Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След два слаби сезона заради контузия той вдъхнови играчите и обърна загубите в победи

Той пръв въведе виртуозната стрелба отдалеч и извоюва мястото си в клуба на великите

Синеокият мулат Стеф Къри зададе нови правила в тактическата постройка на американския баскетбол. Той бе първият играч, който показа на света, че сблъсъците на паркета могат да се печелят с вкарване на много тройки. Неговият тим "Голдън Стейт Уориърс" с Къри на позицията на плеймейкър се превърна в машина за вкарване от далечно разстояние, което разби на пух и прах разбирането за играта на не един и двама баскетболни специалисти отвъд Океана. А самият виновник за тази промяна спечели десетки отличия и подобри почти всички рекорди в лигата за стрелба от разстояние.

Той стана играчът, който най-бързо е достигнал до 2000 успешни стрелби от трите точки в кариерата си в НБА. Има пълно единодушие в медиите относно оценката, че той е най-успешният shooter от далечно разстояние в историята на лигата. Държи и четири от петте места на върха на вечната класация за най-много тройки, отбелязани в рамките на един сезон. Всички тези постижения са впечатляващи сами по себе си, но има и един друг много важен аспект – влиянието върху играта. Останалите 29 тима в НБА започнаха все по-често да се стремят да копират стила на "Голдън Стейт", който през последната година може спокойно да се опише като "подаваме си бързо топката, докато Стеф не получи място да стреля от тройката". И все пак останалите тимове не успяват, защото нямат Мистър Къри в отбора си.

Американците обичат да правят класации и спортните медии отвъд Океана много активно анализират "10-те най-велики" или "100-те най-велики" играчи в любимите им спортове. Въпреки невероятното влияние на Къри върху играта той доскоро не попадаше сред "десетте най-добри в историята" на никое от големите спортни издания в САЩ.

Играйте, докато не подадете топката на Стеф да стреля - това е железното правило в отбора. 

СНИМКИ: РОЙТЕРС, ИНСТАГРАМ
Играйте, докато не подадете топката на Стеф да стреля - това е железното правило в отбора. СНИМКИ: РОЙТЕРС, ИНСТАГРАМ

И в класациите за най-добрите активни играчи Стеф винаги оставаше в сянката на доскорошния си съотборник Кевин Дюрант, на гръцкия гигант Янис Адетокунбо, както и разбира се, на “краля” Леброн Джеймс. Това се промени на 16 юни тази година. Тогава Стеф Къри с феноменално представяне изведе "Голдън Стейт" до победата в шестия мач от финалната серия от плейофите в НБА срещу "Бостън Селтикс". С този успех "Уориърс" завоюваха четвърта титла в лигата за последните осем години. Тазгодишният успех е добавка към титлите от времето, в което в тима играе и друга жива легенда на спорта - Кевин Дюрант. Този път обаче Стеф Къри трябваше почти собственоръчно да вдъхнови отбора си да надделее над един много силен съперник от Бостън. Така занапред и той ще има своето запазено място в класациите на най-великите в играта.

Уордъл Стивън Къри е "закърмен" с баскетбола. Той е син на Дел Къри – дългогодишен shooting guard на "Шарлот Хорнетс". Роденият през 1988 г. Стеф и по-малкият му брат Сет, разбира се, тръгват по пътя на баща си.

Изглежда, в задния си двор тренират предимно стрелбата от разстояние, тъй като и двамата се изграждат като особено талантливи "тройкаджии". През 2009 г. Стеф е избран под номер седем в "Голдън Стейт Уориърс" и това е може би едно от най-добрите решения в историята на тима от Оукланд. Още в първия си сезон Стеф печели второ място в класациите за "новак на годината", а статистиките му на паркета го доближават до резултатите от първата година в спорта на Майкъл Джордан. Къри, естествено, се превръща в лидер на отбора, който през 2015 г. печели и първата си титла от тридесет години. Стеф е избран за най-резултатен играч в редовния сезон и общо взето е голямата звезда на тима. Това се променя през 2016 г., когато в отбора от Оклахома пристига Кевин Дюрант. Двамата моментално правят почти непобедим тандем.

В първия им сезон с двете звезди в отбора си "Уориърс" са обявени за тима с най-много победи в редовния сезон – 73, надминавайки с една дори постижението на "Чикаго Булс" на Майкъл Джордан от 1996 г. Въпреки това Леброн Джеймс и неговият "Кливланд" спират Стеф и компания по пътя им към втора поредна титла с невероятна игра и във финалната серия, спечелена драматично с 4:3 победи. Следващите две години обаче няма кой да спре тандема Дюрант – Къри и "Голдън Стейт" стигат без особена драма до нови две титли в лигата. Така Стеф променя стила на игра в НБА. Всички специалисти от години признават, че именно той е човекът, "направил за стрелбата от тройката това, което Майкъл Джордън прави за забивката". С други думи – прави я атрактивна, популярна и най-важното – основна част от тактическите цели на отборите в лигата. След революцията на Стеф опитите за стрелба от тройката на всички тимове в НБА растат лавинообразно. Никой обаче не успява да достигне процентната успеваемост на плеймейкъра на "Голдън Стейт".

Важно е да уточним, че влудяващото за съперниците и почти непредотвратимо вкарване от тройката на Стеф далеч не е за сметка на другите елементи в играта на неговия отбор. Под наставничеството на треньора Стив Кър "Голдън Стейт" изграждат машина, която вече е почти непреодолима сила между 2015 и 2018 г. Факт е обаче, че званието за най-полезен за отбора играч при две от трите титли в този период отива не при Къри, а при Дюрант. Вторият е големият герой, докато Стеф просто играе, вкарва тройка след тройка, подава, хвален е за всеотдайността си и липсата на егоизъм при работата с колегата си, но така и не е признат за голямото име в отбора.

Съпругата на Стеф Къри е щастлива, че той отново е на върха.
Съпругата на Стеф Къри е щастлива, че той отново е на върха.

През 2019 г., след силен сезон, но с втори загубен финал в НБА, Дюрант напусна "Уориърс". На плещите на Къри се пада отговорността да преведе отбора в тежкия период след раздялата с голямата им звезда Повечето специалисти обявяват край на ерата на "Голдън Стейт" в НБА. И действително – следващите две години те не се класират дори и за плейофите. Има обаче един важен детайл – още в петия мач на първия сезон след раздялата с Дюрант, Стеф Къри чупи кост в показалеца на лявата си ръка. Това го вади от игра за остатъка от сезона. "Уориърс" изпадат в дълбока криза и остават последни в конференцията си. На следващата година звездата им се завръща, а с това се стабилизират и резултатите. Въпреки това загуба в последния мач от сезона лишава тима от участие в плейофите. Изглежда, анализаторите са били прави – с хегемонията им наистина е свършено.

Историята на шампионския сезон 2021 – 2022 г. е вече добре известна за феновете на баскетбола. В редовния сезон "Голдън Стейт" са далеч от славните си години, но все пак печелят престижното трето място в конференцията. В началото на плейофите обаче букмейкърите ги поставят на пето място в прогнозите си кой ще вземе титлата и ги подценяват. Къри и компания губят само 4 мача по пътя си към върха. Самият Стеф е обявен за най-полезен играч във финалната серия. В нея в първите си мачове "Уориърс" на два пъти са сериозно надиграни от "Бостън". Тогава на сцената излиза легендата с безпогрешен мерник. Стеф прави средно 31,5 точки на мач. Стрелбата му е невъзможна за спиране.

За сравнение вторият най-добър реализатор за "Уориърс" е Андрю Уигинс, който има по 18,3 точки на мач, при положение че има повече часове на паркета от Къри. Не е преувеличено, ако кажем, че Стеф носи тима на гръб към върха. И това е след цял един сезон извън игра заради контузия след един слаб сезон с разочароващ край и разбира се – след славни стари времена, в които играе втора цигулка. Това представяне обаче оставя всичко далеч в миналото, а от края на финалите тази година НБА има своята нова легенда.