Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С псевдоним Йоланта, като лидер на геройска група тя извежда над 2500 деца от гетото на смъртта във Варшава

Нейните тъмни очи винаги са решителни. Дребничка на ръст, с блага усмивка и интелигентни черти, тя в никакъв случай не изглежда като лидер на ударна група за „отвличане“ на деца. С псевдоним Йоланта.

Без да даде израз на дори сянка от страх, тя взема петмесечното бебе от ръцете на майка му и го поставя в дърводелски сандък. Момиченцето спи кротко и сякаш няма нужда да бъде упоявано с медикаменти като другите пеленачета. Ако все пак се събуди в опасен момент, шофьорът на медицинския фургон отлично е приучил кучето си да лае по команда, за да заглуши плача на бебетата. Сандъкът е сложен внимателно в тайник в пода на автомобила. Така в качеството си на санитарни служители Йоланта и нейният помощник зад волана излизат безпроблемно от строго охраняваното Варшавско гето. Детето е върнато отново към света, където има бъдеще за него.

Нито е първото, нито последното. Нелегално изведените получават нови имена и биографии, за да бъдат настанени безопасно в женски манастири, болници, приюти и благоразположени фамилии. Петмесечното момиченце е откарано при едно полско семейство от „арийската“ страна на стената.

Елжбета Фиковска – изписва на листче хартия за цигари Йоланта. До истинското име на бебето тя посочва и това на родителите му, както и адреса, на който го е оставила. Картотеката, която стриктно води, впоследствие е систематизирана в два списъка, скрити в стъклени бутилки. Това съкровище ще бъде заровено под ябълково дърво в задния двор на дома на нейни приятели.

Опазената самоличност на Елжбета Фиковска и на още над 2500 деца е изровена от земята скоро след поражението на нацистите. Вече пораснали, всички те знаят както своите истински имена, така и най-важното име – това на своята спасителка. Техният ангел хранител – Ирена Сендлерова.

Историята на смелата жена, как се преборва за живота на хиляди и как самата тя избягва от смъртна присъда - четете в "Космос"