Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За по-малко от година изпадащият тим извървя пътя от зоната на здрача до клуба на богатите

Без инвестиции, само със силен отборен дух и желание за победа неопитните млади играчи влязоха във Висшата лига

Една легенда се завърна – "Нотингам Форест" са обратно във Висшата лига. Тимът сложи край на най-дългото отсъствие от елитния ешелон на английския футбол - цели 23 години в изгнание из долните дивизии. "Форест" успяха в неделя да надделеят трудно с 1:0 над "Хъдърсфийлд" във финалния плейоф на Чемпиъншип. Би Би Си изчислява, че

успехът

идва точно 8414 дни и 1069 мача след последния двубой, който тимът играе на топниво през далечната 1999 г. Два от плакатите, които феновете на "Нотингам" издигнаха на "Уембли" в неделя, констатираха: "Много път извървяхме" и "Много неща видяхме". В крайна сметка отборът им успя да се отблагодари за нестихващата подкрепа през тези две тежки десетилетия и намери отново своето място в елитната компания на старите си съперници от първото ниво на английския футбол. Заслужава си обаче да се разкаже историята на несгодите, които привържениците на отбора трябваше да преживят, както и невероятното съживяване, което треньорът им Стив Купър донесе с идването си - 44 дни след началото на сезона.

"Нотингам Форест" са славният отбор, който през 1978 г. печели английското първенство, а през 1979 и през 1980 г. вдига два пъти Купата на европейските шампиони (единственият тим с една титла от първенството си, но с две от най-престижния европейски турнир). След тези неочаквани за сравнително малкия клуб успехи легендарният мениджър Браян Клъф закотви възпитаниците си в горната половина на таблицата на елитната английска футболна дивизия за повече от десетилетие. В тима изгряват звездите на Теди Шерингам, Рой Кийн, Стюарт Пиърс и на сина на легендарния мениджър – Найджъл Клъф.

Всичко хубаво,

обаче има своя край

и в откриващия сезон на Висшата лига през 1993 г. "Форест" отпада, а Браян Клъф напуска клуба. През следващия обаче "червените" се завръщат в топдивизията, като там дори стигат до трето място и до участие в купата на УЕФА. Феновете се успокояват, че краят на управлението на легендарния им мениджър ще мине без прекомерни сътресения.

Съдбата обаче е жестока към тях

През 1999 г. "Нотингам" изпада отново от Висшата лига и никой тогава не подозира, че отсъствието им ще продължи през следващите 23 г.

Следват шест сиви сезона в Чемпиъншип, в който тимът успява да стигне само до едно неуспешно участие в плейофите за класиране в горната дивизия.

Трудните

години се превръщат в трагични,

когато през 2005 г. "Форест" става първият тим, печелил Купата на европейските шампиони, който е изпадал в третото ниво на местното първенство. Става ясно, че пътят на "Нотингам" го е отвел възможно най-далеч от успехите от славното минало. Фенове, свикнали да приемат на стадиона си "Сити Граунд" изплашени гиганти като "Ливърпул" и "Манчестър Юнайтед", трябва да пътуват за гостувания на тимове от ранга на "Йоувил Таун" и "Крю Александра".

В края на 2008 г., след три години в третото ниво, тимът успява да се завърне в Чемпиъншип, но от това там

резултатите

не са впечатляващи

За 14 години те успяват само два пъти да се доберат до плейофи, като и в двата случая остават далеч от шанс за завръщане във Висшата лига. За този период начело на клуба се изрежда невероятният брой от 24 мениджъри, като в един момент в отбора има играчи, привлечени по време на управлението на осем различни треньори. Собствениците също идват и си отиват със скорост, която не предполага дългосрочни успехи. След изпадането през 1999 г. "Форест" се управлява от Найджъл Даути, който неочаквано умира през 2012 г. Тогава акциите са поети от кувейтския бизнесмен Ал Хасави. Той обещава да потекат богатства, но вместо това се зареждат спортни и финансови неуспехи и неизменно присъствие в долната половина на таблицата в Чемпиъншип. През 2017 г. на сцената излиза собственикът на гръцкия "Олимпиакос" Евангелос Маринакис. Той купува клуба, но не стабилизира управлението – постоянните смени на мениджъри продължават, а резултатите остават все така посредствени. В края на лятото на 2021 г., сред всички управленски и спортно-технически проблеми, изглежда, че "Нотингам" се запътва отново към третото ниво на английския футбол.

“Форест” губят шест от първите си седем мача в лигата,

като седмият е равен срещу изпадналия в още по-големи трудности отбор на "Дарби". Месец след началото на сезона "червените" са закотвени в зоната на изпадащите, а спасение не се вижда откъде може да дойде. Така се стига до поредната смяна на мениджъра – десета за последните пет години. Предното име начело на тима е Стив Купър. Той идва без впечатляваща визитка и според по-голямата част от феновете им е поредният бушон, с който собствениците на отбора ще си измият ръцете след някой и друг месец.

Купър има успехи в кариерата си, но само с юношеските формации на Англия, с които е ставал дори и световен шампион. На клубно ниво обаче опитът му се ограничава до две години начело на "Суонси", които не блестят под неговото ръководство.

В "Нотингам Форест" обаче Купър започва бързо да твори чудеса. Първо печели пет от първите си шест двубоя начело на тима. В последствие формата спада, но клубът вече стои комфортно в средата на класирането. В началото на януари ръководи

победата над “Арсенал” за купата,

последвана от впечатляващо отстраняване на друг елитен тим – този на "Лестър". Това е най-доброто представяне от 26 години за Купата на футболната асоциация - ФА Къп. След отпадането, въпреки силната игра срещу "Ливърпул", отборът се съсредоточава върху първенството. С 9 победи от 11 мача през март и април те стигат до комфортно място в зоната на плейофите, като дори започват да дишат във врата на вторите "Борнемут". "Черешките" обаче не допускат застигане в последните кръгове и "Форест" остават четвърти с перспективата да играят три мача на живот и смърт в края на сезона. Резултатите на Купър са още по-впечатляващи, като се има предвид, че гръбнакът на отбора е изграден предимно от млади и неопитни футболисти, без мачове на високо ниво. Под негово ръководство "Форест" практикуват изключително

модерен футбол

с висока преса

по целия терен, но без свързаните с него грандиозни трансферни суми на скъпоплатени чужденци.

През последните години Чемпиъншип се утвърди като доста силна лига, в която трябва да инвестираш много, за да се добереш до мечтаното представяне в клуба на богатите. "Нотингам" на Стив Купър обаче успя да го постигне с отборен дух и тактика - една история на успеха, която напоследък започва да ни липсва във футбола.

Спечелването на т.нар. най-скъп финал във футбола – решаващия мач от плейофите за влизането във Висшата лига на "Уембли", е щастливата развръзка за феновете на "Нотингам Форест". За тях това е светлината в тунела, в който любимците им вървят от цели 23 години. Остава да разберем

дали приказката

ще продължи и при “богатите”

Въпреки добрата игра изглежда почти невъзможно с тези играчи тимът да преуспее срещу стотиците милиони, вложени в по-големите клубове в лигата. Собственикът Маринакис обещава инвестиции, но историята от последните години показва, че това често не помага за успеха. Всичко, изглежда, е в ръцете на треньор Купър и това дали той и момчетата му ще успеят да пресъздадат четиридесет години по-късно духа от времената на легендарния Брайън Клъф.