Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радев след снимката до Байдън контра на Нинова: Няма доклад на ДАНС за руските дипломати в президентството Президентите Радев и Байдън бяха гости на официална вечеря на краля на Испания

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за ескпулсирането на руските дипломати. На Съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя е повдигната вътре за обсъждане по принцип, но по нея няма взето решение. Това каза президентът Румен Радев пред медиите след края на срещата на НАТО в Мадрид, предаде БНТ. На общата снимка на участниците той е плътно до американския президент Джо Байдън.

Държавният глава уточни, че при завръщане на представителя на президентската институция и споделяне как е протекъл съветът, от президенството е изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към МС с въпрос за взетите решения. Отговорът е: Няма прието гласувано решение на този съвет.

Това ясно показва, че явно решенията на правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, добави Радев.

Заседание на КСНС не може вече да отмени взето вече решение на правителството в оставка, каза още той.

За приключилата среща на върха на НАТО Радев каза: Срещата на върха а НАТО се оценява като историческа, не само защото се провежда в ключов момент в една радикално променена стратегическа среда за сигурност след агресията на Русия в Украйна, но защото на тази среща бе приета новата стратегическа концепция на НАТО след 2010 г., която връща Алианса към неговата същностна мисия - да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка една държава членка.

Това е решение с важни последици за всички държави членки - да укрепват отбранителния си потенциал, а за държавите от Източния фланг - да развиват логистичната си система, инфраструктура и свързаност. За България означава да работим активно и да изполваме финансовите механизми на НАТО.