Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марина Овсянникова се появи изненадващо по време на централната емисия “Новини” на руския “Първи канал” СНИМКА: Архив
Марина Овсянникова се появи изненадващо по време на централната емисия “Новини” на руския “Първи канал” СНИМКА: Архив

Руската полиция е нахлула в жилището на бившата журналистка от държавната руска телевизия Марина Овсянникова, която се появи на живо зад водещата на новините с плакат против войната в Украйна. Новината е съобщил адвокатът на Марина Дмитрий Захватов. Службите не са изчакали адвокатът й да пристигна и са я отвели в Главното следствено управление.

Разследващи са се появили на вратата на Марина Овсянникова малко след 6 сутринта по московско време.

„Обиск у Марина Овсянникова. Силоваците хлопат на вратата ѝ. Тръгвам натам“,  написа в 6.21 часа Захватов.

„Силоваците са отказали да изчакат адвокат и са нахлули в апартамента. Оставили са телефонния номер на следователя. Както изглежда, ще трябва да „ловя“ Марина в следствения отдел. В Главното следствено отделение към Следствения комитет на Русия е образувано е наказателно производство по чл. 207.3 от НК на РФ“, допълни информацията в 6.36 ч адвокатът.

Текстът, по който върви разследването, е за разпространение на фалшива информация за действията на Въоръжените сили на Руската федерация, предаде OFFNews.

Бившата редакторка от Първи Канал Марина Овсянникова мина "от другата страна" на новините, след като на 14 март в праймтайма на Останкино се появи на живо зад гърба на водещата с плакат против войната в Украйна. Тогава беше глобена, но не заради случката в студиото, а заради публикувано видео, в което критикува "специалната военна операция", както Москва нарича войната в Украйна.

Малко по-късно беше обявено, че журналистката става кореспондент на германския „Велт“ за Украйна и Русия. В информацията в профила ѝ във фейсбук обаче пише, че е работила за „Велт“ в минало време.

През юли журналистката беше задържана отново и глобена заради реч пред сградата на съда на 13 юли, когато изпратиха в следствен изолатор политика Иля Яшин. В края на юли Овсянникова обяви, че е забелязала, че я следят. През август получи нова глоба – за антивоенна публикация във фейсбук.

„Ходя в съда като на работа. Изкарах почти четири часа в Черемушкинския съд в Москва. Получих нова глоба от 40 хиляди рубли за уж дискредитация", пише Марина. 

„Господин съдия, знаете ли, осъзнах вината си... Много ми е трудно да говоря за това, но дълбоко съжалявам за постъпката си! Наистина се признавам за виновна, че с поста си във Фейсбук дискредитирах... всички помийни ями в Русия. Дълбоко съжалявам, че с този пост така и не можах да разпозная цялостното величие на „русский мир“ (руския свят, б. р.). Не можах да изразя благодарност към Путин от името на 30 милиона руснаци, които живеят в 21. век без канализация и топли тоалетни“, казва след наложената й глоба. 

Преди 15 часа е последната публикация на Марина в социалната мрежа. Журналистката споделя разпространени пред няколко родилни дома в Ижевск, Санкт Петербург и Москва макетни надписи със спрей с текст „Ти си родила син не за война“.