Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефовете се примолиха на старата шотландска лисица да се върне на кормчийския пост и да изкара кораба от плитчините, в които стои затънал от доста време

В края на годината легендарният мениджър ще навърши 81, но жаждата му за пълноценен живот го върна в голямата игра

Силно вярващите, че дори и умерените скептици обожават историите за завръщанията от отвъдното. Малцина са щастливците, които лекарите спасяват миг преди мозъкът да умре завинаги и след това имат възможността да разкажат за дългия тунел, за бялата светлина и за

чувството на пълно щастие,

обзело ги в краткия миг преди дефибрилаторът да ги върне в света на живите.

Сър Алекс Фъргюсън и до ден днешен отказва да признае дали е имал подобни усещания, или всичко е било мрак, докато лекарите се борят за живота му. Сигурно е само, че той имаше среща със смъртта и излезе победител от двубоя с онази с косата. Само 4 години по-късно легендарният шотландец отново е назначен на работа в "Манчестър Юнайтед", въпреки че на 31 декември ще отпразнува 82-рия си рожден ден.

Шотландският боец беше помолен да се върне в един крайно тежък момент за "Манчестър Юнайтед". Някога под ръководството именно на сър Алекс "червените дяволи"

маршируваха по европейските терени

и печелеха най-престижните трофеи. После легендарният мениджър реши да се отдаде на пенсионерския живот, а посредствеността само това и чакаше, тихо промъквайки се на "Олд Трафорд".

Победният

марш

бе заменен от страхливо лутане в английската Висша лига и евротурнирите и трофеите спряха да пристигат в музея на славния английски гранд. От онази 2013 г., когато Фъргюсън напусна, до днес се изредиха няколко треньори, но никой от тях не успя да се доближи и на километър до величието на сър Алекс. Феновете гласуваха огромно доверие на новия треньор Ерик тен Хаг, но нидерландецът започна кошмарно сезона със загуба от "Брайтън". Проблемите на ръководството с Кристиано Роналдо, който искаше да си тръгне от "Олд Трафорд", допълнително повишават напрежението в клуба.

В толкова напрегнат момент само

мъже с изключителна воля

и познания по футболната материя могат да изведат кораба от опасните плитчини. Нищо чудно, че босовете на английския тим се принудиха да молят Алекс Фъргюсън да се завърне.

И той откликна на молбата въпреки напредналата си възраст и въпреки здравословните проблеми, през които премина. Официалната му длъжност в клуба е

“съветник с особено

големи правомощия”

на изпълнителния директор Ричард Арнолд. Старата шотландска лисица със сигурност ще съветва не само големия началник, но и треньора Тен Хаг, който и в момента се мъчи да покаже на големите звезди в съблекалнята кой е истинският шеф.

Как го правеше Фъргюсън ли навремето? Отговор на този въпрос дава бившата звезда на "червените дяволи" Рио Фърдинанд:

"Изиграхме един много лош мач срещу "Бенфика" и в съблекалнята стана страшно. Тренерът крещеше, а направих грешката да му отговоря, че не сме се представили чак толкова зле.

Той приближи лицето си на сантиметри от моето и започна да крещи още по-силно.

Тогава осъзнах, че няма никакъв шанс да го надвикаш", ще разкаже години по-късно Фърдинанд, който поне се е

разминал

само с

няколко

крясъка

Защото една от най-големите звезди на британския футбол - Дейвид Бекъм, доста дълго походи с разбита вежда, след като Фъргюсън в яда си изритал един куп с дрехи и там се оказала и въпросната бутонка, която уцелва Бекъм над окото.

На другия ден легендарният халф нарочно прибира косата с диадема, за да се вижда още по-ясно раната.

Вместо да се извини за случилото се, сър Алекс отива при борда на директорите и настоява Дейвид Бекъм да бъде освободен от отбора.

"Никой футболист не бива да се мисли за по-важен от треньора", категоричен е шотландецът и шефовете удовлетворяват искането му. Голямата звезда на тима е продадена на "Реал" (Мадрид), а част от парите са използвани за привличането на младока Кристиано Роналдо.

Развръзката е

добре известна...

Сега всички се питат откъде ги намира всичките тези сили Алекс Фъргюсън, че на 80 да търчи към стадиона, за да оправя бакиите на наследниците си. Самият той винаги е наблягал на огромната си страст, с която прави нещата. Хване ли се на хорото, го играе докрай, колкото и да са трудни стъпките или да не са му останали сили. Точно затова и смъртта не успя да го отведе със себе си.

На шотландския боец

просто му се е живеело още. През онзи фатален майски ден на 2015 г. лекарите се опитват да подготвят за най-лошото близките на футболната легенда.

"Повикаха ме в странична стаичка и ми казаха: "Той е на 76 и има сериозен кръвоизлив в мозъка. Пригответе се за най-лошото. Има 20 процента шансове операцията да е успешна", разказва по-късно един от синовете на футболната легенда.

Самият Фъргюсън след това ще признае, че не е можел да си спомни кой е в първите часове след инсулта, а след това преминава през истинско ходене по мъките, докато си върне говора. Каквото и да му е струвало, той се справи и се върна в запазената му ложа на стадиона. А сега ще облече някой от добре изгладените костюми и ще се яви в клубния офис, за

да поеме върху плещите си част от бремето

на останалите началници.

Съпругата му Кристина със сигурност го е порицала за решението му, но и бързо се е примирила, че няма да го разубеди, когато става дума за каузата на "червените дяволи". "Той винаги ме е обичал най-много на света. Не. Може би сбърках. Аз съм на второ място, а голямата му любов е именно "Манчестър Юнайтед", но аз се научих да живея с тази мисъл и много рано спрях да ревнувам", често обича да се шегува Кристина Фъргюсън.