Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и трима негови съпартийци дадоха пресконференция в БТА. СНИМКА: 24 ЧАСА
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и трима негови съпартийци дадоха пресконференция в БТА. СНИМКА: 24 ЧАСА

Трима от "Възраждане" уговаряни да подкрепят новия кабинет, твърди Костадинов

Кандидатът на "Възраждане" за КПКОНПИ Бойко Атанасов да стане зам.-шеф на антикорупционната комисия, ако партията подкрепи Бойко Рашков да я оглави. Това е предложил премиерът в оставка Кирил Петков, твърди лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Миналата седмица ми се наложи да проведа и аз един неприятен разговор с Петков. Той ми се обади да поиска подкрепата ни за издигане на шеф на КПКОНПИ. Аз му казах, че вече сме казали, че Бойко Рашков, който е техен кандидат, заслужава най-висока оценка в кабинета, но това не означава, че ще го подкрепим за шеф. Когато зададох въпрос на лицето Петков: "защо ние всички сме против Гешев да разследва себе си, а вие не сте против сами да се разследвате", той не отговори, разказа Костадинов пред журналисти.

Каза ми: "ние ще подкрепим вашия човек за зам.-шеф". Не подкрепям определенията мой човек, ваш шеф, наш шеф. Отвърнах му, че това няма как да стане, и че дори сме поставили условие към Бойко Атанасов да бъде 3 пъти по-взискателен към нас. Но Петков продължи: "не, подкрепете ни, защото вие имате добра оценка за Рашков". Отвърнах му не, но в следващите 12-13 минути той продължи. Дори каза, че сам щял да се обади на Атанасов да го убеди. Аз го попитах дали вярва, че Рашков може да бъде абсолютно безпристрастен, той не отговори, продължи Костадинов.

Повтаряше едно и също като латерна: "не, ние ще сложим вашия човек за заместник". Беше 8 без 15 сутринта, обличах се за парламента и нямах време, казах му: "виж, като толкова харесвате Атанасов, изберете него за шеф на КПКОНПИ". А той ми каза: "е, това няма как да стане", допълни Костадинов.

Представители на "Продължаваме промяната" са говорили за подкрепа на бъдещия кабинет, на който се очаква начело да застане Асен Василев, с трима представители на "Възраждане", разказа още Костадинов. 

Вчера получихме информация от трима от нашите народни представители, че с тях са се свързали представители на управляващите, които са им предлагали различни форми на стимули, за да ги накарат да подкрепят правителството. Всички тези опити са били напразни, каза той.

Нито ще ви кажа с кого е говорено, нито какво е говорено. Не е важно какво, колко, на кого и как. Важно е деянието и причините. Очевидно е, че настоящият парламент е стигнал дъното, а Петков не се свени да говори, че

ще търсят 121 депутати сякаш те са стока, която се купува от магазините,

коментира Костадинов. Лидерът на "Възраждане" отказа да каже и кой точно е търсил депутатите му. Според него нямало значение дали това е Петков, Василев или човек от ПП, защото те всички били еднакви.

По-рано на своя пресконференция пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че имал информация, че с някои депутати се говори да не влизат в залата, за да може вотът за правителството да мине. Запитан знае ли за такова нещо, Костадинов обясни, че не знае, но увери, че неговата група, ще влезе в пленарната зала.

Вчера същото това лице Петков е казало на един от моите депутати е, че иска да консултира с нас тяхната програма. А нашият депутат му е отвърнал петте условия, които имаме ние, обясни още Костадинов.

Не се продаваме, хората, които продават българската политика са престъпници и трябва да лежат в затвора. В тази ситуация тези хора доотвращават българските избиратели от политиката. Българският парламент е робски пазар, в който се купуват някакви хора, тържище за скотове, и всичко това се пише на гърба на всеки един от нас, който претендира, че има изход от политическата ситуация. Нали знаете в Библията какво пише - не съдете за другите по себе си, каза още той.

Костадинов отново изреди петте условия на "Възраждане", за да преговарят с който и да е:

1. Незабавно изтегляне на плана за въвеждане на еврото

2. Незабавно прекратяване на договора със САЩ за предоставянето на безплатни американски бази

3. Незабавно насрочване на референдум за членство на България в НАТО

4. Създаване на преговорен екип за предоговаряне на членството на България в ЕС

5. Вдигане на българските санкции към Русия, които са вредни за България и възстановяване на дипломатическите отношения

Шестото условие, което възникна, е анулиране на решението за ветото върху Македония. Ние внесохме предложение за това миналата седмица това в парламента. Това са нашите условия към националните предатели, каза той.