Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първият осигурявал на съветския лидер всички удобства, за да може да извоюва евтин нефт

Живков искал в резиденцията Петър Димков да лекува съветския лидер

Ловно стопанство "Ропотамо", част от което е резиденция "Перла", бързо се превръща в любимо място на Тодор Живков.

Запален ловец, той оценявал високо района, богат на дивеч. Макар да я строи по-скоро като частна вила за семейството си, Тато често кани висши партийни функционери да разгледат местността, да ловуват, а вечер да се насладят на гледката край брега на морето.

Специален гост трябвало да бъде и Леонид Брежнев.

За него се знае, че е запален ловец и при посещенията му у нас Живков

винаги се стараел

да му осигури

пълен комфорт

Според истории на бивши работници в различни ловни стопанства, за посещенията на съветския лидер винаги имало специална подготовка.

Най-известна е случката от 1973 година.

Петър Димков лекува соцелита.
Петър Димков лекува соцелита.

Тогава Тодор Живков кани Леонид Брежнев на лов във Воден, определяно като най-привлекателното стопанство в страната в онези години.

То представлява 70 000 декара вековна широколистна гора. По онова време в него можело да се срещнат елени, муфлони и дори мечки, специално внесени от Карпатите.

За специалния лов на Брежнев е доставена пушка от Африка. Живков бил наясно с желанието му да отстреля благороден елен и е готов на всичко, за да го изпълни. Целият персонал е инструктиран да организират така лова, че Брежнев да отстреля трофея, разбира се,

без да заподозре, че има нещо нередно или нагласено

Така и се случва. Под инструкциите на главния организатор на лова – инж. полк. Стефан Чакъров, мисията е успешна. Следва богата вечеря, на която Живков използва доброто настроение на госта и

успява да уреди извънредни доставки на нефт и износ,

който носи на страната немалка сума.

Подобен план Живков има и през 1979 година. Тогава е последното посещение на Брежнев у нас. Резиденцията в Приморско е открита година по-рано, а в стопанството се разхождат ценни екземпляри, които са неустоимо изкушение за съветския лидер. Неговото здраве обаче е разклатено и няколко пъти се променя датата на визитата. В крайна сметка посещението му е през зимата, което затруднява престоя край морето. Известен е вече фактът за влошеното здраве на Брежнев.

Живков прави стройна организация, за да може Брежнев да отстреля трофея.
Живков прави стройна организация, за да може Брежнев да отстреля трофея.

Тато прави всичко възможно да убеди приближените на Брежнев, че престоят в резиденцията на брега на морето ще му се отрази добре. Дори настоява да му изпрати и лечителя Петър Димков, който щял да му помогне. Разказва за специалната енергия, с която е наситено мястото. В крайна сметка планът му да заведе Брежнев в "Перла" се проваля.

Политикът идва, но само в резиденцията в Банкя. Тази в Приморско е подготвена въпреки лошото време. Двамата държавни лидери е трябвало да я посетят, но само след два дни в България съветският лидер се извинява и напуска страната по-рано от предвиденото. Живков след това дълго споделял, че съжалява за неосъществения престой в "Перла".

Както е описано в книгата "Тайните фалити на комунизма" на разследващия журналист Христо Христов, по това време страната ни се намира в несигурно положение. Няколко месеца по-рано Живков е на посещение в Крим, където благодари на Брежнев "за помощта, която Политбюро на ЦК на КПСС и съветското правителство ни оказаха с отпуснатия кредит. Без тази помощ България от тази година

нямаше да бъде платежоспособна”

"В началото на 1978 г. Политбюро утвърждава Генерална схема за всестранно сътрудничество и специализация и коопериране в областта на материалното производство между НРБ и СССР до 1990 г.

Зад помпозния израз "Генерална схема" не се крие нищо друго освен желанието на Живков да си осигури твърди гаранции за суровинните доставки от Съветския съюз за следващите 12 години. Тя е предложена в момент, когато управлението в София отново е изправено пред нарасналия до невъзможност за обслужване външен дълг", пише Христов. Заради драматичната ситуация посещението на Брежнев е от изключителна важност. Тато бил убеден, че ако визитата в морската резиденция е била осъществена, това щяло да укрепи още повече българо-съветските отношения.

Макар "Перла" да остава непосетена от Брежнев, Николае Чаушеску е впечатлен от нея. Ловци и до днес разказват, че мястото е благодатно за лов.

Има много добра видимост чрез

специално изградени къщички на дърво

Румънският лидер бил толкова изумен, че след това търсел възможности да построи подобна резиденция на румънска територия.

Морската вила си остава едно от любимите места на Живков. Преди 1978 година всяко лято той посещавал и апартамента си в хотел "Чайка" в Слънчев бряг, но след построяването на "Перла" почти избягвал да ходи там. Работещи в комплекса си спомнят, че Бай Тошо не обичал да плува в морето. Той не прекарвал и време на плажа. Предпочитал единствено басейна към апартамента си.

Слънчевото бунгало на Живков отново е по идея на Людмила Живкова.
Слънчевото бунгало на Живков отново е по идея на Людмила Живкова.

Перла била неговата частна резиденция, а Евксиноград - представителната.

В "Слънчевото бунгало" край Варна той провеждал и своите най-важни срещи със съветските лидери. Подобно на "Перла", и "Слънчевото бунгало" в Евксиноград е строено по указания на Людмила Живкова. Името му идва от близостта до уникалния Слънчев часовник, дарен от кралица Виктория на цар Фердинанд

Според архивни документи от онова време разходите за поддръжка на резиденциите на Тато в цялата страна надхвърляли 5,5 – 6 млн. лева годишно, като по-голямата част от тях е отделяна именно за "Перла" и "Евксиноград".

"Тодор Живков фактически се гордееше с тези резиденции. Особено обичаше да показва на гостите и чужденците комплекса "Бояна". Те наистина се учудваха от лукса и мащабите му – две огромни сгради, наречени по съветски образец "Дом № 1" и "Дом № 2", парк, надхвърлящ хиляди декари, още седем "особняка" (русизъм) с четири-пет апартамента, басейн, разкошно обзавеждане, първокласно обслужване", посочва в спомени началникът на УБО ген. Георги Милушев. Ловната слабост на Живков също е струвала скъпо. Издръжката на ловно стопанство "Ропотамо", без да се включва резиденция "Перла", е възлизала на 300 000 лева годишно.