружник, вместо да го изземат. Дали става дума за въпросните двама полицаи, ангажирани със своя “клиент” минути преди той да убие французина, не е ясно.

Според твърденията на адвокатката на Любенов Ива Борисова полицаите, спрели непосредствено преди фаталната катастрофа Любенов, не са го тествали за алкохол и дрога. Вместо това го ескортирали по маршрута му. Тези показания, цитирани в съда от Борисова, дал самият обвиняем пред разследващите.

Пак според адвокатката му Любенов седнал зад волана, след като патрулът отпратил шофьора му от Drink and Drive с думите: Това е нашият клиент, ние ще си го поемем. Минути по-късно французинът загива.

При инцидента Любенов е бил пиян и дрогиран, карал със 195 км/ч. В залата адвокат Борисова поиска да се провери дали длъжностни лица нямат вина за инцидента.

Защо МВР не е иззело мобилния телефон на Димитър Любенов след катастрофата, а с разписка го е предал на съдружника му? Това попитаха запознати с разследването.

И обясниха, че мобилният телефон се водел служебен. Не мога да работя без него, казал съдружникът му и от полицията му го предали. В първоначалния протокол за задържане изобщо не било отразено, че причинилият катастрофата мъж е имал в себе си джиесем.

От прокуратурата обясниха защо двамата полицаи, които вероятно са ескортирали Любенов, не са били задържани - предали доброволно мобилните си телефони на разследващите и към този момент все още не са били готови експертизите на иззетите видеозаписи. Любка Гечева обаче отказала да съобщи паролата на мобилния си телефон.

Според адвокат Борисова прокуратурата не е направила необходимото, за да изясни връзката на нейния клиент с полицаите.

Докато не бъде изкоренена корупцията от тази държава, тя ще бъде “счупена”, заяви тя. По информация на “24 часа” патрулът и Любенов се засекли на бул. “Александър Пушкин”. Камера снимала разминаването им. Следващата снимачка е на НИМ. Тя ги засякла 6 минути след първата. Разстоянието е 500 метра, затова се предполага, че са си говорили. 6 км по-нататък има трета камера. Тя ги е заснела 2 минути след втората.

В съдебната зала и присъстващата прокурорка по делото, и съдът обаче бяха единодушни - по разследването няма присъединени данни, че Любенов е бил придружаван от патрул на МВР преди инцидента.

Има обаче думи на обвиняемия шофьор, че е бил спрян от полицаи минути преди сблъсъка. Той им дал 200 лв. подкуп, които те сами поискали, цитира показанията на шофьора пред разследващите съдът.

Отстранили сме полицаите в случая с Любенов, коментира по същото време вътрешният министър Иван Демерджиев, който откри учебната година в Академията на МВР, а по-късно разказа подробно за разследването (виж долу). След случая с убилия две жени Георги Семерджиев това е второ разследване срещу пиян и дрогиран шофьор, по което започват дела и за чадър от служители на МВР (виж долу).

Димитър Любенов говори 2 минути пред съда, но не спомена за намеса на полицаи, както го е направил пред разследващите катастрофата. Дори напротив - призна, че е решил сам да кара пиян и дрогиран.

Виновен съм, направих грешка, подлъгах се да една пиян. Всеки прави грешка. При мен, за съжаление, първият път се оказа фатален. Моля за по-снизходителна присъда, обърна се той към съда, бъркайки заседанието за определяне на мярката му за неотклонение със съдебно дело.

Димитър Любенов е можел да избегне катастрофата, при която уби французина Лорен Пети, макар че е шофирал със 195 км/ч, стана ясно още в съда. За целта обаче е трябвало да реагира бързо. Обвиняемият за умишлено причиняване на смърт на пътя изказа и съболезнования на семейството на Пети, който бил на рожден ден в Банско преди инцидента.

Там синът му живее с българската си съпруга. Пети пътувал към летището, за да хване полет за Париж, когато става катастрофата на 25 септември. Любенов карал своя лизингов “Порше Панамера” в посока “Младост”. 

Димитър Любенов
Димитър Любенов

Близо до голям търговски център “Форд Фокус”, в който се возели Пети и съпругата му, се включил от локалното.

С лявата част на мощната си кола и без да намали, Любенов ударил в задната лява част малкия форд. Американският автомобил се завъртял, обърнал се и по таван, а Пети починал на място от множество травми, сред които пълно прекъсване на гърбначния стълб. Жена му и техният шофьор се отървали със съответно счупвания и синини.

Любенов се е държал агресивно и арогантно след катастрофата. Той не е помогнал на пострадалите, обясниха от прокуратурата. “К'во ви пука за нек' ви французи, вие българи ли сте”, крещял на притеклите се на помощ хора, които също са дали показания.

Експертиза е показала, че той е карал със 195 км/ч, 1,73 промила алкохол в кръвта и дрогиран с кокаин. Съдията изтъкна, че Любенов може да извърши ново престъпление. Подчерта, че само за последните 2 г. той има 15 глоби за скорост. Това говори за системно нарушаване на Закона за движение по пътищата. Дори в последователни дни е бил санкциониран, обясниха те. От изброените дати се разбра, че последният фиш на мъжа е от 16 септември - 9 дни преди катастрофата.

11 от 29-те му фиша за скорост са неплатени. Те са на стойност 1950 лв. От 2003 до 2009 г. Димитър имал 6 глоби, които е платил. На 5 април м.г. Любенов бил спрян от патрул, защото карал без колан. Писали му акт за 20 лева, а при проверка в системата открили 6 невръчени фиша за скорост. Така му връчили глоби за 1250 лева. Вместо да ги плати, Любенов продължил да натиска газта и през юли получил нови 5 фиша за превишена скорост на обща стойност 700 лева. Така той е карал с 11 неплатени фиша за 1950 лв. Други 12 за общо 2350 лева вече бил платил.

Сред нарушенията му попадат и такива за каране с над 50 км/ч повече от максималната позволена скорост извън града. Там глобата е 600 лева. Любенов е хващан зад волана и с над 40 км/ч в населени места, където санкцията е същата. И за двете не се предвижда отнемане на книжката, каквото има при каране с над 50 км/ч в населено място. Затова съдът го остави в ареста с окончателно решение.

Иван Демерджиев: Показахме на обвинителя записи, а той забрани да ги арестуваме и да изнасяме информация. Гешев дали ще го отстрани?

Корумпираните в МВР са само 5%, не може

заради тях да се хвърля петно на цялата

система, настоя вътрешният министър 

Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

“Вътрешна сигурност” в МВР е предложила двамата полицаи от патрула, ескортирал колата на Любенов, да бъдат задържани, но наблюдаващият прокурор е забранил. Това обяви във вторник вътрешният министър Иван Демерджиев по скандалния случай с дрогирания и пиян мъж, който уби френския турист. Те са отстранени от длъжност и срещу тях има дисциплинарни производства.

“Безкомпромисни сме срещу такива служители. Те са само 5% от всички. Не може заради тях да се слага петно върху дейността на цялата полиция”, заяви Демерджиев на специален брифинг, без обаче да изнася конкретика заради забраната на прокуратурата.

“Имахме данни, че полицейска кола е била близо до катастрофата. Възложихме проверка на “Вътрешна сигурност”. Оказа се, че полицейски автомобил се е движил по маршрута на поршето. Вероятно е спирал. Станали са свидетели на катастрофата.

Вместо да изпълнят служебните си задължения, са предприели други действия”, разказа министърът. По разследването за участието на полицаите са иззети камери от района, които показали какво се е случило. Тогава разследващите от “Вътрешна сигурност” в МВР докарали наблюдаващия прокурор с тяхна кола и го запознали с всички уличаващи колегите им данни. Предложили те да бъдат задържани, да се вземат данни от телефоните им. Тогава обвинителят забранил.

“После се оказа, че полицията прикривала полицаите. Нищо подобно. Беше образувано второ досъдебно производство. Още на 30-и, когато сме докладвали на прокуратурата, те бяха отстранени и започнаха дисциплинарни производства. Отнехме им документите, картите и оръжията”, заяви Демерджиев.

“Нима само МВР е способно само да се чисти от корумпираните? Само ние ли имаме силите да ги санкционираме? Няма ли други структури, които да правят това в техните редици? Надяваме се прокуратурата също да последва този пример”, обяви Демерджиев.

Той припомни случая от миналата седмица, при който 18-годишният Жечко Кюркчиев уби с джипа си 22-годишна студентка. Тогава главният прокурор заяви, че е бесен. Демерджиев попита дали Гешев няма да поиска отстраняването на наблюдаващия прокурор и дали ще говори за разследването.

“Там има класифицирана информация. Ако той не го направи, ще го обявя аз”, увери министърът. И припомни, че имало призиви да смени директора на МВР в Шумен заради това. Демерджиев обаче отказва. Според него конфликтът между прокуратурата и старши комисар Георги Гендов е разследване срещу ловно стопанство в района от миналата година. Тогава полицията влезе в “Паламара” и започна разследване за няколко престъпления. Там имоти има местният бизнесмен Бейзад Яхя, чийто син беше депутат.

Освен случая с Димитър Любенов, за който Иван Демерджиев упрекна прокуратурата, той даде пример и как МВР работи добре с държавното обвинение, но в Пловдив. В петък там беше арестуван полицай, взел 50 лв. подкуп от шофьор, който влязъл в забранена улица. “Незабавно служители на “Вътрешна сигурност” са задържали служителя. След това случаят е докладван на прокуратурата и тече разследване. Ето как прокуратурата може да работи. В случая с Любенов е обратното”, смята служебният министър.

 

Прокуратурата: Защо МВР не ги е задържало

Казаното от Иван Демерджиев не отговаря на истината, заявиха от Софийската градска прокуратура. (Какво твърди той - виж горе). Оттам припомниха, че само полицията има права да задържа при данни за престъпление. Прокурорът задържа за 72 часа, но след повдигане на обвинение. По-рано през деня от Софийската градска прокуратура съобщиха, че разследват престъпление по служба, извършено от служители на МВР в нощта на катастрофата. Това стана ясно в деня, когато съдът остави мъжа в ареста, и часове преди вътрешният министър да говори публично по случая.

С постановление от 29 септември прокурор е образувал досъдебно производство за това, че на 25 септември полицейските служители не са изпълнили задълженията си с цел облага. Разследването е възложено на екип от следователи. По него са възложени на “Вътрешна сигурност” в МВР множество конкретно посочени действия, казват от прокуратурата. Те трябва да установят дали е имало патрулни автомобили по пътя на поршето, управлявано от Любенов, дали той е бил спиран за проверка и дали такава е била извършена и от кои служители. Прокуратурата търси данни и за това дали патрулката е била близо до колата на Любенов.

И Семерджиев погуби 2 живота, дрогиран, с много нарушения и чадър от униформени

Димитър Любенов не е първият тази година, който дрогиран уби на пътя, но се оказа, че е имал полицейски чадър. 2 месеца преди него Георги Семерджиев, дрогиран с метамфетамин, погуби две момичета при катастрофа.

На 5 юли на столичния бул. “Черни връх” Семерджиев, който карал с отнета от години книжка и фалшиви номера, мина със 166 км/ч на червено, удари такси и смаза 2 момичета, които чакали рейс на спирка. Той веднага избяга, а от близкия си автосервиз се обадил на полицайката Симона Радева. Тя му помогнала да укрие доказателства, както и да се прибере в дома си - бил забравил ключа си в колата, с която катастрофирал.

Последва мащабна полицейска проверка, при която се оказа, че години наред мъжът е имал чадър, разпънат от служители на МВР. Над 40 били помагачите му. Част от тях му писали актове, вместо да докладват в прокуратурата за транспортни престъпления. Други ходили на причинени от Семерджиев леки катастрофи, макар че това не бил район на участъка, в който работели. Трети го хванали едва месец преди трагедията на “Черни връх” да кара дрогиран и с швейцарска книжка, за която после се разбра, че е менте. Те му я отнели, свалили номерата на колата, но преди да го арестуват, Семерджиев избягал.

След дисциплинарка Радева бе уволнена, за другите полицаи още се водят производства.

Георги Семерджиев
Георги Семерджиев