Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ковид пандемията фалира повече от 500 хиляди фирми на планетата и за първи път от цели две десетилетия световната статистика отчете спад в броя на работещите компании. Има един бизнес обаче, който след първоначалния шок от локдауна регистрира почти 40 процента ръст на приходите си, които иначе силно намаляваха преди разпространението на заразата. Оказа се, че много хора, които заради повсеместната карантина не можеха да пътуват по света, вложиха в диаманти спестените от туризъм средства.

Но другата причина за увеличените цени на брилянтите е голямото търсене и свитото предлагане. Има прогнози, според които диамантите ще се изчерпят до 2030 г. Тази информация едва ли е чист маркетингов трик, тъй като годишно се произвеждат около 32 тона брилянти с основни купувачи в САЩ и Китай, като огромна част от тях идват от мини в Африка. Те се разпродават на търгове за десетки милиарди долари и оставят огромни кратери в земята, защото извличането на диаманти с огромни машини е едно от най-неекологичните производства в минната индустрия.

Но преди мнооооого години скъпоценностите са вадени от земята с кирки и лопати. Удивително е, че най-големите откривани някога на планетата и които днес красят короната на Великобритания са намерени от роб и туземец. Прословутият Кохинор (Планина от светлина) е известен с това, че е сменил много собственици, но нито веднъж в предългата си история не е бил продаден. Той е открит в Индия чак през 56-а година преди новата ера и е бил собственост на различни царе в Индия, Персия, Афганистан, докато го инкрустират през 1911 г. в Малката корона на британската кралица Мария. А най-големият намиран някога диамант Кулинан (621,2 грама) е открит само на 30 см от повърхността от туземци, които копаели земята за кладенец в рудник в Южна Африка по време на диамантената треска в началото на миналия век. Разделен е на 9 големи къса, като най-големият от тях също краси короната на Великобритания.

Всичко това ни провокира да посветим този брой на „Космос“ на съкровищата на починалата английска кралица Елизабет II. И на битката за диаманта Кохинор, която се разгоря сред смъртта й. Цели четири държави – Индия, Иран, Афганистан и Пакистан – опитват в момента да си върнат собствеността върху него. Но както е известно, Великобритания е плячкосала и разграбила в миналото хиляди артефакти от всички точки на планетата, но днес упорито отказва да ги върне на истинските им собственици. Иначе Британският музей в Лондон, който годишно се посещава от почти 7 милиона души, просто ще трябва да затвори врати.

Ще Ви разкажем и за най-големия бисер, тежащ цели 34 кг и оценен на 100 млн. долара, намерен случайно от филипински рибар, докато откачал котвата на лодката си край остров Палаван. Той го държал „за късмет“ в дома си цели 10 години, защото дори не можел да предположи колко рязко ще промени живота му. Ще Ви направим свидетели и на начина, по който се образуват перлите – как всъщност мидата секретира седеф, за да се предпази от проникнали в нея песъчинки. Почти на същия принцип днес се произвеждат и екодиамантите.

Ще пътешестваме в миналото, за да дешифрираме непознати древни езици и да открием истинската причина за загиването на минойската цивилизация и Старото царство в Египет. Ще Ви срещнем с италианския художник Артемизия Джентилески, която развива невероятния си талант в изключително мъжките времена на ранния барок, и с един неизвестен герой от Германия, който опитва да взриви Адолф Хилтер по време на Втората световна война и прекарва 5 денонощия в мазетата на Гестапо, без да издаде съучастниците си.

В новия брой на "Космос" четете:

Съкровищата на кралицата

Битката за Кохинор

Луната Енцелад

Наградите на „Космос”

Перлите – плод на имунна защита

Машина на времето

Люпилня за един от най-редките крокодили

Имало ли е дракони

Атентаторът на Хитлер

Загадката на Стрезов

Безработни слонове гладуват в Тайланд

Чума от древността

Научни факти

Дешифрираха непозната писменост

Отмъстителката с четка в ръка