Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

11 от колите, които разбитата банда е пласирала, са открити и иззети от полицията.
11 от колите, които разбитата банда е пласирала, са открити и иззети от полицията.

- За 2 години са продадени 39 возила за 4 млн. лв. - лексус, тойота, мерцедес, пежо, предимно джипове

- 11 от автомобилите са иззети, арестувани са жена и петима мъже

- В схемата има бивш полицай, проверяват и настоящи служители на КАТ

- Делото срещу организираната престъпна група в Бургас започнало през май в спецпрокуратурата

4 млн. лв. е спечелила от продажба на 39 крадени коли престъпна група от Бургас, която бе разбита при спецакция на полицията на 16 август.

Автоизмамниците крадели луксозни коли в страни от ЕС, фалшифицирали документите им и ги регистрирали на бедняци у нас, после ги пласирали в Близкия изток.

11 от автомобилите са иззети, съобщи старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОД на МВР - Бургас.

В ареста са прибрани петима мъже и жена, като сред тях е тарторът Стоян Атанасов-Пижака, на 55 г., известен с автокражбите си в ъндърграунда.

Разследването е започнало през май т.г. в Специализираната прокуратура, но след нейното закриване делото е прехвърлено в окръжната прокуратура в Бургас. Наблюдаващият прокурор по случая е командирован служител на спецпрокуратурата, уточни зам. окръжният прокурор на Бургас Светослав Маринчев.

Сред арестуваните е бивш полицай, според разследващите добре запознат с начина на регистрация в КАТ. Шестимата са с повдигнати обвинения за участие и ръководене на организирана престъпна група. От 5 до 15 г. е наказанието за тартора, от 3 до 10 г. - за участниците в групата според закона.

“Ръководителят на организираната престъпна група е създал стройна престъпна схема за изкупуване на крадени автомобили или такива, предмет на застрахователни и лизингови измами. Колите са осигурявани предимно от страни от ЕС, след което

се е извършвала интервенция на рамата

и са се изготвяли неистински документи за произход”, обясни шефът на ОД на МВР старши комисар Калоян Калоянов.

Следващата стъпка била регистрирането на колите в КАТ - в Бургас, и в страната. За тази цел са използвани малоимотни граждани, които се явявали фиктивни собственици на автомобилите.

След регистрацията малка част от колите са продадени на добросъвестни купувачи от България, а останалите са били трафикирани през Турция към Близкия изток, разкриха разследващи.

Малка част от колите са крадени от България, повечето са от страни на ЕС.

Средната стойност на един автомобил, пласиран от групата, е над 100 000 лв.,

всички са били висок клас, произведени между 2020 и 2022 г. Предпочитани били марките “Лексус”, “Тойота”, “Мерцедес”, “Пежо”, предимно джипове.

Тарторът организирал всичко - намирал автомобилите, осигурявал хора, които да подготвят фалшивите документи,

финансирал операцията по регистрирането на колите на територията на България, осигурявал “мулетата” (т.е. бедните, на които да се регистрират колите) и тези, които са изпращали автомобилите зад граница, обясни старши комисар Калоянов.

Става дума за известния в ъндърграунда Стоян Атанасов-Пижака, разследван за автокражби и застрахователна измама, припомнят запознати. (Виж карето по-долу.)

Престъпната група е действала от есента на 2020 г. до момента на разбиването ѝ по време на специализирана полицейска акция. В нея са участвали служители на Криминална полиция към ОД МВР - Бургас, антимафиоти от столицата и полицаи от специализираните отряди в дирекцията и жандармерията в Бургас.

Най-възрастен е тарторът Стоян Атанасов. Останалите участници в ОПГ-то са на възраст от 33 до 49 г., жената е на 33 г.

Четирима от задържаните са арестувани за срок до 48 часа, но от прокуратурата ще поискат постоянен арест, каза зам. окръжният прокурор на Бургас Светослав Маринчев. Другите двама са с по-леки мерки - подписки, както и с наложена забрана да напускат страната.

Според прокурор Маринчев е свършена голяма по обем оперативна и следствена работа, като към настоящото досъдебно производство са присъединени други две, наблюдавани от районната прокуратура в Бургас. Той намекна, че

се чакат още арести,

тъй като разследването се очертавало като доста мащабно.

Междувременно в сектор “Регистрации на МПС” е въведена нова организация на работа. За да няма изкушения, по време на проверките на автомобилите вече участват не само служители от Пътна полиция, но и техни колеги от други сектори, обясни Калоянов. “Следващото нещо, което ще направим, е да се извърши цялостна проверка на начина на работа в сектора”, уточни комисарят.

Пижака разследван за кражби и през 2011 г., до дело не се стигнало

Тарторът на разбитата престъпна група Стоян Атанасов-Пижака е добре известен на полицията. През 2011 г. той бе задържан при спецакция заедно с петима свои хора. Тогава от ОД МВР обявиха, че е разследван за автокражби, застрахователни измами, фиктивни ПТП-та и палежи.

Твърдеше се, че легендарни автоджамбази, основно от Поморие, са работили за него в периода 2008-2011 г. Те крадели автомобилите, след което се искал откуп от собствениците. Според осведомени в част от случаите самият Атанасов съдействал за връщането на откраднатите коли. А тези, за които не било плащано, се разглобявали на части и се продавали в автоморги.

Групата задигала и лекотоварни коли - бусове, с които обикновено се извършвала търговска дейност. Техните собственици били най-склонни бързо да плащат откуп, за да продължат бизнеса си.

До съдебно дело и присъда след спецакцията през 2011 г. обаче така и не се стига. Проверка на “24 часа” установи, че Стоян Атанасов е осъждан само през 1999 г. за изнудване и е реабилитиран.

Обвинен в двойно убийство - осъден на 7 г. затвор заради трафик на два джипа

Станимир Рагевски, обвинен в двойно убийство - на брокерката Теодора Бахлова и Юмер Ахмед, получи наскоро 7-годишна присъда по разследване за канал за крадени коли.

58-годишният Рагевски бе подсъдим за вещно укривателство на два автомобила и фалшифициране на документи при оформянето на т.нар. коли близнаци. Той ще трябва да плати и 7500 лв. парично обезщетение. Става дума за два джипа нисан и инфинити, като една от колите е била ползвана от съпругата на Рагевски. По време на съдебния процес той твърдеше, че не е знаел, че колата е крадена. Съдът обаче го призна за виновен, както и съучастника му Христо Желязков. Той ще лежи зад решетките 3 години и половина.

Делото за двете убийства на Бахлова и Юмер пък все още не е внесено в съда. Телата и на двамата бяха открити на части - след като били застреляни, са разчленени. Това на брокерката е престояло няколко месеца в бидон с киселина до пълното му разлагане, припомнят запознати. Спорове за имоти и пари са станали причина за зверствата.

Организираната престъпна група се е снабдявала с висок клас луксозни автомобили - крадени или предмет на застрахователна измама.
Организираната престъпна група се е снабдявала с висок клас луксозни автомобили - крадени или предмет на застрахователна измама.