Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Искрена изненада преживяват митничарите на високопланинския граничен пункт Ел Пас де ла Каса – Проходът на къщата, намиращ се на 1823 метра надморска височина в Андора, когато отварят за рутинна проверка камион, излизащ към Франция. Най-необичайната за тях международна пратка се състои от 40 000 листа хартия. Те са празни и с един-единствен знак върху всеки лист – подписа на Салвадор Дали.

Годината е 1974 и великият сюрреалист вече точно от 35 години носи обидния псевдоним Avida dollars – анаграмата Жаден за долари, която му измисля френският писател Андре Бретон. Точно в началото на 70-те години на миналия век каталунският художник дава пълен тласък на импулса си да изкарва бързи пари от името си и така сам се превръща в най-фалшифицирания художник на планетата. Върху подписаните празни листа трябва да се отпечатват негови творби, но когато за целия процес няма контрол, Салвадор Дали залага огромна бомба със закъснител. Експертите смятат, че художникът е подписал почти половин милион листа. През 60-те години ексцентричният каталунец си дава сметка, че хартията с подписа му струва 40 долара парчето и казва: „Всяка сутрин след закуска обичам да започвам деня, като печеля 20 000 долара“. И действително, с двама помощници от двете му страни – единият мушка листа под писалката му, а другият бързо изтегля вече подписания от другата страна, Дали успява да постави подписа си под 1800 листа за час, за да получи за това 72 000 долара.

Голямото фалшифициране стартира още докато е жив. Американският му адвокат казва, че само в САЩ неистинските разпечатки в обращение през 80-те години са за над 600 милиона долара. Всякакви варианти – с истински и с фалшив подпис на Дали, с реален подпис и подправена гравюра, с истински отпечатък и фалшив подпис, изцяло подправени... 33 години след смъртта на художника хаосът е пълен и дори големи музеи изкупуват с резерви негови творби, притеснени от фалшификации. Но пък Салвадор Дали дори и мъртъв продължава да постига това, което винаги е искал с толкова страст – да шокира публиката. И да носи още много, много пари. Само музеят, в който е погребан във Фигерас, със своите над 1 милион посетители годишно печели 25 милиона евро от продажба на билети и сувенири. Фондацията за управление на наследството му продължава да сключва договори за възпроизвеждане на негови творби и за продажба на различни стоки с името му.

А последният скандал с Дали се случи преди 5 години, когато тялото му бе ексхумирано, за да може ДНК изследване да докаже, че той не е баща на испанската ясновидка Пилар Абел. За да извадят останките на каталунеца, бе повдигната тон и половина плоча в пода на театъра-музей и това, което установиха специалистите още на място, бе, че са останали абсолютно непокътнати прочутите мустаци – символът на Салвадор Дали, повлиян от Веласкес. В този „Космос“, за да си обясним крайностите в характера на прочутия сюрреалист, ще се потопим във фаталните кръвни връзки в семейството – ще изследваме отношенията с рано починалата му майка, с баща му, със сестра му Анна Мария Дали и с брат му, умрял преди раждането на художника, носил същото име като него и всъщност преродил се в него според кармичната теория на родителите му.

Ще продължим нашето пътешествие в миналото по дългия път на келтите в Европа, ще изследваме кинжала на Тутанкамон, а в годините на Втората световна война, които Салвадор Дали прекарва уютно в Съединените щати, ще ви разкажем за една смела полякиня, която спасява от смърт два пъти повече евреи от прочутия Шиндлер. Ще ви срещнем и с тайния брат на Ал Капоне, който се оказва шериф и спасител. А в бедна Армения ще погледнем през най-точния телескоп на Земята, за който мечтаят учените по целия свят.