Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Салвадор Дали отглежда оцелат и дори води дребния хищник със себе си на партита.
Салвадор Дали отглежда оцелат и дори води дребния хищник със себе си на партита.

Внушават му, че е прероденият си починал брат. Със сестра си Анна Мария умират в една и съща година. Той – в месеца на нейното раждане, тя – в месеца на неговото. Баща му се жени за балдъзата след смъртта на жена си

Едва ли е случайно, че в младостта си Салвадор Дали е така силно обсебен от Зигмунд Фройд. Предопределено е от тайните в семейството му и от фаталните, избухващи като вулкан чувства. Психоаналитикът насочва вниманието към травмите от детството като обяснение за всички странни постъпки в живота. И наистина, в невръстна възраст – едва на 5 години, каталунецът преживява особено разтърсващ крехкото му съзнание момент, който

белязва цялото му съществуване.

Родителите му го завеждат на гроба на неговия брат, починал едва на 22 месеца. И тримата с баща им носят едно и също име – Салвадор.

Оттогава по всякакъв начин внушават на бъдещия сюрреалист, че той не е нищо друго освен преродения първороден син на фамилията. Но от друга страна, има някаква жестока игра на съдбата, внушаваща зловещата предопределеност, че за да се роди геният, другото дете е принесено в жертва. То умира точно 9 месеца и 10 дни преди появата на бъдещия символ на модерното изкуство.

Така връзката между никога несрещналите се братя

се оказва фатална за живия. През целия си живот той таи представата за себе си като двойник или отражение. Може би това вътрешно усещане има отношение към любимите му впоследствие наслагващи се образи, преплитания на няколко сюжета в една картина и илюзии, които размиват границата между действителност и фантазия. Кулминацията е „Безкрайната енигма“, където се сливат общо 6 тематични нишки. Рисувана е през 1938 г.

Още по-съдбоносни се оказват отношенията между Салвадор Дали и сестра му Анна Мария Дали.

Салвадор Дали със сестра си Анна Мария в младите им години
Салвадор Дали със сестра си Анна Мария в младите им години
С 4 години по-млада от него, тя е първият модел на художника. Връзката между двамата е силна още от детството.

Какво я разрушава, какви са другите фатални връзки в семейството на гения, както и какво общо има Фройд, четете в хартиеното издание на брой 4/2022 на сп. "Космос".