Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Митът се появява след експеримент преди 120 години

Векове наред философи и психиатри се опитват да докажат или да оспорят съществуването на душата, но и до днес не са успели нито да потвърдят, нито да отхвърлят със сигурност наличието й. Материалистите отричат невидимата господарка на емоциите, тъй като не можем да я усетим с нито едно от петте си сетива.

Дуалистите търсят доводи в усмивките, сълзите и други човешки реакции,

които няма как да се обяснят с нещо тленно.

Широко е разпространена легендата, че душата тежи точно 21 грама. Как е измерена и откъде идва поверието, довело и до филма с едноименното заглавие на мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту?

В началото на XX век американският лекар Дънкан Макдугъл от Хейвърхил, Масачузетс, обсебен от идеята за душата, публикува хипотеза, че ако тя наистина съществува, може просто да се претегли. Докторът веднага се заема да докаже предположението си. Подготвя се за експеримент, за който дори поръчва специален кантар.

Върху него е поставен болен на смъртно легло. След като човекът спира да диша, олеква с точно 21 грама. Случилото се предизвиква фурор и дава начало на известната легенда, а Макдугъл продължава с опитите си. В крайна сметка се ограничава само до шестима пациенти – всичките от старчески домове и неизлечимо болни. Вторият губи 14 грама след смъртта си, а третият – 28 грама.

Какво още измерва и какви са теориите за душата, какви доказателства за съществуването или отсъствието й има, четете в брой 8/2022 на хартиеното издание "Космос".