Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

"Военна полиция" и ДАНС разследват кражба на картечници от военния завод "ТЕРЕМ - Ивайло" ЕООД във Велико Търново. На място се извършва проверка за наличностите в склада и установяването на евентуални други липси.

Откраднатите оръжия от завода са от типа голямокалибрена картечница "Владимиров", предназначени за монтиране на бронирани машини. Те са свалени от въоръжение. Масово обаче се използват в държави от Африка и Азия, тъй като се продават на вторичния пазар на оръжия. Там те са мощно средство за терористични и антитерористични действия, съобщава България он Еър.

"Патронът, който е във формата на кебапче, представете си какви разрушения може да нанесе на една небронирана цел или лекобронирана. Тя е предназначена за разрушаване на жива сила на отрито, на леки землени укрития, както и за борба в градски условия", каза журналистът от сп. "Криле" Димитър Ставрев.

Въпреки охраната по неофициална информация картечниците са изнесени от прозорец на склад, където се съхраняват.

"Защо тези обекти от критична инфраструктура се охраняват от охранителна фирма, а не от военнослужещи? Отговорът е защото нямаме военнослужещи. Не мисля, че обект от критичната инфраструктура, трябва да се охранява по този начин. Това е дуло, което тежи 52 кг, с патронната кутия стават 65 кг, т.е. говорим за нещо, което един човек с недобри физически данни трудно може да изнесе, още повече от складов район. Така че, явно са замесени вътрешни хора", подозира журналистът.

Този тип оръжия са особено конвертируеми заради войната в Украйна не само поради ефективността и компактността си. Подобна техника най-често се продава по утвърдени канали.

"Според мен доста трудно ще се пренесат през границата. Трябва да има организиран канал, т.е. трябва да е отработено, да няма физическа проверка по границата", предполага Димитър Ставрев.

Всяка една от картечниците се оценява на около 20 000 евро.