Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алина Кабаева и Владимир Путин по време на събитие
СНИМКА: РОЙТЕРС
Алина Кабаева и Владимир Путин по време на събитие СНИМКА: РОЙТЕРС

Стотици хиляди напуснали Русия от началото на войната

ЕС вероятно ще наложи санкции на Алина Кабаева, считана за жената до Владимир Путин. Нейното име най-вероятно ще бъде прибавено в списъка от 6-ия пакет санкции срещу Русия, които Брюксел все още обсъжда. Ударът, насочен срещу бившата гимнастичка, идва на фона на информацията, че мнозина руски олигарси са избягали в Дубай, за да спасят богатствата си от наказателните мерки, съобщи Би Би Си.

Брюксел мотивира решението си за санкциите с факта, че Кабаева е председател на борда на директорите на Националната медийна група (NMG), която притежава големи дялове в почти всички руски федерални медии, обвинени във възпроизвеждането на пропаганда в услуга на руското правителство. 38-годишната жена е бивша състезателка по художествена гимнастика и олимпийска медалистка. След края на спортната си кариера е работила в Държавната дума като депутатка.

Според различни издания Кабаева има поне 3 деца от Путин, но той не ги е признал официално. Другите две негови дъщери - Мария Владимировна Воронцова и Екатерина Владимировна Тихонова, вече са обект на санкции от страна на ЕС.

Според “Уолстрийт джърнал” още в края на април САЩ планирали да санкционират Алина Кабаева, но се отказали в последния момент. Източници на американското разузнаване разкрили пред вестника, че секретен доклад, направен по време на разследване на предполагаема руска намеса в президентските избори през 2016 г., е

посочил Кабаева като бенефициент на личното богатство на Путин

Въпреки това тогава правителството е решило да не я санкционира, за да не се сметнат действията за личен удар срещу стопанина на Кремъл, което би се отразило негативно на мирните преговори.

Същевременно Дубай стана убежище за бягащите от въздействието на западните санкции руски богаташи. Според информацията безпрецедентен брой бизнесмени милиардери и предприемачи от Русия напускат родината и пристигат в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Покупките на имоти от руснаци в Дубай са се увеличили с 67% само за първото тримесечие на 2022 г., сочи нов доклад. ОАЕ не са налагали санкции срещу Москва и не са критикували нахлуването ѝ в Украйна. Освен това страната предоставя визи на несанкционирани лица, докато много западни държави бързо ги ограничиха.

Смята се, че стотици хиляди хора са напуснали Русия през последните два месеца, но точни цифри не са налични. Според руски икономист около 200 000 човека са си тръгнали от бившата съветска република само в първите 10 дни от началото на войната.

“Руснаците, които идват, не купуват само за инвестиции,

те гледат на Дубай като на втори дом”,

съобщи дубайска агенция за недвижими имоти.

Шестият по богатство олигарх в Русия Алишер Усманов пък е подал жалба в Съда на ЕС на 29 април, с която е поискал от втория по сила трибунал на съюза да спре наложените му строги санкции заради инвазията в Украйна, съобщава “Блумбърг”. Предстои съдът да се произнесе окончателно по казуса.

Случаят на Усманов е част от нарастващия брой обжалвания в съда в Люксембург след оповестяването на първия кръг от санкции на 28 февруари. Обикновено подобни дела обаче се проточват с години и рядко водят до победа на обжалващите.