Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Приехме я в състояние на мозъчна смърт", съобщи болницата, а по-късно изтри информацията си

Над 40 са убитите по време на протестите, демонстрации има в над 80 града

В знак на недоволство по площадите жените свалят забрадките си, някои режат косите си

Смъртта на 23-годишната Махса Амини отекна в целия свят. Момичето от кюрдски произход, което бе пребито от нравствената полиция на Иран заради "неправилно сложен хиджаб", запали протести в цялата страна.

Убийството, което международни медии описаха като "екзекуция", породи масови демонстрации не само в столицата Техеран, но и в едни от най-мирните и тихи региони като Пакдаш и Еслам Шахър, както и в слабо населени райони като остров Кешм и Персийския залив. Стотици разгневени поискаха оставката на правителството с лозунга "Смърт на диктатора!", визирайки аятолах Али Хаменей - върховния лидер на страната. Стигна се до стълкновения.

Сред бунтуващите се бяха основно жени, които в знак на недоволство сваляха бурките си. Други режеха косите си. Бе превзета дори и административна техеранска сграда, а стотици полицейски коли осъмнаха изпочупени.

За броени дни вълната се разрасна и обхвана над 80 града. В част от тях се наложи силите за сигурност да използват бойно оръжие. Подивялата тълпа хвърляше огън по улиците, бутилки със запалителна течност, предмети; премахваха и плакати, изобразяващи религиозните власти.

По време на бунтовете, считани за най-голямото гражданско недоволство от години насам, загинаха над 40 души.

Въпреки че президентът Ебраим Раиси изказа съболезнования на семейството на Амини, и до днес той не спира да повтаря официалната теза, че младата жена не е била бита от полицията, а е претърпяла "внезапен инфаркт". Протестиращите отхвърлят категорично тези заключения. Те изтъкват доказателствата, че офицерите са я удряли по главата с палки, вследствие на което тя постъпила в болница. Там била в кома 3 дни, докато накрая починала.

Снимка на Махса свидетелстваше, че тя наистина има наранявания и следи от удари. Фотосът, на който се вижда как момичето лежи в болницата с отекли очи и кървящи уши, обиколи социалните мрежи за минути. Полицаите така и не можаха да обяснят от какво са се получили раните, докато е била държана в местното управление.

Как Амини е привикана на разпит?

Дни преди фаталния ден тя заминава заедно с брат си за Техеран на екскурзия. Двамата планирали да посетят забележителностите в столицата. На 20 септември, към 18,00 ч., девойката е спряна от нравствената полиция. Казват й, че ще я задържат заради неправилно носене на задължителния хиджаб на главата. Отведена е в ареста, където прекарва два часа. След това е закарана в болница. Причината според полицаите - внезапно изгубила съзнание. Три дни след постъпване в лечебното заведение Махса е обявена за мъртва с официалното съобщение, че е получила "сърдечен удар".

Фотосът, на който се вижда, че има следи от бой, обаче разбива на пух и прах тази теза. Нещо повече - това е един от малкото случаи, в които жени биват пребивани при задържането им от моралното звено.

Не липсват и видеа, на които се вижда, че противопоставящите се да ги арестуват са жестоко удряни по главата, след като са влачени за косите до полицейските патрули.

До момента разследването на случая на Махса не дава особен резултат. Опасенията на гражданите са, че и той ще се потули, за да продължават издевателствата върху нежната половина на иранското общество. Дори болницата, в която момичето бе настанено, изтри публикуваната от тях новина, че тя е била приета в състояние на мозъчна смърт. Освен това тялото на починалата беше върнато в родния й град Сакез много бързо и без да е правена аутопсия. Още на следващия ден беше погребана.

Оттогава до момента гражданското недоволство расте. Освен Техеран вълната от протести обхвана Орумие, Гонбад-е Кавус, Керманшах и Амол. Демонстрации имаше и в Санандадж - столицата на ирански Кюрдистан, където силите на реда стреляха предупредително във въздуха, но накрая множество ранени постъпиха в болници.

Заради международния интерес към случая на Махса иранският президент заяви пред Общото събрание на ООН, че е разпоредил разследване заради смъртта й, но допълни, че "действията на хаос са неприемливи". От своя страна администрацията на американския президент Джо Байдън санкционира нравствената полиция на Иран за предполагаеми злоупотреби и насилие срещу ирански жени и протестиращи.

До това се стигна, след като кюрдска група за защита на правата на човека обвини силите за сигурност в използване на "тежки и полутежки оръжия срещу цивилни" в северозападния град Ошнавие.

Под ударите на санкциите попаднаха 7 от лидерите на иранските организации за сигурност, тъй като те "редовно са използвали насилие, за да потискат мирни протестиращи и членове на иранското гражданско общество, политически дисиденти, активисти за правата на жените и членове на иранската бахайска общност".

"Трагичната смърт на Махса Амини и обвиненията в изтезание и малтретиране трябва да бъдат незабавно, безпристрастно и ефективно разследвани от независим и компетентен орган, който да осигури, че нейното семейство ще може да получи достъп до справедливост и истината - призова в прессъобщение Нада ал Нашиф, действащият върховен комисар за човешките права на ООН. - Органите на реда трябва да спрат да таргетират, малтретират и задържат жени, които не спазват правилата за носенето на хиджаб."

Преди дни иранските власти обявиха, че ще ограничат достъпа до интернет в страната, докато обстановката не се успокои.

"Интернетът ще бъде ограничен, докато протестите не приключат, за да предотвратим организирането на бунтове чрез социалните мрежи", заяви иранският министър на комуникациите Ахмад Вахиди.