Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На средната класа й харесва идеята за Велика Русия, но не и когато лично  трябва да рискуват живота си за нея

- Г-н Тагарев, много страни забраняват влизането на бягащи от мобилизацията руснаци. Това крие ли рискове за България?

- Определено има рискове за сигурността, това е риск, защото не би трябвало да се съмняваме, че руските служби внедряват свои хора сред напускащите страната. Дали те ще следят какво ще правят сънародниците им или ще са по-големи групи, за да организират провокации на териториите на различни страни - всичко това трябва да се има предвид.

- Дори в бившите съветски републики има опасения и обмислят затваряне на границите.

- Имат притеснения, че част от руснаците могат да влизат с други намерения. Другият аргумент е, че ако тези хора останат в Русия и се съпротивляват срещу режима, ефектът ще е много по-голям. В една Финландия, която не е голяма страна, за няколко дни вече са влезли 17 хил. руснаци, това е много сериозен брой.

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев

С полети през Истанбул могат да тръгнат насам. Балтийските страни спряха влизането на тези хора. Моята теза е, че с по-внимателен контрол трябва да се допускат у нас. Ако има свързани с техни служби, с действащата армия, трябва да са под наблюдение, защото има хора, които бягат, за да спасят живота си. Но службите ни не трябва да действат спрямо предпочитания най-добър вариант.

- Според Ройтерс протестите в Русия все още са рехави. Очаквате ли ескалация?

- Числото на хората, които ще бъдат мобилизирани - 300 хил., дойде от министър Шойгу, ние в действителност не знаем каква ще е цифрата. Според украински анализатори, в Русия се готвят да мобилизират над 1 млн. души. Доста хора се притесняват, че ще отидат против желанието си да воюват. Освен това набирането на военнослужещи сред различни етноси в различни региони и републики става по-проблематично. Там е по-голям броят на военнослужещите и съответно е по-голям броят на жертвите. Затова райони като Чечения и Дагестан питат защо не се вземат хора и от други райони, защо се вземат толкова много от тях. На централно ниво може да се прикриват цифрите на жертвите, но на местно ниво пристигат ковчезите.

По отношение на това дали ще се развият протестите - предполагам, че Путин ще омекоти този натиск, ще се съобразява с противопоставянето на мобилизацията на определени места. Разбира се, стига да успее да събере необходимия брой военнослужещи. Няма да са тези, ще са други. На средната класа, доколкото я има, дори да й харесва идеята за Велика Русия, когато трябва да рискуваш живота си лично, е различно. Там ще има съпротива. Освен това очаквам разрастване на корупцията. Русия е корумпирана държава, чрез такива механизми някои ще могат да си позволят да се освободят от мобилизация и корупцията ще се увеличи неимоверно.

- Още първия ден имаше съобщения как се чупи безболезнено ръка и крак.

- Да и много майтапи покрай това - как Робин Худ взема призовките от богатите и ги дава на бедните.

- След думите на Путин за ядреното оръжие и че това не е блъф, и отговора на САЩ, от Кремъл обявиха, че никого не са заплашвали.

- Слушаме какво казва Путин, той е много ясен, но Западът никога не е заплашвал Русия, поне не през последните години, но не помня и преди това да е имало заплахи. Байдън каза само, че ще има последствия, ако Русия използва ядрено оръжие. Ние като външни анализатори можем да казваме кое е по-вероятното развитие, а тези, които отговарят за сигурността - НАТО, България, трябва да са подготвени и за по-тежък вариант. Трябва да мислят какво ще се прави и при по-неблагоприятно развитие. Путин е споменавал и преди това, но този пътЕ, фактът, че в едно обръщение говори за референдумите, мобилизацията и ядрени оръжия, не би трябвало да ни успокоява. Сериозните политици търсят варианти. Държавният секретар на САЩ Блинкен повтори това, което каза президента Байдън, че САЩ проиграват различни варианти как би трябвало да отговорят - с плюсове и минуси, в случай че Русия прибегне до ядрено или химическо оръжие.

- Тогава Путин ще води нов начин на живот - като Ким Чен Ун.

- Путин става персона нон грата, да, само Ким Чен Ун ще може да се вижда с него. В бункера! Путин трябва да забрави, че някой в Китай или Индия ще се срещне с него, ще е като парий.

- Питам се, когато Западът криво-ляво преглътна Крим през 2014 г., Меркел, Макрон продължиха да се срещат с Путин, какво се случи след това - от 24 февруари сякаш всеки ход му е все по-погрешен.

- 2014 г. е било само увертюрата - завземането на Крим, подкрепата на сепаратистите, те нямаше да бъдат създадени и нямаше да оцелеят без помощ от Русия. Помня как им се изпращаше "хуманитарна помощ" с боеприпаси, с оръжия, без да допуснат нито един външен наблюдател. Меркел, Макрон, предишният френски президент участваха в Минските споразумения, Европа предпочиташе мирно решение, а той - не, и за тях бе по-лесно да повярват. Спомням си как показваха видео, че прибират войските, а САЩ през цялото време са имали информация - още през октомври, че Русия се готви да нападне Украйна. Байдън се срещна с Путин, след това проведоха телефонен разговор, очевидно за да го предупреди, но Путин си направи каквото си бе решил, той вярваше, че Зеленски ще избяга, че Украйна ще вдигне белия флаг. Докато не бе започнала войната, все още имаше варианти за дипломатически преговори, след като войната започна, вече водеща е военната логика.