Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джони Деп и Амбър Хърд на 72-ия Венециански филмов фестивал през 2015 г.
Джони Деп и Амбър Хърд на 72-ия Венециански филмов фестивал през 2015 г.

Много гняв, жестокост към хора с по-малко власт, загрижени за имиджа, търси внимание". Така независими психолози описват проблемите на бившата съпруга на Джони Деп - Амбър Хърд.

Заключението на психиатъра д-р Шанън Къри е, че актрисата страда от

гранично личностно разстройство,

което е на път напълно да разруши кариерата й и да я доведе до банкрут.

В зрелищното съдебно дело, в което Джони Деп я съди за клевета, юридическият екип на актьора се позовава на експериза на д-р Шанън Къри, която прави пълен анализ на бившата му любима.

Неслучайно малко след показанията на лекарката започна петиция за премахване на Амбър Хърд от продължението на филма "Аквамен". До момента са се подписали над три милиона души. Междувременно от Американския съюз за граждански свободи потвърдиха, че са получили превод от 1,3 милиона долара от Амбър Хърд, а не за сумата от 3,5 милиона, както тя първоначално твърдеше. Това са парите, които актрисата получи при развода с Деп и за които изрази готовност да ги дари за благотворителна кауза.

Според направения психологически профил на Хърд, потвърден и от независими психолози, тя страда от тежка форма на личностно разстройство, което диктува поведението й.

Колкото и “сладки” да изглеждат на пръв

поглед такъв тип хора

с изострена чувствителност, в действителност те са "драматични, непостоянни и непредсказуеми" и притежават "основен стремеж да не бъдат изоставени, но също така да бъдат център на внимание", смята психологът Къри.

Тя пояснява, че граничното личностно разстройство представлява нестабилна емоционално личност, белязана от "много гняв, жестокост (...) склонност към външни обвинения".

Всеки, който се опитва да има интимна връзка с такава личност, каза Къри, вероятно ще премине във фазата от "идеализирана личност до боклук". Типично за граничните личности, добавя тя, е да бъдат "нападателни като партньори. Те ще отправят заплахи, използвайки правната система, ще заплашват, че ще подадат молба за ограничителна заповед, ще претендират за злоупотреба".

В заключенията си за здравословното състояние на бившата жена на Джони Деп психологът се позова и на разкази на Ракел Пенингтън, учител по йога и приятел на Амбър Хърд. Твърди се, че Хърд е ударила Пенингтън по време на пазаруване. Според лекаря хората с гранични разстройства могат да проявят спонтанна агресия към приятели и близки хора. Подобни прояви са внезапни, може да не са продиктувани от отсрещната страна.

Свидетелството за съдебнопсихологическата оценка на Хърд се появи в залата на деветия ден от процеса, в който Джони Деп съди бившата си за клевета, след като тя написа статия, описваща себе си като жертва на домашно насилие по време на брака си с холивудската звезда. 58-годишният Деп продължава да твърди, че Хърд го е малтретирала. Заплашвала го е вербално, а след това рязко е променяла държанието си.

По време на процеса Тара Робъртс, управителят на резиденцията на Деп на Бахамските острови, разказа, че е била свидетел на спор между двойката, по време на който Амбър му казала, че е

“застаряващ актьор, който ще умре като дебел, самотен старец”

Няколко минути по-късно, когато Деп се опитва да прекрати скандала и да напусне имението, Хърд започва да "прегръща и целува" актьора, молейки го да се върне и да не я изоставя.

Икономката оспорва твърдението, че е виждала как Деп "припада пиян", но призна, че веднъж е паднал от хамак и е бил намерен да лежи под него. След този инцидент тя уредила транспорт за децата на Деп от брака му с Ванеса Паради - Лили Роуз и Джак, да напуснат острова.

По време на процеса съдебните заседатели вече изслушаха редица медицински експерти и специалисти по психично здраве. Целта е да се установи доколко показанията и действията на Амбър може да са в резултат от травматичен стрес, както тя твърди, или са вследствие на заболяване, възникнало още преди връзката й с Деп.

Хърд твърди, че страда от посттравматично стресово разстройство заради предполагаем тормоз от страна на Деп. Но пред съда психологът Къри заяви, че посттравматичен стрес е едно от най-лесните за фалшифициране психически състояния.

По време на делото допълнителни показания даде и полицаят от Лос Анджелис Мелиса Саенц, която свидетелства за посещение в мезонета в Лос Анджелис през май 2016 г., само дни преди Хърд да подаде молба за развод и да се появи в съдебната палата с голям белег на лицето, за да поиска ограничителна заповед.

“"Хърд плачеше, но нямаше доказателства

за нараняване”,

казва полицай Саенц.

Клиничният и съдебномедицински психолог Къри свидетелства, че актрисата е показала признаци на гранично личностно разстройство още в началото на брака си.

Защитата на Амбър опитва да постави под съмнение твърденията на д-р Къри, тъй като е наета от юридическия екип на Деп, но според независими психолози оцената на лекарката е обективна.

На деветия ден от процеса за клевета между 58-годишния Деп и 36-годишната Хърд във Феърфакс, Вирджиния, д-р Шанън Къри каза пред съда, че е била помолена да "предостави психологическа оценка на г-ца Хърд" още през октомври 2021 г

Оценката на лекарката идва след преглед на "всички документи по случая", включително медицинските досиета за "лечение на психичното здраве" на актрисата, аудио- и видеозаписи, снимки и "множество свидетелски показания".

Специалистката казва, че се е срещнала с Хърд "на две различни дати" -

10 и 17 декември 2021 г.,

прекарвайки общо около 12 часа с актрисата.

"Резултатите от оценката на г-ца Хърд подкрепиха две диагнози: гранично личностно разстройство и хистрионно разстройство на личността", казва д-р Къри. Според лекарката няма доказателства за посттравматично стресово разстройство, но отбелязва: "Само защото някой няма посттравматично стресово разстройство, не означава, че не е бил наранен психически".

Граничното личностно разстройство се характеризира с

нестабилно настроение

и поведение

Според определението на американския академичен медицински център Mayo Clinic това състояние "влияе върху начина, по който мислите и възприемате себе си и другите, причинявайки проблеми в ежедневното функциониране. Включва проблеми с представата за себе си, трудности при управлението на емоциите и поведението и модел на нестабилни взаимоотношения".

Експерти, които следят отблизо процеса, смятат, че ключов момент е и отказът на Илон Мъск да свидетелства. Според различни медии в САЩ Мъск и Хърд са имали връзка след развода й с Джони Деп, но създателят на "Тесла" бързо е разбрал за нейните "нетипични прояви в поведението" и е прекратил всякакъв контакт с нея.