Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

"С очите си не съм видял взрива. Нашият склад гръмна на 31 юли, вчера във Франция също гръмна завод, на път за тук се получи информация, че в Германия е гръмнал друг завод. За съжаление, няма как да разберем защо. Това е в правомощията на разследващите. Ще съм най-щастливият човек, ако това е случайност. Но според докладваното от моите прекрасни специалисти - това е невъзможно".

Това коментира бизнесменът и собственик на компанията от оръжейни предприятия ЕМКО Емилиян Гебрев в "Лице в лице" относно версиите за взривовете в оръжейните складове край Карнобат.

"Единственото, което мога да кажа, е, че на базата на това, което наблюдавах, как се случват нещата, имам притеснения, че най-големите доказателствени материали се изземват. И аз не знам какво ще стане с тях. Апелирам към вътрешния министър, ако не е късно, тези доказателствени материали да не изчезнат или да се преоформят по някакъв начин", обясни още Гебрев.

Според неговите думи още от първия взрив в негов склад за боеприпаси в Ловни дол край Севлиево през 2011 г. и през последвалите такива във ВМЗ - Сопот се отказват сътрудничества на европейско ниво по тези въпроси. Протака се, за да се загуби давността и да забравят хората. 

"Тогава след откриването на саботажното устройство вместо да продължи, прокуратурата го спря", каза Гербев.

Относно сегашния взрив неговата информация е, че се е получила аларма в системата на периметровата охрана. Те са излезли да проверят, но не са стигнали дотам, защото малко преди това е станал взрив в т. нар. "защитена зона". Така не са пострадали.

На въпроса дали изнася оръжия за Украйна бизнесменът отговори: "Уморих се, но това е част от една пропаганда още от 2011 г. Нашата страна от 2014 г. не е издала едно експортно разрешение за Украйна. Преди Минските споразумения сме имали един-единствен малък договор."

"Всички заслуги по разкритията, включително с опита за убийството спрямо мен, моя син и моя колега е свършено основно от журналисти, международни разследвания и чужди служби. На нашите им остана само да го съберат и да го кажат, но да сте чули нещо такова", коментира още Гебрев.

По негово мнение е напълно възможно и сегашният взрив да е предупредителен сигнал.