Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Ериксон-Хъл
Даниел Ериксон-Хъл

- Съдът го остави в ареста преди седмица, той обжалва делото е днес

- За блудство преди години в ромския квартал на Сливен делото му бе прекратено поради липса на доказателства - родителите се отказаха от показанията си, но Върховната прокуратура възобнови процеса 

- Има и 1000 лв. глоба за неплатени данъци, която също оспорва

Обвинение в разврат с три малолетни и едно непълнолетно момче остави в ареста за постоянно Даниел Ериксон-Хъл - английския пастор от ромския квартал “Надежда” в Сливен. Решението е на районния съд в града отпреди седмица след 5-часово драматично заседание. Според обвинението престъпните деяния са осъществени от юни до 10 август т.г. Това не е първият процес срещу него за подобно деяние.

Хъл обжалва ареста и днес мярката му се гледа отново.

На 10 август криминалисти задържаха 47-годишния мъж в жилището му в Сливен.

От години англичанинът е клиент на Темида и в родината си, и в България.

Доскоро той беше подсъдим в Сливенския окръжен съд за неплатени данъци в особено големи размери - 31 641 лева, за получени от него предимно от чужбина дарения от 958 819 лв. от 27 юли 2017 г. до 30 септември 2019 г. В нито един от тези случаи Хъл не е подал данъчна декларация, както изисква българското законодателство, твърди обвинението. Чужденецът получавал щедрите дарения като пастор в “Християнски център “Единство” със седалище в Сливен.

Това дело започна на 11 февруари м.г. и приключи преди около два месеца с осъдителна присъда. То продължи дълго, тъй като подсъдимият искаше всичко да се превежда на родния му английски език, което е негово право. В хода на съдебното дирене обаче се доказаха неплатени от него данъци в далеч по-малък размер - 3774 лева. Тях Хъл плати заедно с натрупаните лихви. Заради това той бе освободен от наказателна отговорност. Съдът му наложи само административна глоба от 1000 лева, която той обжалва в момента.

През 2019 г. мъжът бе арестуван и обвинен за блудство - тогава с 8 момчета

от сливенския квартал “Надежда”.

В онзи момент обвинението твърдеше, че деянията били извършени през 2018-2019 г., като 5 от момчетата не бяха навършили 14 години. Това дело не можа да тръгне няколко пъти по различни причини. През 2021 г. в крайна сметка то бе прекратено поради липса на доказателства.

Всички свидетели по него отказахa да свидетелстват срещу Хъл, те

говорели за него пред съдията само хубави неща - как им помагал в квартала, как учел деца и възрастни на английски

Върховната прокуратура не се съгласи делото да бъде спряно и го възобнови наново. Тогава прокуратурата изпрати молба за правна помощ до родината на Хъл Англия с искане за разпит на свидетели там, която досега не е изпълнена. Така в момента, когато се появи новото му обвинение, делото на Хъл от 2019 г. за педофилия продължава да бъде висящо. По него мярката за неотклонение на мъжа е подписка.

Проблемите на Даниел Ериксон-Хъл с българското правосъдие започнаха на 13 септември 2019 г., когато той бе арестуван по обвинение за блудство и оставен под стража - тогава той не обжалва тази мярка. По нея англичанинът остана зад решетките в Бургаския затвор около година и 5 месеца. Тогава един от адвокатите му обяви, че там чужденецът бил държан при много лоши условия.

Даниел Ериксон-Хъл

бил известен с педофилски наклонности и в родната Англия

През 2016 г. там срещу него се води дело пак за педофилия - обвинен е в сексуална експлоатация на деца, а в компютъра му били открити множество снимки, определени като детска порнография. В хода на съдебния процес подсъдимият бил пуснат на свобода под гаранция, благодарение на което той избягал в България, в Сливенско. Казват, че се насочил към нашата страна, тъй като сестра му вече живеела тук заради любовта си с жител на ромската сливенска махала - сега вече тя била във Варна.

По силата на европейска заповед за арест, издадена във Великобритания, която по това време е част от ЕС, Даниел Хъл е арестуван у нас и върнат в родината си през ноември 2016 г. Там той е осъден на 15 месеца лишаване от свобода.

След като ги излежал, англичанинът пак се връща в Сливен. Той обаче нарушил английски закон, според който след изтърпяване на наказанието си мъжът нямал право да напуска границите на страната си за срок от 10 години и трябвало да съобщава на властите постоянно за местонахождението си. Заради това английските власти пускат през юли 2018 г. втора европейска заповед за арест.

Чужденецът е открит и арестуван повторно у нас, но този път българският съд отказва да го върне в родината му, защото английското обвинение не е престъпление според българските закони.

Тогава вече англичанинът заживява в циганския квартал на Сливен и се захваща с активната си дейност на пастор.

Не се криел и не използвал фалшиви документи за самоличност

Той спечелил доверието на местните като добър човек, който разполагал с пари и възможности да им помага при всякакви проблеми - от строеж на къщи до осигуряване на дърва за зимата и облекла и обувки за децата. Работел отблизо с малчуганите - учел ги на англйски, кръщавал ги.

Често те оставали в дома му да пренощуват

Когато го арестуваха през септември 2019 г., местните излязоха на протест в негова защита.

През лятото на 2019 г. името на Хъл нашумя за пореден път - тогава по английския телевизионен канал Би Би Си 4 бе показан телевизионен филм на разследващия журналист Пол Кениън, в който той обяви, че е открил сънародника си в сливенския цигански квартал “Надежда”. В излъчените кадри Даниел отрича да е педофил, а местните роми нападат телевизионния екип с тухли и камъни в стремежа си да защитят своя благодетел. Това дава повод на телевизионерът да възкликне: “Този човек така дълбоко е обсебил ромите, че те го възприемат като техен брат и го защитават с всички сили.”

Филмът вероятно е събудил подозренията и е заострил вниманието на българските власти към дейността на англичанина.

След ареста му през септември 2019 г. от полицията съобщиха, че той е извършен след двумесечна работа за документиране на престъплението от страна на служители на отдел “Киберпрестъпност” при ГДБОП и служители на ОДМВР в Сливен. Активна роля в това отношение имали и униформените от полицейския участък в самия квартал.

“В хода на извършените процесуално-следствени действия от жилището и личния автомобил на задържания са иззети компютърна конфигурация, видеокамери и други вещи, имащи отношение към извършеното престъпление”, гласеше още официалното съобщение на МВР тогава.

Преди седмица ОД МВР в Сливен разпространи съобщение за ареста на Хъл, в което се казва, че за кратко време е свършена голяма по обем работа, в резултат на която мъжът е задържан по подозрения за извършване на блудствени действия с малолетни и непълнолетни момчета.

Остава открит въпросът

дали този път събраните доказателства ще бъдат достатъчно

за евентуална осъдителна присъда, или сценарият с прекратения от съда процес срещу над английския пастор ще се повтори.

Миналия петък заседанието за мярката му за неотклонение продължи дълго, защото се наложи съдът на два пъти да дава дълги почивки. Първо защитата на Хъл поиска време, за да се запознае със събраните по делото материали, след това обвиняемият пожела да предостави документи за тежкото си здравословно състояние - той е с един бъбрек и страда от диабет. Криминалното минало на чужденеца обаче надделя и съдът го остави зад решетките. В същото време защитата пледира за подписка или дори клиентът ѝ да бъде оставен без мярка за неотклонение поради недостатъчно доказателства за вината му.