Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В ЕС се надигат все повече гласове за налагане на таван на цената на газа и прекратяване на връзката на тази цена с цената на електричеството.
 СНИМКА: АРХИВ
В ЕС се надигат все повече гласове за налагане на таван на цената на газа и прекратяване на връзката на тази цена с цената на електричеството. СНИМКА: АРХИВ

Белгийският министър на енергетиката предупреди, че страните членки на ЕС са изправени пред "пет-десет" ужасни зими, ако не бъде направено нещо за ограничаване на цената на природния газ, предадоха Би Би Си и БТА.

В ЕС се надигат все повече гласове за налагане на таван на цената на газа и прекратяване на връзката на тази цена с цената на електричеството. И двете цени скочиха главоломно през последните шест месеца след началото на руската инвазия в Украйна.

Министър Тине ван дер Стратен написа в туитър, че цената на газа в Европа трябва спешно да бъде замразена и допълни, че връзката й с тази на електричеството е напълно изкуствена и трябва да бъде променена.

"Следващите 5-10 години ще бъдат ужасни, ако не направим нещо. Трябва да действаме на място, на европейско ниво, и да замразим цените на газа", посочи Ван дер Стратен.

Цената на електричеството в Европа чупи рекорди в последните дни. Договорите година напред в Германия достигнаха 995 евро, а във Франция удариха 1130 евро по данни на Франс прес. И в двата случая става дума за десетократно увеличение.

"Трябва да спрем тази лудост на енергийните пазари", каза и австрийският канцлер Карл Нехамер. "Не можем да позволим на руския президент Владимир Путин да решава каква ще бъде цената на тока в Европа".