Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Видеокадър с побой до смърт на африканския мигрант Алика Огорчукву в Италия.
Снимка: Туитър
Видеокадър с побой до смърт на африканския мигрант Алика Огорчукву в Италия. Снимка: Туитър

Италианската полиция арестува италианец за брутален побой до смърт на нигерийски амбулантен търговец, заснет на оживена улица в крайбрежен град от минувачи, които дори не са се опитали да се намесят, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА.

Видеозаписът с атаката беше разпространен от италиански новинарски сайтове и в социалните медии, предизвиквайки възмущение в момент, когато Италия навлиза в предизборна кампания за парламентарните избори, в която дясната коалиция вече повдигна въпроса за миграцията

"Убийството на Алика Огорчукву е ужасяващо", написа в Туитър лидерът на лявата Демократическа партия Енрико Лета, назовавайки по име убития вчера продавач, и добави: "Нечувана жестокост. Масово безразличие. За това не може да има оправдание".

Трийсет и девет годишният Огорчукву продавал стоката си вчера по обед на главната улица в Чивитанова Марке, пристанищен град на адриатическото крайбрежие, когато нападателят му взел патерицата и с удари го съборил на земята, съобщи полицията.

Видео показва как нападателят и жертвата се борят, а италианецът притиска Огорочукву на тротоара.

Началникът на полицията Матео Лучони каза за италианската новинарска телевизия Скай Ти Джи 24, че минувачи са извикали полиция, която е пристигнала, след като заподозреният избягал, и полицейските служители са се опитали да окажат помощ на жертвата. Не става ясно дали нигериецът е починал на мястото на нападението.

Полицията е използвала камери за улично наблюдение, за да проследи движението на нападателя и е арестувала 32-годишен мъж на име Филипо Клаудио Джузепе Ферлацо.

Ферлацо е задържан по подозрения за убийство и кражба, защото се предполага, че е взел телефона на жертвата преди да избяга.

Лучони каза в ефира на Скай Ти Джи 24, че нападателят избухнал, след като продавачът "настойчиво" помолил да му даде някакви дребни пари. Полицията разпитва свидетели и е събрала като улики записи на атаката. Според силите на реда заподозреният засега не е дал показания.

Огорочукву, който е бил женен и има две деца, е останал инвалид, след като бил блъснат от кола, заради което е загубил предишната си работа, каза служител на местна неправителствена организация, подпомагаща мигрантите.