Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един човек загина, а девет са ранени при тежка катастрофа с три автомобила близо до Панчарево през септември. Инцидентът стана на пътя между София и Самоков. СНИМКА: Дияна Русинова
Един човек загина, а девет са ранени при тежка катастрофа с три автомобила близо до Панчарево през септември. Инцидентът стана на пътя между София и Самоков. СНИМКА: Дияна Русинова

Пътищата в Пловдив и областта са най-смъртоносните в България. Това става ясно от статистиката на МВР за катастрофите, ранените и загиналите за първата половина на 2022 г., публикувана в портала за отворени данни на правителството.

24-ма са загиналите в катастрофи на територията на Пловдивска област за периода 1 януари - 30 юни 2022 г., показват данните. В тази част на България са станали и най-много катастрофи - 342, докато в заемащата второ място София са били 323.

В столицата са по-малко и загиналите на пътя - 15 за първата половина на годината. Пловдив бие София и по брой ранени в катастрофи с 432 спрямо 370 души.

Общо 2845 катастрофи е отчело МВР за първата половина на тази година на територията на цялата страна. Като загиналите в тях са 223-ма, а ранените 3534.

Реално само за първите шест месеца на тази година има 338 катастрофи повече в сравнение със същия период на миналата. Увеличението на загиналите е с 23-ма, а на ранените с 428. Като отново Пловдив е шампион и по ръст на катастрофите - 50 повече са станали през тази година в сравнение с миналата.

10 области все пак отчитат намаление на загиналите на пътя през първото полугодие на 2022 г. Това са Велико Търново и София с по минус 8, Ловеч (-7), Хасково (-5), Силистра и Пазарджик (по -3 всяка от тях), Търговище и Габрово (минус 2 за всяка), Монтана и Стара Загора само с по една жертва по-малко.

Най-голямо увеличение на загиналите на пътя се отчитат в Благоевград.