Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Християн Мицкоски СНИМКА: Ройтерс
Християн Мицкоски СНИМКА: Ройтерс

Разговорите със София трябва да се водят на различна маса от европейската, смята лидерът на ВМРО-ДПМНЕ. Народът иска ЕС, само Мицкоски е против, отвръщат от управляващата партия

ВМРО-ДПМНЕ няма да се откаже от позицията си за провеждане на референдум, защото „хората са суверенът в страната и само те могат да решат дали искат да отидат в ЕС при тези условия“, заяви в интервю за Канал 5 председателят на опозиционната партия в Северна Македония Християн Мицкоски.

По думите му въпросът за референдума може да бъде уточнен до септември , разговорите с коалиционните му партньори ще продължат, когато депутатите се върнат от ваканция.

Относно изявленията на президента Стево Пендаровски, който заяви, че не разбира искането за референдум, Мицкоски подчерта, че не е разочарован, защото може да се разочарова от човек, чието мнение му е важно, а "Пендаровски не е държавник, а поданик".

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ заяви, че „при сегашните обстоятелства той и партията му няма да подкрепят конституционни промени за включване на българите в основния закон на страната, докато Северна Македония не получи „европейски условия и европейска рамка за преговори, поне каквато получи Албания“.

Мицкоски е съгласен, че Северна Македония трябва да има добросъседски отношения със София, но според него „това, което България причинява на страната, не може да се квалифицира като добросъседство“.

„Разговорите с България трябва да се водят на различна маса от европейската. Никой не е казал, че с България не трябва да се преговаря, но проблемът е, че сега поставихме тези преговори на една маса с европейските преговори“, каза Мицкоски.

„Против ЕС е само Мицкоски заедно с партньора си Димитър Апасиев, който върви по улиците на съседна държава за Илинден. Това е анти-ЕС компания, която защитава чужди интереси. Северна Македония започна преговори с ЕС и няма да има връщане назад, нито завиване наляво или надясно от европейския път, най-малко на изток“, написаха в отговор от СДСМ.

„Няма сила, която да застане на пътя на европейския прогрес на страната ни“, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в обръщението си в Крушево, където с откриването на научната културна среща "Десет дни на Крушевската република" започна отбелязването на националния празник на Република Северна Македония - Денят на Републиката. Тази година той е под мотото „Илинден – нашата сила за бъдещето".

"Оттук нататък има само напред. Ние сме длъжни да се втурнем към европейското бъдеще“, заяви Ковачевски и добави, че ако някой блокира прогресивни идеи, то неговите интереси не съвпадат с интересите на държавата, а сега се води „битка за настоящето и бъдещето“.

"Нямаме предразсъдъци към никого. С този подход продължаваме да се развиваме. Като македонци с македонски език имаме своето място на европейската маса. Нашето минало тече във вените ни и никой не може да го отнеме и отрича. Това е настоящето, в което живеем днес – свободна и независима македонска държава. Лидерството не е човек, то е идея. Нека всички да работим здраво, за да осигурим европейското си бъдеще. От нас зависи и ние трябва да го направим. Тази битка пред нас е битка за настоящето и бъдещето и ви обещавам, че заедно ще я спечелим. Илинден е и ще бъде нашата сила за европейското бъдеще. Борбата трябва да продължи, защото свободата се пази, а бъдещето се печели“, каза Ковачевски в понеделник вечерта.

Във вторник са основните чествания на националния празник на Република Северна Македония. На Мечкин камен в Крушево слово ще произнесе премиерът Ковачевски. Като ръководител на държавно-църковна делегация в манастира „Св. Прохор Пчински“, където на 2 август 1944 г. се провежда първото заседание на Антифашисткото събрание на народното освобождение на Македония (АСНОМ) ще присъства президентът Стево Пендаровски.