Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Измамата „сини очи“

6 хилядолетия преди Христа, когато солената вода на Средиземно море пробива Босфора и създава Черно море, точно в този район се ражда първият човек със сини очи. Всички хора до този момент са били с кафяви, затова на първия синеок най-вероятно са гледали като на божество или пък като пратеник на злото.

Кой знае, може би дори са свързвали появата му с природния катаклизъм, описан в знаменитата легенда за големия потоп. 8000 години по-късно обаче науката е достатъчно напреднала, за да знаем със сигурност, че се е случила просто генна мутация, в резултат на която е силно намален меланинът в ириса на окото. Да, точно същият пигмент, чийто краен недостиг ражда хората албиноси. Даже с риск леко да Ви разочаровам, сините очи на първия синеок човек, както и на всички негови наследници до наши дни всъщност не са сини, а кафяви. Но по-малкото количество меланин в ирисите им е причина да поглъщат по-малко светлина и съответно да отразяват и разпръскват обратно повече от нея. Тя пък се отразява с по-къса дължина на вълната, която е от синия спектър и кара очите да изглеждат сини.

Но дори и да става въпрос за най-обикновена зрителна измама, историята на синеоките хора винаги е по-драматична за добро или зло, защото те са смятани за привилегировани и специални. Просто са много по-малко от хората с кафяви очи. Под 10 процента от населението на планетата, като огромна част от тях живеят на Стария континент. И само в държави като Финландия не е нищо особено да си синеок. Там дори мъжете и жените с кафяви очи са много по-търсени и привлекателни, защото тези със сини са почти 90 процента. Повечето информации за синеоките - колко изключителни личности са, миролюбиви и със силна воля, са повече градски легенди. Но както е сигурно, че те са много по-чувствителни и уязвими към светлината, така нови изследвания показват, че са много по-толерантни към болката от мъжете и жените с кафяви очи.

Лично за мен обаче много по-интересна от цвета е връзката на очите с мозъка. И функцията им да работят като високоскоростен скенер, който за части от секундата може да изпраща към мозъка неподозирано огромна информация за складиране. Твърди се, че дори по движения на очите може да се разкрие процесът на мислене в главите ни. Въобще очите, които тежат само по 7 грама, са изключителен, съвършен механизъм и със своите над 500 мегапиксела резолюция превъзхождат десетки пъти и най-прецизните фотоапарати, изобретени от човека.

Точно затова посвещаваме този „Космос“ на човешкото око - устройството и невероятните му възможности. Подготвили сме Ви и много проверени факти за това какво в действителност различният цвят очи предполага като рискове за всеки от нас. Ще Ви разкажем с една удивителна история как всъщност заболяванията често не само не ни пречат, но и ни превръщат в личности с уникални възможности. Точно като дъщерята на знаменития поет Джордж Байрон, която с биполярно разстройство и в едни много мъжки времена създава алгоритъма. В нашето пътешествие във времето ще Ви разкажем как е възможно един древен кораб, закопан в земята, да крие най-голямото съкровище на Великобритания. Ще разследваме как едно корумпирано ченге създаде символа на хазарта Лас Вегас и бил ли е всъщност измамник големият картограф и откривател Америго Веспучи, който преди 500 години дава името на Новия свят.

Приятно четене!

В броя ще намерите още:

- "Джеймс Уеб" и тайните на Космоса;

- Измамник ли е Америго Веспучи?;

- Корабът, пазител на съкровища;

- Защо тийнейджърите не чуват гласа на майка си;

- От местопрестъплението в дивата природа;

- Глобалното затопляне срещу сушито (фоторепортаж);

- Божия воля или екологична катастрофа (фоторепортаж);

- Властта на микробите;

- Кой създаде Лас Вегас;

- Биполярният гений Ада Лъвлейс, създала алгоритъма;