Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разузнавачи допускат, че атентът ще служи за натиск при кампанията за мобилизация

Възелът около убийството на Даря Дугина все още е трънлив, а разклоненията му стават все по-големи и се трупат с всеки изминал ден. Москва обвинява Украйна и нейните разузнавателни служби за убийството на младата жена, а те отричат, обяснявайки, че никой не познава Даря и баща й. Дугин е политическият враг на глобализацията и модерността и теоретик на това, което е известно като руския православен свят. Той често обявява края на либералната западна система, водена от Съединените щати.

Убийството на Даря разтърси Русия и света, а на погребението й баща й повтори последните й думи, за които той твърди, че са изречени: „Татко, чувствам се като воин, аз съм герой. Искам да бъда един от тях, не искам друга съдба”. „Искам да бъда с моя народ, с моята страна. Искам да бъда на страната на силите на светлината. Това е най-важното.” Може би има хора, които вярват, че тя наистина е казала тези думи или че баща й е искал да вдъхнови поддръжниците, като я превърнат в нова руска легенда, подобно на тези от съветската епоха. Той непрестанно опитва да дава сили на руската пропаганда срещу Украйна и Запада. Някои руски опозиционни медии и уеб сайтове се подиграваха в Телеграм с Дугин и го описаха като лъжец, защото дъщеря му не е имала време да разкрие тайните на душата си в онзи фатален момент. Според други може да му е казала: „Татко, бързах да се прибера вкъщи, за да нахраня моята котка”.

Кой уби Даря? Тя ли беше целта на операцията или баща й, който беше с нея, но не се качи в колата в последния момент, защото имал друг ангажимент? Или те двамата са били мишена?

Дали целта не бе да се погребе идеологията на Четвъртата доктрина, възприета от това течение на руския елит, което се появи след разпадането на Съветския съюз и което стана пленник на идеологията на Дугин и на учителя му Иван Илин? Именно Дугин призова за окупация на цяла Украйна и създаване на „Гранд Евразия”. Така тази Четвърта доктрина се превърна в идеология, вкоренена в официалното руско съзнание. Така той полага геополитическата, стратегическата и интелектуалната основа на евразийството в книгата си „Четвъртата политическа теория”, която вижда като алтернатива на „триединството либерализъм, социализъм и фашизъм”.

Дугин повдигна въпроса за проникването на граници и промяна в цветовата карта на страни и призова за революция срещу системата, основана на Вестфалския договор. Тази идея бе лансирана и от дъщеря му, която призова в последната си статия за „възхода на евразийска суперсила чрез Федерацията на Русия и бившите съветски републики и други страни, за да формират „международен център за вземане на решения и сила за икономически и политически натиск”.

Идеологията на Дугин, която бързо беше припозната от Путин, че иска да „постигне историческата мисия на Русия като пространство за евразийството”, се разглежда от много анализатори като „чудотворна комбинация от сърпа и чука на фанатичните комунисти с фашистки лозунги на националистическата десница, с историческите символи на Църквата”.

Основният въпрос обаче остава, а именно - кой уби Даря?

Обвиненията на Москва срещу Украйна в извършване на това, което тя нарече престъпление и терористичен акт, предизвикаха гнева на международните разузнавателни експерти и техните съмнения относно способността на Киев да планира и извърши такава сложна операция. Особено в Москва, чиито улици и хотели са пълни с охрана и разузнавачи. „Убийството на Дугина е извършено в руската столица, която е много трудна цел за украинското разузнаване, защото не може да се проникне в Москва толкова лесно", каза Колин Кларк, директор на изследванията в американския център Tinder. „Убийството е извършено от друга страна, може би от руското разузнаване или някой, който вижда в нея заплаха за интересите си.”

Експертът по международно разузнаване в изследователския институт Knam в Париж обаче изрази съвсем различно мнение, като каза, че „Украйна има логистични и оперативни мрежи в Русия”, добавяйки, че „има украинци от другата страна на границата”. В същото време той подчерта, че подобен тип убийство изисква екип да проследи целта и друг екип да реализира задачата.

Освен това ще са необходими двама или трима души, за да взривят колата. Той изключва възможността само един човек да се справи с това.

Той обаче насочва вниманието към съществуването на украинска мрежа в Русия, която помогнала на една руска опозиционна група въпреки „демонтажа” на много подобни мрежи през последните години.

„Откакто Русия анексира Крим през 2014 г., Украйна води тайни операции срещу Русия и за тази цел е създала шпионски мрежи като подготовката за подобно развитие на отношенията с Русия”, казва Кларк.

„Не виждам обосновката за тази операция и украинците не могат да извършат такава сложна операция", каза Александър Гребнер, анализатор в Йерусалимския институт за сигурност и стратегия. Според него това може да е трик на руската Федерална служба за сигурност, наследник на КГБ, чиято цел е да нанесе най-големи щети на Киев.

Скептицизъм и скандална измама

Експертите по разузнаването в света са скептични към руския наратив. Те се чудят не само дали Киев е способен, но и какво ще спечели от това убийство в сблъсъка с президента Путин, който използва това, за да мобилизира руската омраза срещу Украйна. И ако Киев се притеснява от идеята за евразийството, каква полза ще има от убийството на Дугин или дъщеря му? Голям брой разузнавачи са съгласни, че „убийството на Дугина вероятно ще служи на интересите на Путин, като същевременно подхранва натиска, който може да засили подкрепата за обща мобилизация и набиране на повече войници за участие във войната в Украйна”, каза източник от френското разузнаване пред агенция AFP. След което добавя: „Не изключвам варианта, че Дугина е била убита от руснаците с цел ескалиране на войната срещу Украйна с неконвенционални оръжия като тактически атомни бомби.”

Даря Дугина имаше много врагове, повечето от които са в нейната страна. Политическият анализатор в The New Yorker Маша Гисин казва в интервю за (CNN), че „има много групи, които имат интерес от убийството на жената, въпреки че идеите й са хомогенни с идеологическата ориентация на Кремъл. Трябва да се отбележи без колебание, че Дугин не е централна фигура в Кремъл, а по-скоро негова идеология”. Следователно Дугин и дъщеря му Даря, както много експерти в руската политика, „не са част от вътрешния кръг на Кремъл”.