Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Стойчо Стойчев, социолог
Доц. Стойчо Стойчев, социолог

- Доц. Стойчев, ще оцелее ли правителството и ще може ли да работи в малцинство?

- Би могло да работи, стига парламентарните партии, включително и опозиционните, да имат интерес. Напусналите ИТН няма как да се присъединят към "Продължаваме промяната" или да се реализират като субект.

Това ще е кабинет, сходен на този на Любен Беров от 90-те години или на Бойко Борисов през 2009 г., ако го подкрепят малко депутати. Но тогава не афишираха партийното ренегатство като висша добродетел. Кирил Петков и тези съвестни граждани го изкарват като висша форма на геройство. Те никога нямаше да са депутати, ако не беше Слави Трифонов да гарантира за тях. До момента си мълчаха. Сега представят действията си като по-висш морал и искат да задават стандарти.

- Ще има ли предсрочни избори?

- Сигурно ще има, но като цяло партиите ще изчакат местните избори, на които "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" ще претърпят тотален разгром. Нямат структури и са просто пиар проекти.

Спечелиха благодарение на изборната технология - гласуването с машини. Трябваше да потвърдиш хиляда пъти вота си, като че ли се искаше дигитален ценз. Ако не фалшифицират изборите, ще видят тотален крах.

Те бяха цветът на нацията, дошли на власт след протести. Държат се изключително нагло. Дори болшевиките не са имали толкова арогантно поведение. Надминават ги по безочие.

- Има ли интерес президентът от предсрочни избори?

- Той иска да има предсрочни избори, защото означава да е в силна позиция и да управлява страната чрез свой кабинет. Това управление се конфронтира доста остро с него и нарушава статукво, което сам е определил. Скараха се много жестоко и по линия на газа, и по линия на Украйна. Външната политика е сърцевината на работата му като президент. Очевидно има някакви тайни, които не знаем, но наблюдаваме силен сблъсък.

- Възможен ли е кабинет с подкрепата на ГЕРБ и ДПС в този парламент?

- При сегашната конфигурация трудно може да се случи. Не е невъзможно ГЕРБ и ДПС да подкрепят, но без да дават министри. Да кажем, в мандат на ИТН, но вероятността е малка. Партията на Слави Трифонов се тресе, разцепва се и няма сила.

- Кой печели от скандала?

- Не вярвам някой да печели. Безцеремонно го играят. Електорално освен да спечели ГЕРБ, друго не виждам. Цялата история отблъсква хората, които са по-слабо ангажирани с политиката, евентуално партиите с твърди ядра ще получат по-голям процент.

Проблемът на ГЕРБ е, че дори и да имат по-висок резултат на избори, трудно ще намерят партньори, с които да управляват ефективно. От друга страна, еднопартийно правителство едва ли ще имаме, поне не в обозримо бъдеще. За това са необходими най-малко две трайно свързани партии, както бяха навремето БСП и ДПС. Може да си първа сила с 95 депутати и да стоиш в опозиция.

Кои са невидимите сили зад сблъсъка Петков-Радев, четете тук.