Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проучване идентифицира клетките, които формират границите между отделните събития

„Паметта играе ключова роля в живота. Както музикалните ноти са запис на мелодията, изглежда така и нашите мозъци запаметяват спомени с невронни пътища на възбудимост, които могат да бъдат повтаряни отново и отново.“

Това споделя д-р Карийм Заглул, неврохирург в Центъра по неврологични разстройства и инсулти на Националния институт по здравето (NIH) в САЩ.Той е един от изследователите в ново проучване за това как човешкият мозък разделя, съхранява и извлича спомени. Част е от екипа на д-р Уели Рутисхаузер, професор по неврохирургия, неврология и биомедицински науки в Медицинския център Cedars-Sinai в Лос Анджелис, който задава на пръв поглед измамно прост въпрос: Как нашият мозък формира и съхранява спомени?

Всичко, което се случва около нас, е едно непрекъснато преживяване, но според изследвания на човешкото поведение хората запаметяват събитията като отделни моменти. Проф. Рутисхаузер

се опитва да разбере какво бележи началото и края на тези случки,

тъй като на този етап науката знае твърде малко за т.нар. сегментиране на събитията. Дотук е ясно, че спомените преминават през множество стадии на трансформация, тъй като са кодирани.

Изследователите са идентифицирали два типа клетки в човешкия мозък, които участват в организирането на отделни спомени въз основа на това кога са се появили. Когато изниква запаметен отрязък от време, мозъкът активира уникални нервни пътища, които може би се използват за съхранение и „извикване“ на историите след това. Когато споменът се „възбужда“, мозъкът излъчва уникален електрически модел, свързан с това събитие.

Какви методи използват, за да стигнат до това заключение, четете в брой 3/2022 на списание "Космос".