Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Путин заяви, че не вижда проблем в членството на Швеция и Финландия в НАТО. СНИМКА: РОЙТЕРС
Руският президент Путин заяви, че не вижда проблем в членството на Швеция и Финландия в НАТО. СНИМКА: РОЙТЕРС

От Хелзинки до Петербург разстоянието е 300 км. Разстоянието между Финландия и Колския полуостров е 240 км.

Именно на този полуостров е мястото с най-голяма концентрация на руски ядрени ракетоносители.

При евентуална ядрена война, целите не би следвало да са различни от местата, където се базират ядрени глави на противника. И не от хуманност, а защото е нужна ефективност.

Или с други думи - един от основните мотиви за започването на войната в Украйна, бе, че евентуално членство на Украйна в НАТО съкращава времето за достигане на вражески ракети до Русия (какви и от какво могат да бъдат пуснати не става ясно, но все пак да адресираме този "аргумент").

Финландия на практика би била много по-голям проблем за Русия при евентуален конфликт, отколкото може да бъде Украйна, която е прегърната на север, изток и юг.

По някаква причина, Путин заяви, че не вижда проблем в членството на Швеция и Финландия в НАТО. Макар според друг негов мотив - Западът е виновен за сегашната война в Украйна, защото НАТО се разширява.

Още малко за Украйна - тя подава заявката си през 2008-ма година за присъединяване към НАТО, но алиансът не смята, че страната трябва да се присъедини.

До 2014г. по-малко от 30% от населението е гледало положително на евентуално членство в НАТО. След анексията на Крим и започването на войната в Донецк и Луганск, този процент скача до над 50%.

След започването на широкомащабна война през февруари тази година, Украйна заяви, че за нея логичният път е този на неутралитета и намиране на алтернативни гаранции за нейната безопасност. Това се случва 6 дена след старта на войната.

И да не забравяме, че войната започна през 2014г., след като Русия нахлу със специални части, което първо отричаше и твърдеше, че това са местни жители, но после призна. А това беше очевидно, защото "местните жители", които тогава наричахме "зелени човечета" се оказаха първите екипирани по руската програма Ратник.

(От фейсбук)