Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Близък на семейството: Не вярвам да е умъртвен от ревност, вероятно става дума за невърнати заеми

Обвиненият за бруталното убийство на швейцарски бизнесмен у нас Борислав Панчев ще се изправи пред съда. За целта във вторник от държавното обвинение поискаха постоянното задържане на 57-годишния хлебар, който е работил във фирмата на съпругата на чужденеца.

Удо Ланге беше убит на 11 август в гаража на собствения си дом в комплекса "Делта Хил" в село Кладница. Според различни източници на информация става дума за любовна връзка между съпругата на жертвата и задържания. Не беше уточнено и оръжието на престъплението (според някои неофициални сведения то е било шило). Известно е само, че е бил пробит

белият дроб

на Ланге,

който имал и рана на врата.

А според съдебната експертиза, която излезе във вторник, смъртта е настъпила след интоксикация с хлороформ.

Разследването премина през няколко етапа, като първоначалната версия за самоубийство беше отхвърлена. Интересното е, че според информация, изнесена от служебния министър на вътрешните работи непосредствено след убийството, се предполагаше, че то е извършено от няколко лица.

"Беше направен опит това убийство да бъде замаскирано. До късно през нощта са извършвани действия от полицаите. Работим по всички версии, защото този човек е преместен от мястото, на което е бил убит. Има данни, че са сменени дрехите, с които е бил, за да се прикрият следите от убийството. Тези действия са разкрити на много ранен етап и се работи по убийство", заяви тогава министър Иван Демерджиев.

Впоследствие мистерията около престъплението се задълбочи, тъй като се разбра, че Елизабет, съпругата на наръгания швейцарец Удо Ланге, е посочила на разследващите кой е убиецът му. Тя е

била разпитана

пред съдия

и е посочила като извършител своя служител в пекарната Борис. Двамата са близки, дори се говори, че имали връзка, съобщи "24 часа" по този повод.

"Любовна история?! Тази версия я чувам от вас - изрази недоумението си пред "168 часа" роднина на съпругата на убития и близък на семейството. - Това, което знам за случая, е, че се е обадил по телефона, че се прибира с колата си. Тя го е чакала, но като вижда, че не се качва горе в къщата им в Кладница, слиза долу и го вижда до колата убит. Според мен не е имало време да замаскират следите и да го преобличат, както се чу в началото, тъй като времето между убийството и обаждането му е било много кратко. Освен това чух, че имало един заподозрян, а от официалните съобщения разбрах, че Ланге имал счупени ребра, което ме навежда на мисълта, че извършителите са били поне двама, налегнали са го и са го наръгали с шило."

Същевременно репутацията на бизнесмена е безупречна - той не само е решил да дойде да живее в България, а е направил сериозни инвестиции и е въвел иновативно производство, като по този начин е осигурил работа на няколкостотин българи.

"Дойде като милионер от Швейцария. Удо беше страхотен човек - сладур. Невероятен. Изключително честен и добър човек беше - разказва по този повод близкият на семейството. - Фирмата му се занимаваше с производството на детайли от каучук и силикон, които той смесваше по някакъв оригинален и сложен начин, който включваше и компютърно 3D моделиране. Построи фабрика в Перник. Спомням си, че когато купуваше мястото за нея,

имаше и официално откриване,

на което присъстваше дори швейцарският посланик.

Направи и една огромна постройка за живеене в Кладница - истински палат. Когато си взе мястото, ходехме заедно при строежа, който аз наричах "електростанция", тъй като къщата е фамозна и е оборудвана с всякакви фотоволтаици, подово отопление и други страхотии. Само холът беше 30 на 7 метра, а в нея има и отделен апартамент за гости."

Близките им не вярват във версията за убийство от ревност.

"Много неправдоподобна ми се вижда любовната история - смята роднината на съпругата на Ланге. - Не е вероятна - излиза, че тя трябва да е имала връзка с този хлебар, което е повече от странно за мен. А и Удо трябва да се е борил - едва ли е един убиецът. Като го убиеш, да не би да го наследиш или пък ще спечелиш жена му?! А и тя самата си имаше успешен бизнес с хлебарството.

Една на 100 000 жени има такова благосъстояние

като нейното. Дори да го е разлюбила, ще се откаже ли от това?!

А и не знам Елизабет, или Ети, както я наричаме ние, да е била шавратлива, пък чак да се влюбват в нея и да го убиват?! Бяха много добра двойка и много се обичаха. Само да им се радва човек.

За този човек могат само хубави неща да се кажат - прекрасен, интелигентен. Ожениха се там, но отдавна живеят в България. Като дойдоха, аз я питах: Абе, Ети, ти ли го накара този човек да идва в България?! И тя ми каза: Не. Защото той и там има същия бизнес с брат си и по най-културен начин се разделят с него. И той идва с парите в България и иска да развива силиконовия каучук у нас. Първоначално си беше взел и в Горна Малина някакъв цех. Макар че дълги години е живял в Швейцария, той е германец. Беше си типичен милионер

Помня как си купи яхта и я докара от Холандия - по каналите, после по Дунава, та чак до Кавала. Беше толкова честен човек, че когато дойде да купува мястото за фабриката в Перник, казал на жена си: "Аз и два лева рушвет няма да дам, за да го взема!". И затова тогава тя се занимаваше с уреждането на тия въпроси, за да не му искат пари на него."

Но въпреки че излагал богатството си на показ, Ланге изобщо и не помислял да вземе мерки за своята сигурност.

"По-скоро си мисля, че е давал пари на някого и са го убили, за да не си ги върнат евентуално - предполага родственикът. - Явно е бил наивен, та не се е пазил, защото един такъв

богат човек е

много уязвим

А и тя толкова да не го предупреди, че в България, макар да няма Коза ностра, все пак има други порядки и когато видят такъв заможен чужденец, може да бъде много опасно. Затова предполагам, че е за нещо, свързано с пари.

Непрекъснато си мисля, че този човек трябваше да има охрана. Винаги съм смятал, че се дължи на липсата на бодигардове - могли са например да отвлекат жена му и да искат откуп.

Бог да го прости, но за да си загуби живота, значи е допуснал някаква грешка. И според мен тя е, че не е имал пазачи. А с неговите пари можеше цяла рота да си назначи. Ходил съм често у тях, но сега ме е яд, че не съм се сетил да поставя въпроса за липсата на охрана."

Макар и по-малко вероятни, роднините споменават и за други възможни версии за тежкото криминално деяние. Според една от тях, след като продал фабриката, Удо Ланге, чрез сина си Фабиан, който също живее в България, продължил да се занимава със същия бизнес и по този начин вероятно си е навлякъл гнева на конкуренцията.

Друг слух твърди, че той имал и втори син от предишен брак, който идвал преди време у нас. Тогава с висока скорост прегазил неправилно пресичащ уличен метач. После го арестували и били дадени 1000 лева откуп, за да го пуснат на свобода.

И въпреки че след това бил оправдан, нещастният случай може

да е задействал кървава вендета, гадаят още близки на убития бизнесмен.

В последните години съпругата Елизабет Дерманжа-Ланге също е имала свой успешен бизнес с фирма за производство на хляб и хлебни изделия. Отворила първо хлебарница в престижния комплекс "Делта Хил" край Кладница, а след това и магазин в централната част на бул. "Витоша" в столицата.

В тази връзка "168 часа" откри още един любопитен детайл. Последното съобщение във фейсбук страницата на хлебарницата е от 25 октомври 2020 г. и е препоръка от доволен клиент, който пише: "Перфектно място за вкусна слънчева неделна закуска. За хубав хляб и сладкиш /десерти. Не го пропускайте".

Проблемът е, че авторът на щедрата и безплатна реклама на фирмата е Виктор Мануел Спига - костариканецът,

обвинен в

убийството по особено жесток начин

на приятелката си Алена Щерк.

47-годишната Щерк бе открита след издирване мъртва в незаконно сметище до Радомир в края на май. Връзката на Щерк и Спига приключва месец преди Алена да бъде убита. През май тя е прехвърлила на Спига дяловете си от собствеността на фирма, в която двамата са били съдружници.

Бившият приятел на убитата Алена Щерк бе задържан на 30 май в Италия и екстрадиран у нас.