Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 14 г. Клеота Абстън е съден за изнасилване, в досието му има грабежи, похищение, кражба на самоличност, източване на карта

Сега може да получи смъртно наказание, тъй като щатът го позволява

Мотивът за нападението - станало на случаен принцип

Клеота Абстън, обвинен в отвличането и убийството на милиардерската наследница Елиза Флетчър, има дебело криминално досие. Той попада в полезрението на американските власти още като непълнолетен. Полицейската сводка започва да се води през 1995 г., когато е едва 11-годишен. Съдебни документи разкриват, че само в период от 5 години Абстън е

задържан множество пъти

за различни престъпления, научи "168 часа".

Сред тях е изнасилване от 1998 г., когато е бил едва на 14 години.

"Поради тежестта на извършеното издевателство уставът е решил, че информацията за него може да бъде публикувана, въпреки че по това време Клеота е бил непълнолетен - обяснява тогава Фелисия Хоган, говорител на съда за непълнолетни в окръг Шелби. - Няма обаче оповестени детайли кога, на кого или къде се е случило това изнасилване. Останалата част от досието му за непълнолетни е закрита и няма други записи, които да бъдат публикувани."

Преди това нападение Абстън вече е прекрачил закона няколко пъти. В досието му са записани кражба на самоличност, кражба на имущество на стойност 1000 долара, както и непозволено използване на кредитна карта.

Елиза Флетчър
Елиза Флетчър

През май 2000 г. е обвинен в грабеж и отвличане на адвокат от Мемфис. Тогава е на 16 години, а жертвата му е юристът Кемпер Дюранд. Криминалните сводки свидетелстват, че момчето е имало оръжие, с което е принудило мъжа да отиде до банкомат, за да изтегли пари в брой. След това го накарал да влезе в багажника на автомобила си.

"Намериха ме в багажника на колата ми, където Клеота и неговият помагач ме бяха заключили за няколко часа - разказва жертвата пред съда. - Закараха ме в гориста местност. Преди това целта им беше да използвам банковата си карта, за да взема пари в брой и да им ги дам.

Извадих голям късмет,

че въоръжен униформен пазач от жилищната администрация на Мемфис случайно влезе в станцията, позиционирана в гората. Вероятно щях да бъда убит, ако не бях успял да избягам. Чувствах се изключителен късметлия. Знам, че Абстън няма абсолютно никакви угризения за престъплението."

Към днешна дата

Дюранд вече не е между живите,

но показанията му водят до осъждането на Клеота. Той получава 24 години затвор за отвличането на адвоката, но е освободен от Департамента за поправка в Тенеси през ноември 2020 г. Причината да бъде редуцирана присъдата му е, че в затвора показва добро поведение. Работи като чистач, готвач и помощник в пералнята.

Само преди броени дни името на Абстън влиза за пореден път в новините. То изплува около смъртта на 34-годишната Елиза Флетчър - внучка на американския милиардер и хардуерен магнат Джоузеф Оргил III. Тялото на жената бе намерено от полицията в Тенеси в празен двустаен апартамент.

Тя се издирваше близо шест дни, след като нейното семейство съобщи, че е изчезнала. Роднините й обявиха, че ще дадат награда от 50 хил. долара на този, който предостави полезна информация в помощ на разследването.

Съмненията за похищение се появиха още в самото начало. Записи от охранителните камери показаха, че Флетчър е била натикана в кола против волята й около 16,00 ч. местно време. Нападнали я, докато тренирала близо до кампуса на Университета в Мемфис. На видеата се виждало как непознат мъж се приближава към нея и я набутва насилствено в черен джип, след което отпрашва в неизвестна посока.

Близо до мястото, където Флетчър е била видяна за последно, беше намерен захвърлен чифт сандали. ДНК анализ установи, че те принадлежат на 38-годишния мъж. Не липсваха и

свидетелски показания

Сред тях бяха тези на работодателя му, който потвърди, че автомобилът от записите е на служителя му.

Разследващи провериха и клетките на мобилния телефон на Клеота. Така установиха, че той е бил близо до местопрестъплението в същата минута, в която се случва похищението.

Пред полицията проговори и братът на Абстън. Той обясни, че във фаталния ден роднината му се държал странно, когато се прибрал вкъщи. Почиствал усърдно вътрешността на джипа си. Използвал специален препарат за подове. Изпрал и дрехите си в мивката.

Първоначално Клеота беше обвинен в отвличане и подправяне на доказателства, а по-късно прокурорите добавиха и убийство от първа степен. Съдията отмени

гаранцията му

от 500 хил. долара,

която беше в сила по време на задържането. След събраните доказателства той беше арестуван под стража за постоянно.

"Рано е да обсъждаме точно сега какво наказание ще искаме", обясни окръжният прокурор на Шелби - Стив Мълрой, след изслушването. - Присъдата за убийство първа степен носи доживотен затвор със или без замяна, или смъртно наказание. Не е ясно и дали предишната му присъда за отвличане, която е повече от 20 години, ще окаже влияние в този случай."

Какви са мотивите?

Според властите Елиза и нападателят й не са се срещали преди това.

"Нямаме причина да мислим, че това е нещо различно от изолирана атака на непознат - обясни окръжният прокурор на Шелби Стив Мълрой. - Появиха се безпочвени спекулации.

Членовете на семейството на Флетчър оказаха пълно съдействие на правоохранителните органи. Разследването продължава и не изключваме възможността да има още арести, свързани със случая. Твърде рано е да се коментира с точност как и кога жертвата е била убита. Засега няма да коментираме какво помогна за откриване на тялото й. Относно задържания - не сме получили много информация от него."

Как близките почетоха паметта на Елиза?

"Ние сме разбити и опустошени от тази загуба, която се случи по безсмислени причини - обясниха в официално изявление роднините й. - Тя беше такава радост за толкова много хора - семейство, приятели, колеги, ученици, родители, членове на Втора презвитерианска църква и всички, които я познаваха. Сега е време да си спомним колко специална беше Елиза. Оценяваме любовта и съчувствието, което получихме. Изключително сме благодарни на местните, щатските и федералните правоприлагащи органи за техните неуморни усилия да я намерят и да въздадат справедливост на лицето, отговорно за това ужасно престъпление."

Представители на общността в Мемфис обясниха, че ще организират джогинг в памет на жертвата, тъй като тя

обожавала

да тренира

В него се записаха близо 2000 бегачи за маршрута от 8,2 мили, който тя е изминавала всеки ден.

Губернаторът на Тенеси Бил Лий и съпругата му Мария също пуснаха изявление, в което изразиха съболезнования на семейството. Те похвалиха бързата работа на органите на реда при идентифицирането и залавянето на заподозрения.

"Мария и аз сме с разбито сърце от трагичната смърт на Елиза Флетчър, която беше отдаден учител, съпруга и майка на две деца - написа губернаторът. - Молим се за близките в този момент на неописуема скръб. Благодаря на органите на реда за техните неуморни усилия и вярвам, че правосъдието ще бъде бързо и сурово."

От Епископалното училище за момичета "Света Мария", където Елиза е преподавала, също публикуваха обръщение: "Сърцето ни е разбито от

загубата на нашата любима учителка,

колежка и приятелка. Тази сутрин нашите преподаватели и служители започнаха деня в параклиса, запалвайки свещи, за да си спомним за Лиза, която беше ярка светлина в нашата общност. Тя въплъти песента, която пеем всяка седмица – "Тази моя малка светлина, ще я оставя да свети"."