Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Местни прибират предмети на загиналите от бойното поле.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Местни прибират предмети на загиналите от бойното поле. СНИМКА: РОЙТЕРС

Сред вещите - хардуер, части от танкове и ракети, униформи и дори долно бельо

Обява: Това не са просто военни артефакти, а човешки живот

Търговец твърди, че с продажбите подпомагат момчетата на първа линия

Предприемчиви украинци, чиито средства за препитание са били сериозно засегнати след нахлуването на Путин, свързват двата края, като продават заловено и изоставено руско оборудване в eBay. Трофеите включват часовници, униформени шапки и значки, компоненти за ракети и люкове на танкове, талисмани, ботуши, намерени близо до разрушена руска колона, дори комплекти долно бельо, оставени от бягащи или мъртви руски войници.

"Това не са просто военни артефакти - зад всяко от тези неща стои човешки живот", казва на бъдещите клиенти украинецът Тарас. - Днес един от моите клиенти ме помоли да му изпратя люк от повреден танк"… "Имаме

момчета от първа линия, купуваме неща от тях

и по този начин им оказваме подкрепа."

На друга обява има надпис: "Униформата на руски войник от войната в Украйна 2022 г. Тя е уникална с това, че е взета не в първите дни на войната, а тези дни. Само преди 3 дни... беше на най-горещото място – в Донбас."

Ансамбълът струва $425. Надписът е: "Добро състояние, не е носено дълго. 100 процента оригинален". Продаден е на 15 юни. Продавачът, който желае да бъде

идентифициран само с първото си име - Тарас,

казва пред "Дейли бийст", че притежава малък магазин за хранителни стоки в Киев, но войната се е отразила зле на бизнеса му. "Сега всичко е трудно", споделя той пред изданието. "eBay помага и се превърна в основен вид работа... Артикулите от военно време представляват голям интерес за колекционерите."

Откакто руските войски влязоха в Украйна през март, икономиката на Украйна почти се разпадна, пише "Дейли бийст". Около 50 процента от предприятията през последните четири месеца са затворени, а около половината от всички украинци са загубили работата си. Само 2 процента от новите безработни са успели да намерят начини да "останат на повърхността", според икономиста Наталия Кацер-Бучковска. Ако войната продължи без прекъсване, до 90 процента от украинското население може да потъне в бедност, предупреди през май Международната организация на труда на ООН. Тарас току-що започва да търгува с военни реликви и досега е продал около 20 артикула. Сега, когато магазинът му в Киев работи трудно, той казва, че наскоро е започнал да мисли, че професията му е "Пич, който взема (и продава) луди неща". Той намира повечето от своите артикули за аукциона сам, но също така приема поръчки и от клиенти, с които се свързва онлайн.

"Днес един от моите клиенти ме помоли да взема и да му изпратя

люк от повреден танк,

твърди Тарас пред "Дейли бийст" по време на интервю и допълва, че все още не е попаднал на подходящ. "Имаме момчета от първа линия, купуваме неща от тях и по този начин им оказваме подкрепа. След като активните военни действия във и около Киев утихнаха, Тарас каза, че е започнал да взема вещи, оставени от руснаците – изважда хардуер и лични вещи от вражеското оборудване, а също така е закупил "от населението" някои от нещата, които предлага за продажба онлайн.

Неговите клиенти са предимно в Америка, Канада и Австралия, но най-вече в Америка.

Цените на артикулите варират в зависимост от това, което той открива, обяснява Тарас, който често, заедно със своите обяви, публикува откъс от предистория и снимка на това къде е намерил дадена вещ.

"Офицерски калъф за молив от самоходна артилерийска установка",

гласи друга обява. "Оригинален. Снета от самоходните оръдия след бърза контраофанзива в Черниговска област. Руснаците отстъпиха, техниката им остана без гориво. Има само една снимка на лицето, което носи предмета, документите са иззети от военните по-рано." "Киевска област на Броварски окръг!" – се казва в друга обява. – "Спалният чувал на офицер от руската армия беше изваден от бронетранспортьора."

Шепа други ентусиасти имаха същата идея, събирайки реликви на бойното поле за продажба на външния пазар. Всичко това е разрешено за продажба съгласно политиката на eBay за военни вещи, която изключва оръжия, експлозиви и някои видове бронежилетки. Пропутинските артикули обаче вече са забранени, както и тези със символа "Z", коментира служител на eBay пред "Дейли бийст".

Срещу $123 плюс $16 доставка продавач в eBay, който се казва ukrseller_one, ще ви изпрати "Военен комплект на модерния руски войник. Можете да видите какво използват руските войници на полето. Той съдържа един войнишки живот... Някои предмети са използвани. Вътре има лични вещи като четка за зъби, комплект за шиене, марля, шампоан и няколко чифта слипове." Продавачът, който не отговаря на запитванията на изданието, обещава да предостави на евентуалния купувач "пълна информация как, къде и кога е заснета колекцията".

"P.S. Имаме снимка на този войник", пише в анонса. "Ще бъдете доволни, ще видите. Ръчен часовник, носен веднъж от руски войник, може да бъде ваш за $83 плюс безплатна доставка от ukrseller_one", от чийто профил излиза, че живее във Виница, Украйна. Търгът е приключил на 18 юни и часовникът е продаден за $123.

"Този часовник беше взет в началото на юни близо до град Изюм, област Харков, Украйна", се казва в обявата. "Руски офицерски часовник. Счупен часовник със счупена верижка, намерен след тежка битка. Известно е името, фамилията, бойната единица и местоположението на руския офицер. Всички подробности - след закупуване."

Същият продавач в eBay доскоро предлагаше комплект леко

използвани джобове, носени някога от член на руските сили

В обявите му има също фасонка от руски танк Т-72 за $41, слушалки за улавяне на сигнал на специалните руски части за $34 и др.

"Това бельо е намерено близо до град Прилуки, Украйна", пише в една от обявите. "Имаше нощна битка и руските войници нямаха време да облекат собствено бельо. Както виждате, има един панталон и две тениски (втората тениска е безплатна)." Нямаше желаещи за този артикул при начална оферта от $49 или цена за закупуване сега от $66, плюс $13 за доставка.

Камуфлажна армейска бронежилетка с места за поставяне на оръжия и патрони на нея върви към $115. А бронежилетка без плочи на украинската армия - $234. Две вече са продадени, на 21 юни остават три.

Ако търсите

части на двигателя от руска крилата ракета

с малък обсег на действие, prettiestgirlstore, базиран в Романов, Украйна, с удоволствие ги предоставя с начална офертна цена от $125. Доставката е безплатна, а на купувачите от САЩ се предоставя номер за проследяване с USPS.

"Части за турбореактивен двигател от руски "Калибър" (натовското наименование е SS-N-27 "Sіzzlеr")", също се продават. "100% инертен и безопасен. Реликва от истинската битка - 9 юни 2022 г. / град Новохрад-Волинский."

В друга обява prettiestgirlstore, които също не отговарят на искането за коментар на "Дейли бийст", предлагат "Истински военен трофей!" "Намерени в изоставен танк", гласи описанието на артикули от бурятски танкисти: значка за шапка, две значки с отличителни знаци, колан, две възпоменателни монети и два защитни талисмана на будисти. Трофеят е от битката при Изюм (март 2022 г.) В руската армия има много войници от Бурятия. Тя е на второ място сред регионите на Русия по брой загинали във войната в Украйна по данни от май.

Партида има надпис "Мирис на дизелово гориво и резервоар".

Половината от печалбите на prettiestgirlstore се

даряват за благотворителност,

твърди акаунтът, като в долната част на всички обявления се посочва "Слава на Украйна! Победата ще бъде наша! Доброто ще триумфира над злото!"

Руски гражданин, който сега живее в САЩ и произхожда от семейство, в което поколения са били ангажирани с военна служба, казва пред "Дейли бийст", че идеята за закупуване на руски лични вещи е "отвратителна". Той сравнява с това с екипировката на мъртвите американски войници, продавана на любопитни колекционери от талибаните.

Въпреки това бизнесът е оживен и клиентите продължават да подават заявки, според Тарас. "Един човек беше много обиден, че не може да вземе танкова каска и ми пише всеки ден", каза той. "Сега търся танкова каска за него."

Подобни военни чанти са обявени за продажба.
Подобни военни чанти са обявени за продажба.