Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вики от "Мастило" си върна профила около 24 часа след хакването.
Вики от "Мастило" си върна профила около 24 часа след хакването.

Изнудвали певицата за 500 долара, след като се подлъгала по менте линк за потвърждаване на акаунта ѝ

Кафевите очи на Вики от “Мастило” се хванаха на “големи лъжи” и профилът ѝ в инстаграм бе хакнат от турци, преди популярната певица да успее да си го върне. За проблемите съобщи самата тя.

Във вторник Вики получила на мейла си писмо, което гласяло, че от социалната мрежа искат да потвърдят профила си. Трябвало да цъкне на линк, да следва инструкциите и щяла да получи синя значка с тикче, която показва, че това е автентичен профил на знаменитост. Тя натиснала връзката и не видяла малките неща, които издавали, че е менте. Така например не се отворило приложението на инстаграм, а връзката се заредила в браузъра. В адресното поле пък не пишело instagram, a imstagram. Тя се подвела, че отворената страница изглеждала досущ като истинския сайт.

Огледалният образ я заблудил, а на екрана излизало съобщение, което приканвало Вики да въведе потребителското си име и парола. Тя го направила и станала жертва на фишинг. Така, вместо да потвърди профила си, пратила данните за вход в акаунта на група турски хакери.

Те действали светкавично и сменили както паролата, така и мейла и мобилния телефон на Виктория Величкова, както е цялото име на вокалистката. Преди това го копирали и изпратили съобщение.

“Ако искаш профила си обратно, трябва да платиш 500 долара в следващите 3 часа или ще изтрия завинаги акаунта ти. Същото ще го сполети и ако не ми отговориш или игнорираш съобщенията ми”, написали кибербандитите, които се оказали турци. Поискали от нея да плати в биткойни. Самата заплаха е куха - инстаграм не трие акаунти. Вместо това ги деактивира за 30 дни и едва тогава ги премахва.

Вики не им платила. Вместо това опитала да си върне акаунта през мейла, който инстаграм ѝ изпратил. Той бил по повод на това, че пощата е сменена. Там има опция да се избере, че не реалният потребител е направил промяната. Именно нея използвала Величкова. Красавицата попаднала в задънена улица заради смяната на мобилния телефон. Тогава взела апарата си и набрала комисар Владимир Димитров, началник на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Полицаят я насочил към свой служител. Той обяснил на Вики да не се притеснява и ядосва. Разказал, че всичко, което трябва да направят, е тя да заснеме видео, в което доказва самоличността си, и да го изпратят на “Мета” - компанията майка на фейсбук и инстаграм. Авторката на повечето текстове и композиции на “Мастило” веднага го направила.

Междувременно турците не чакали със скръстени ръце, а започнали да опитват да въртят инвестиционни измами от профила на Вики.

“Спечелих тези пари само за 4 часа, като инвестирах през Клара. Тя управляваше вложението ми. Ако искате и вие да имате такава възвръщаемост на вкараните средства за толкова малко време, пишете на Клара”, гласеше текстът на сторито, което пуснаха. На него се виждаше приход от $ 8000, които в началото били хиляда. Имаше и тагване на акаунт, следван от над 90 000 души.

Това била истинската цел на мошениците, които се надявали някой да се излъже и преведе пари. При подобни схеми човек постоянно получава данни колко “печели”. В момента, в който реши да изтегли парите си обаче, се оказва, че Клара все пак не я бива чак толкова и всичко е загубено. А по това време Вики вече била написала статус във фейсбук, за да предупреди приятелите си. Тогава се появил и мъж със създаден преди 3 дни профил. “Дай ми мейла и паролата си”, написал като коментар той. За щастие, Вики вече се била опарила и не му дала данните си.

А в четвъртък сутринта получила мейл, че самоличността е потвърдена и може да въведе нова парола и върне акаунта си. Този път тя не се засилила да го прави. Вече слязла от памуковите облаци, първо изпратила на доверен човек линка, за да провери той дали е истински. Едва след това вече имала отново контрол над профила си, с който радва своите над 20 000 последователи. След това тя си включила системата за двуфакторна автентификация - освен парола се изпраща есемес код на мобилния, за да се влезе в профила. Така Вики вече спокойно могла да запее “Аз съм туук, няма друг”, както гласи припевът на популярната песен на “Мастило” “В ръцете ти е най-добре”.

За да потвърди пред последователите си, че е тя, Вики пусна стори в профила си. На него тя се разхожда из виенските ул. “Микелбойернгасе” и бул. “Шпиталгасе”. На клипа Вики е с вързана коса, но свободен бретон, модерни очила и червило в актуалния за сезона розов цвят, който е съчетала с палто, решено в по-блед нюанс на същия цвят. Заради вятъра то е закопчано почти догоре, вижда се и затворен изчистен червен пуловер. Визията ѝ е завършена от фино колие с подкова. Във видеото Вики благодари на хората, помогнали да си върне акаунта.

Вики е поредната родна знаменитост, жертва на схемата, че уж инстаграм иска да потвърди профил. Преди това по подобен начин бяха хакнати Юлиан Вергов, Биляна Йотовска, певицата Ева и други. От тях само Ева върна акаунта си.