Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лили Иванова
Лили Иванова

През 70-те конкурсите имали ограничения за годините, но партията настоявала примата да ги спечели

При Йорданка Христова не се налагала промяна в ЕГН-то. “Не ми трябваха фестивални трофеи”, казва тя

Фалшифицирани данни в паспорт години наред подхранват легендите около възрастта на Лили Иванова. Тези дни примата на родната естрада сама се пошегува със своята възраст, поставяйки върху празничната си торта свещичка с въпросителен знак.

Историята с ЕГН-то на най-голямата българска певица започва през 1973 г. До онзи момент пътят на певицата от Кубрат

върви стремглаво нагоре,

публиката е впечатлена от гласа й и не се интересува от факта, че кариерата на новата музикална звезда започва едва след 25-ия й рожден ден.

Концертът й в Чили се оказва ключов в нейната кариера.

През февруари 1973 година тя и Тончо Русев заминават за популярния и днес фестивал "Виня дел Мар". Още от самото начало на пътуването сякаш ги преследват неприятности. Воаяжът на примата е само три дни след сватбата й с Янчо Таков. Според легендата Политбюро прави и невъзможното да издаде по най-бързия начин задгранични паспорти и на двамата.

Този на Лили е "подправен" по спешност с четири години, за да може певицата да се включи в песенния конкурс, за който има ограничение - допускат се участници до 30-годишна възраст.

Според разкази на самия Янчо Таков по това време Лили е на 34 години, а паспортът й се преправя, като се вписва като нейна година на раждане 1943-та.

След завръщането на певицата от Чили в родината й за първи път започват да се разказват от уста на уста легенди за нейната възраст и подправен паспорт. В разказите обикновено се цитират служители във външното министерство, съдействали за подправянето на документите й.

Не липсват обаче и разминавания в историята, което поставя

под съмнение нейната достоверност

Ограничения за възраст на фестивала наистина е имало, но само за участничките, които се явяват в категория за изпълнител. Лили Иванова не заминава като участничка в конкурса. Тя участва единствено в предвидените в програмата рецитали, закриващи отделните конкурсни дни. Затова за заминаването на Иванова в Чили реално не е бил нужен паспорт, според който тя да е 30-годишна.

Нейно участие в конкурсната програма наистина е планирано, но в частта за песен. В крайна сметка и то не се осъществява, защото подготвеното за Чили парче така и не достига до организаторите след низ от мистериозни обстоятелства.

В Концертна дирекция, в Министерството на външните работи и в Политбюро всички се вълнуват от пътуването на Лили, Тончо Русев, Янчо Таков и създателя на "Златният Орфей" Генко Генов.

Темата за нейното участие и сватбата й са обект на различни дискусии много преди полета. Дали е обсъждан план наистина да се промени паспортът на певицата, за да се включи в надпреварата за изпълнител, не е ясно. Близките й са категорични, че не е имало никаква подмяна на паспорта й.

"За фестивала в Чили през 1973 г. наистина имаше изискване в конкурса за изпълнители да са по-млади, затова Лили участва не в него, а в конкурса за песен - тогава с "Камино" втрещи публиката", твърди преди години легендата на гимнастиката Никола Проданов, който дълги години е в нейното обкръжение.

Със или без фалшив паспорт, Иванова пристига в Чили, но там я очакват още неприятности.

Багажът на Тончо Русев е изгубен по време на дългия полет и

трябва да импровизират на място ново

сценично облекло

При първата поява на Лили на сцената за нейния рецитал публиката я освирква.

Причината е, че в страната в онзи момент цари обществено недоволство срещу президента социалист, а зрителите решават, че Иванова е рускиня. Певицата е изправена срещу мощни дюдюкания, но запазва хладнокръвие.

В крайна сметка след уточнение от страна на водещия и блестящото й изпълнение на "Камино" публиката избухва в овации, очарована от Лили. Така тя получава специалната награда за песен, която не е била предварително планирана.

Информацията за "подмладяването" на певицата именно за този конкурс е споделена за първи път от Лидия Станчева, която е нейна кума при втория й брак с музиканта Иван Пеев и бивша шефка на Концертна дирекция.

В интервю Янчо Таков също разказва тази история и че след завръщането си у нас паспортът е унищожен.

Все пак остава неясно дали такъв е бил издаден "за всеки случай", след като не е бил необходим според официалните правила.

След изпъстреното с перипетии пътуване

Иванова се прибира и установява, че нейният паспорт е една от най-свежите и обсъждани теми.

След това тя участва в още много международни конкурси, в които печели награди.

За почти всички през 70-те години е имало възрастови ограничения, разкри преди години и певицата Йорданка Христова. Без да коментира колежката си, Христова сподели, че тя не е променяла възрастта си в своя паспорт, защото не е имала амбиции да трупа фестивални трофеи.

Версията как Лили е принудена да промени паспорта заради амбицията на тогавашната власт е описвана от различни биографи на примата, без те да имат категорични доказателства. Според друга теория певицата подправя паспорта си още през 1968 г. заради голямо турне в СССР с концерти в Москва, Ленинград, Киев и Новосибирск. От партията съветват примата да промени годините си, за да я представят като изгряваща млада звезда.

Бракът на Янчо Таков и Лили приключва бързо и певицата се оказва в

неизгодна позиция

Участията й постепенно намаляват.

През годините нейни близки твърдят, че за да я оскърбят, по това време се разказват различни недостоверни истории за нея - нечестно спечелени конкурси и подменени данни в паспорта й.

През целия си период на върха тя отказва да коментира спекулациите и жизнерадостно се шегува с възрастта си.

"Ако някой си въобразява, че е вечно млад или на мода, той е свършил - казва тя в едно от интервютата си. - Той е фалирал. За да си на гребена на вълната, не можеш да си фантазираш и да смяташ, че си най-великият.

Първо трябва да слушаш какво става по света. Музиката е различна вече и трябва да се съобразяваш. Не ние сме велики, а публиката е велика!"