Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поощренията често забавят мисленето и блокират креативността, категорични са учени. Според тях наградите са не по-малко опасни за мотивацията от наказанията. Затова трябва да се търсят подходи, съсредоточаващи се преди всичко върху желанието да правиш нещата, защото са значими и интересни. Това ли е тайната на мотивацията?

На две групи участници е дадена една и съща креативна задача. На всички е казано, че ще бъде засечено времето за работа. На първата група е обяснено, че това е необходимо единствено за да се установи колко време средно е нужно на човек да се справи с такъв тип задача. Но на втората група е подчертано, че тези, които успеят да влязат в първите 25% от най-бързо справилите се,

ще получат по двайсет долара награда.

Учените очакват, че при такъв тип мотивация всички от втората група ще бъдат много по-бързи от тези от първата, които не получават никаква награда за работата си. Резултатите от експеримента обаче показват, че на участниците от втората група им отнема около три минути и половина повече време за откриването на решение, отколкото на участниците от първата група. Това изненадва екипа, защото се оказва, че поощрението, предназначено да изостри мисленето и да подсили креативността, всъщност забавя мисленето и блокира креативността.

Опитът е осъществен от професор Сам Глуксбърг от Принстънския университет. Ученият го повтаря в продължение на години и установява, че поощренията действат добре единствено за задачи с прост набор от правила и ясна посока на действие, но когато се изисква креативно мислене или прилагане на практика на натрупано знание, мотивацията от типа „награда или наказание“ всъщност причинява стрес и води до по-лоши резултати.

На какво се дължи странният резултат от експеримента - четете в новия брой на сп. "Космос"